Spændende danske film under opsejling
Politikerne lægger i den nye filmaftale pres på danske filmfolk.
Dansk film skal i hård konkurrence med amerikanske Hollywood-blockbusters have en markedsandel på 29 procent i danske biografer, lyder et af kravene. Det lykkedes akkurat i 2018 takket være især Journal 64.
Men hvem skal sælge billetter i den kommende tid, hvor der ikke er en Afdeling Q-film på trapperne? Og hvilke film kan monstro udvikle dansk filmkunst?
Filmåret er lige startet, men vi tillader os at kigge på nogle af de projekter, som har fået produktionsstøtte hos Det Danske Filminstitut. Når først en producent har fået tilkendt de som regel seks-ni millioner kroner, er det så godt som sikkert, at filmen bliver realiseret.
Det er som bekendt en lang proces at lave film. Forhåbentlig får vi disse at se i de kommende år, men mange af dem har allerede forventet premiere i 2019.
Anden Verdenskrig og talende gås
Vi har allerede skrevet nyheden om, at Thomas Vinterberg og Tobias Lindholm har fået produktionsstøtte til filmen Druk på Filminstituttets kommercielt orienterede markedsordning. Den får dog først premiere sent i 2020.
Her finder vi også instruktøren og Lars von Triers hofklipper Anders Refn, som har fået 7,5 millioner kroner til De forbandede år, der følger en velhavende dansk families konflikter under Anden Verdenskrig.
Filmen står lige nu til biografpremiere 25. december 2019, så vi kan efter alt at dømme få den at se i år.
Det samme er tilfældet med en ny familiefilm af Michael Wikke og Steen Rasmussen. Gooseboy er titlen på filmen om Viggo, der lever og ånder for spilverdenen, men hvis liv en dag bliver invaderet af en talende gås ved navn Nissemand.
Den står til premiere 3. oktober i år. Desuden må vi ikke glemme tredje film i Klovn-serien – der er klar til starten af næste år – og Avaz-brødrenes opfølger til Mens vi lever, Kollision, som ser ud til at få biografpremiere den 7. november 2019.
Forkvinde med ny film
Det er dog på den kunstneriske konsulentordning – hvor Mikkel Munch-Fals har fået nye kolleger i form af instruktøren Lotte Svendsen og norske Silje Riise Næss – at den store nyhed gemmer sig.
Mikkel Munch-Fals har i 2018 givet 8,7 millioner kroner i produktionsstøtte til et projekt instrueret af forkvinde for Danske Filminstruktører, Christina Rosendahl.
Titlen er Vores mand i Amerika, fremgår det af Filminstituttets skema, hvor man også kan læse, at instruktøren er krediteret som manuskriptforfatter sammen med forfatteren Kristian Bang Voss.
Hvad filmen handler om, og hvornår den har premiere, forlyder der dog ikke noget om. Til gengæld er der premieredatoer på to debutspillefilm af kvindelige instruktører.
Malou Reymann er kendt på Ekko Shortlist for kortfilmene Dem man elsker, 13 og Seksten en halv time. Hun har fået hele ni millioner kroner i produktionsstøtte til En helt almindelig familie, der handler om en familiefars kønsskifte og er inspireret af instruktørens egne oplevelser. Den står til premiere allerede 4. april.
Imens er Super16-uddannede Jeanette Nordahl på vej med debuten Kød og blod, der har Sidse Babett Knudsen på rollelisten og handler om en kriminel familie.
Manuskriptet er af Ingeborg Topsøe, der brød igennem med Charmøren, og som vi fremhævede som et af dansk films store talenter. Filmen rammer i skrivende stund danske biografer den 22. august.
Endelig er Daniel Borgman (At elske Pia) på vej med Harpiks. Den er baseret på Ane Riels bestseller, men har manuskript af Bo hr. Hansen, der også gør sig som anmelder for Ekko. Filmen har Sofie Gråbøl, Ghita Nørby og Amanda Collin på rollelisten i en historie om Liv, der lever en isoleret tilværelse med sin familie.
Talenter på vej
Endelig er der også spændende projekter under opsejling på talentordningen New Danish Screen, hvor pengene er knap så store, men udviklingspotentialet stort.
Her kan det fremhæves, at to talenter kendt fra Ekko Shortlist begge har fået et Letter of Commitment – på dansk: en forhåndsgodkendelse – til deres respektive spillefilmprojekter.
Jonas Kærup Hjort blev en af de store vindere ved Ekko Shortlist Awards 2018 med den billedskønne og surrealistiske Om en måned. Instruktøren arbejder nu på en spillefilm med titlen Luftkastellet, som han til Ekko har beskrevet som ”en kafkask absurd, sort-humoristisk fortælling”.
Lisa Jespersen er uddannet fra samme årgang på Den Danske Filmskole som Jonas Kærup Hjort og var ligeledes i spil ved det seneste Ekko Shortlist Awards med afgangsfilmen September.
Hun er nu i gang med spillefilmdebuten Hvor kragerne vender.
”Det er en moderne Erasmus Montanus om den unge københavner, der kommer hjem til sin bondske hjemstavn og vil belære dem om, hvordan livet bør leves,” sagde instruktøren i sommer om filmen.
Kommentarer