Danske film ender bag betalingsmur
Jørgen Ramskov må være mediebranchens travleste mand for tiden.
Han er administrerende direktør for Radio24syv, indtil kanalen – der tabte kampen om DAB-udbuddet til Radio Loud – lukker på torsdag den 31. oktober.
Men samtidig er Ramskov på sin vis allerede startet på sit nye job som direktør i Producentforeningen.
Det er i hvert fald sådan, Jørgen Ramskov bliver krediteret i et debatindlæg for Altinget. Her kritiserer han politikernes behandling af filmbranchen. Kritikken går på, at TV 2 og DR’s filmforpligtelse blev fjernet i medieaftalen fra sidste år.
”Det er blevet meget svært at skaffe den nødvendige finansiering til filmene, og samtidig betyder DR og TV2’s manglende lyst til at bidrage på samme økonomiske niveau som tidligere, at danske film nu ender bag betalingsmure på streamingtjenester,” skriver 62-årige Ramskov, der allerede havde set skriften på væggen for et halvt år siden.
”Der er nogle helt nye spillere på markedet i form af internationale onlinetjenester, som er i gang med at redefinere, hvordan finansiering og distribution af film ser ud. Så der er en masse politisk arbejde i at få nogle rammevilkår, der kan sikre dansk film, dokumentarer og tv-serier,” sagde Jørgen Ramskov til Ekko, da han i foråret annoncerede sit jobskifte.
Svækkelse
Den nuværende medieaftale blev indgået forrige sommer i et smalt forlig mellem den daværende borgerlige regering og støttepartiet Dansk Folkeparti.
Den socialdemokratiske regering vil indgå en ny medieaftale, men forhandlingerne til den starter først i begyndelsen af næste år.
Jørgen Ramskovs debatindlæg kommer som optakt til de forestående forhandlinger. Men også i kølvandet på, at Det Danske Filminstituts direktør Claus Ladegaard har kritiseret den nuværende medieaftale for at svække dansk film.
Farvel til fri adgang
Det store problem er ifølge begge mænd, at DR og TV 2 nu konkurrerer på markedsvilkår med streamingtjenester, der kun kan ses af en mindre del af danskerne.
”Efter knap et år er resultatet tydeligt. DR og TV 2’s vilje til at investere i danske film er styrtdykket, og derfor er filmproducenterne nødt til at se sig om efter andre kunder med større vilje til at betale,” skriver Jørgen Ramskov for Altinget.
”Det er ikke nemt i et lille land som Danmark, men for nogle film er det lykkedes at få investeringer fra streamingtjenester. Men konsekvensen er så også, at vi kun kan få adgang til filmene, hvis vi køber abonnementer,” fortsætter den kommende direktør for Producentforeningen og slår fast:
”Væk er den frie adgang til danske film, som ellers har været en hjørnesten i dansk filmpolitik i sidste mange, mange år. Væk er de nationale tv-stationers forpligtelse til at spille en aktiv rolle i den kulturpolitiske støtte til danske film.”
Kommentarer