Fire danske film går videre i Oscar-kapløbet
Adskillige danske film kan næste år gå hen og vinde verdens mest prestigiøse filmpris.
Det stod klart, da Oscar-akademiet i går aftes dansk tid offentliggjorde den såkaldte shortlist over film, der er gået videre i kapløbet om de fem nomineringer.
Her bliver den store pulje af kandidater i en række kategorier skåret ned til femten titler. Og danske film med et internationalt udsyn gjorde sig gældende i flere kategorier.
Filmen dyster med stærke film som belgiske Close og sydkoreanske Decision to Leave. Men ifølge det amerikanske branchemedie Variety er den danske film blandt favoritterne til en nominering.
Simon Lereng Wilmonts A House Made of Splinters – om børn på et ukrainsk børnehjem – er kommet med videre i dokumentarkategorien. Her har også The Territory sneget sig med. Dokumentaren handler om den indfødte befolkning i den sydamerikanske Amazonas-regnskov og er produceret af danske Sigrid Dyekjær.
De endelige nomineringer afsløres den 24. januar 2023, mens Oscar-showet løber af stablen den 12. marts.
Hudløs autenticitet
I årets løb har vi anmeldt de tre film, når de har fået premiere på verdens førende festivaler.
Holy Spider – som vi netop har kåret til årets danske film – var i hovedkonkurrencen på Cannes-festivalen, og Ekkos chefredaktør Claus Christensen gav filmen fem stjerner med ordene: ”Sjældent grænsebrydende filmkunst.”
Vores udsendte på den amerikanske Sundance-festival i januar gav også fem stjerner til både A House Made of Splinters og The Territory.
”Hatten af for Simon Lereng Wilmont og hans årvågne kamera, som han selv bærer. Med dårende smukke kompositioner og hudløs autenticitet indfanges de små detaljer, der fortæller et helt barnelivs historie,” skrev Niels Jakob Kyhl Jørgensen om A House Made of Splinters.
Et hav af sejre
Også en dansk kortfilm har klaret cuttet og er i spil til en Oscar i kategorien, hvor Danmark har stolte traditioner.
Den hedder Ivalu, foregår i Grønland og fortæller en historie om en lillesøster, der leder efter sin forsvundne storesøster. Undervejs tackles det tabuiserede og svære emne incest på en nænsom måde.
Filmen er instrueret af Anders Walter og produceret af Kim Magnusson, der har samarbejdet med Pipaluk Kreutzmann Jørgensen og Rebecca Pruzan.
Walter og Magnusson vandt i 2014 en Oscar for kortfilmen Helium, mens produktionsselskabet M&M Productions hele femten gange har fået en film shortlistet i kategorien.
Ti gange er det blevet til nomineringer, og hele fire gange har selskabet snuppet prisen. Valgaften vandt i 1999, Der er en yndig mand tog prisen i 2003, og De nye lejere sejrede i 2010.
”At blive Oscar-shortlistet er en vidunderlig følelse og en kæmpe ære for alle, der har arbejdet så hårdt på filmen,” udtaler Anders Walter i en pressemeddelelse.
”Men endnu vigtigere er, at filmen nu i højere grad vil blive talt om og forhåbentlig vil nå flere unge mennesker, der er ofre for incest, og få dem til at føle sig hørt og set,” siger instruktøren, der blandt andet har 9 meter og Natsværmer på Ekko Shortlist.
Kommentarer