Danske journalister rejser med israelsk lobby
Det britiske gravermedie Declassified UK kunne 13. august beskrive, hvordan en af deres journalister, John Lubbock, tidligere i år blev inviteret på en pressetur til Israel af en israelsk lobbyorganisation. Lubbock afslog af etiske grunde, men fulgte på afstand med i turen via opdateringer på sociale medier.
Gruppen på mere end tyve udenlandske journalister fik blandt andet et møde med Zohar Palti, tidligere topchef i den israelske efterretningstjeneste Mossad. På grænsen til henholdsvis Libanon og Gaza fik de briefinger af en række israelske militærfolk, repræsentanter for et israelsk våbenfirma og soldater i tjeneste i Gaza.
På den fem dage lange tur besøgte de en kibbutz nær grænsen til Gaza. Her mødte de pårørende til israelere, der blev dræbt den 7. oktober, og familiemedlemmer til nogle af Hamas’ israelske fanger.
Der var ifølge Declassified UK tale om et ensidigt program uden palæstinensiske vinkler.
Mediet har fulgt de deltagende journalister i perioden efter og kunnet konstatere, at turen tilsyneladende påvirkede, hvad de skrev om. Eksempelvis bringer engelske The Spectator en israelsk ministers kritik af det britiske Labour-parti, mens Sunday Express videregiver påstande fra den militære gren af Israels forsvar, IDF.
Declassified UK er tilmeldt det britiske svar på Pressenævnet og vurderes af hjemmesiden mediabiasfactcheck.com til at have en høj troværdighed med en moderat centrum-venstreorienteret bias.
Bekymret for image
Turen var arrangeret og organiseret af Europe Israel Press Association (EIPA), som er en lobbyorganisation med hovedsæde i Bruxelles. Den blev grundlagt i 2012 af rabbineren Menachem Margolin, der også er generaldirektør i Det Europæiske Jødiske Forbund, som EIPA blev fusioneret med i 2019.
Europe Israel Press Associations formål er ifølge seniorrådgiver Yossi Lempkowicz at opnå et mere ”retvisende billede” af Israel i europæiske medier.
”Vi foregiver ikke at repræsentere palæstinenserne. Det gør vi ikke af den simple grund, at vi er stolte jøder, der bekymrer os om Israels image, og desværre kan vi se, at den pro-palæstinensiske propaganda ikke behøver vores hjælp,” siger Nir Natan, der er talsmand for Europe Israel Press Association, til Declassified UK.
Organisationen fastholder, at den ingen politiske holdninger har ud over Israels ret til at forsvare israelske borgere. Dog kontaktede Margolin tilbage i 2015 regeringerne i samtlige EU-lande for at få ændret våbenlovene, således at europæiske jøder kunne få særlig ret til at bære våben!
Økonomien er baseret på donationer, men donorerne ønsker ikke at stå frem. Siden 2020 har organisationen været registreret som en nonprofit NGO og behøver derfor ikke offentliggøre sine regnskaber. Ifølge franske Orient XXI – en gruppe af journalister, akademikere, aktivister og tidligere diplomater – fungerer Europe Israel Press Association ligesom den amerikanske superlobby AIPAC.
I et positivt lys
Europe Israel Press Association har arrangeret en lang række ture, siden organisationen blev stiftet i 2012. EIPA hævder at have ”hjulpet” hundredvis af journalister. Det er lykkedes os at skaffe dokumentation for seksten af turene (se tabellen nederst). Ifølge Det Europæiske Jødiske Forbund (EJA) har EIPA arrangeret tolv ture indtil 2020.
Turene varer typisk fire-fem dage, og ifølge Declassified UK tilbyder EIPA at betale for både rejse og indkvartering under opholdet. Det bekræftes af John Ferrannini, en journalist fra lgbt-avisen Bay Area Reporter, der deltog på turen i juni.
Mens turen i juni i år ifølge Declassified UK havde deltagelse af journalister fra i hvert fald Storbritannien, Spanien og Norge, kan vi nu dokumentere, at mindst seks danske journalister har deltaget i ture til Israel på invitation fra lobbyorganisationen.
Mindst tre journalister fra Berlingske Tidende har i perioden 2014-2019 rejst til Israel på invitation fra EIPA, hvilket angives i slutningen af de efterfølgende artikler.
De tre journalister skriver efter turen en række historier, der stiller Israel i et positivt lys ved enten at problematisere landets sikkerhedsudfordringer med de omkringliggende naboer eller ved at bidrage til fortællingen om landets teknologiske formåen og entrepreneurship.
Det stemmer overens med observationerne hos Declassified UK, som skriver om, hvordan turene påvirker ikke bare emnet for journalisternes efterfølgende skriverier, men også vinklingen af disse historier.
Europe Israel Press Association hævder, at man ikke kræver noget af de journalister, der deltager på turene, og at journalisterne får frihed til at dække emnet, som de vil.
Israelsk virkelyst
Tilbage i 2014 var Berlingske Tidendes daværende udlandsredaktør Kristian Kjærholm Pedersen inviteret til Israel af EIPA.
Det resulterede i en artikel den 6. december 2014, hvor udlandsredaktøren beskriver en israelsk oberstløjtnant og en israelsk parkbetjents bekymring over sikkerhedstruslen fra Hamas, Hizbollah og den syriske borgerkrig.
I februar 2016 besøgte avisens videnskabsjournalist Lars Henrik Aagaard landet på invitation fra EIPA. Det resulterede i månederne efter i to artikler i Berlingske Tidende, hvor Aagaard i positive vendinger beskriver Israels virkelyst og teknologiske formåen inden for afsaltning af havvand samt landets geopolitiske udfordringer med at beskytte ”sine” ferskvandsressourcer i kamp mod nabolandene (22. marts og 2. april 2016).
I 2019 var Berlingske Tidendes journalist Asger Skovdal Jepsen i Israel med EIPA. Det udmøntede sig efterfølgende i en artikel, Kom med ind i den israelske selvforståelse (21. oktober), der dykker ned i den israelske nationale identitet og selvforståelse og peger på, hvordan disse faktorer former konflikten med palæstinenserne. Der fokuseres på de militære og sikkerhedsmæssige udfordringer, som Israel står overfor, og særligt grænseområderne ved Gaza, Libanon og Syrien.
Dagen efter udkom artiklen i den trykte avis under titlen Israel er omringet af fjender og fyldt med kontraster.
Militært perspektiv
Dagbladet Information udgiver i december 2016 tre artikler på baggrund af en rejse, som avisen angiver har været ”støttet” af EIPA.
Emil Rottbøll, som var udlandsredaktør på Information og i dag er korrespondent for Berlingske, var af sted til Israel i november 2016. Medforfatteren på to af artiklerne bidrog med research og oversættelse uden at deltage i rejsen.
Artiklerne Assads fjender er Israels venner, Israel støtter oprørere i det sydlige Syrien og Mellemøsten bliver aldrig det samme igen blev alle bragt den 12. december 2016.
De præsenterer hovedsagelig det israelske militærs perspektiv og strategiske overvejelser og inddrager få perspektiver fra andre regionale aktører.
Artiklerne fokuserer primært på Israels behov for at beskytte sig selv mod trusler fra Hizbollah og andre grupper, og de præsenterer Israels militære og humanitære engagement som pragmatiske og nødvendige for stabilitet i regionen.
Dog indeholder de også udtalelser fra en dansk forsker, der betvivler sandfærdigheden i Israels officielle politik.
Mindre politisk var det, da ALT.dk – ejet af Egmontkoncernen – i foråret 2019 havde en journalist på en EIPA-betalt rejse for at dække Israels forberedelser som vært for det europæiske Melodi Grand Prix samme år.
Det resulterede i tre artikler, der henholdsvis omhandler en række israelske kvinders lovprisning af forrige års vinder, giver et interviewportræt af en af showets kvindelige værter og fortæller om de bedste danske Eurovision-sange gennem tiderne ifølge fem israelske Eurovision-fans. Artiklernes forfatter Susanne Baden Jensen er i dag forside- og indholdsredaktør på tv2.dk.
Besøg under krigen
Ifølge en artikel i nyhedsbureauet European Jewish Press den 25. marts 2024 deltog en eller flere danske journalister i samme måned på en EIPA-tur med kolleger fra Storbritannien, Frankrig, Italien, Spanien, Holland, Tyskland, Østrig og Rumænien.
Det var altså midt under Israels igangværende krig mod Gaza, og efter FN-domstolen International Court of Justice fandt det passende at efterforske Sydafrikas anklage om, at Israel begår folkedrab.
På turen fik journalisterne lov at opleve den israelske minister Amichai Chikli, der i et oplæg på turen blandt andet anklagede Storbritannien for ikke at gøre nok ved antisemitisme.
Declassified UK ser i artiklen fra den 13. august nærmere på turen i marts og konstaterer, at flere af journalisterne efterfølgende viderebragte budskabet om antisemitisme i en lang række medier.
Derudover fik de deltagende journalister en sikkerhedsbriefing og et geopolitisk overblik over Mellemøsten af Zohar Palti, som i dag leder Militærpolitisk Bureau under det israelske forsvarsministerium.
Rygter fra Zaka
Journalisterne blev også taget med til lokaliteten for musikfestivalen Nova og til Kibbutz Kissufim for at møde overlevende fra Hamas-angrebet den 7.oktober.
Her blev de også sat over for reddere fra den frivillige organisation Zaka, der som de første ankom til stedet efter Hamas-angrebet den 7. oktober.
Zaka blev især kendt for efterfølgende at have startet en række rygter, for eksempel at Hamas skulle have halshugget babyer og begået systematisk voldtægt – rygter, som danske medier viderebragte og ikke viede stor opmærksomhed, da de senere blev tilbagevist som misinformation.
Endelig kom de danske journalister med på en tur til grænsen mod Gaza, hvor de blev briefet af militærofficerer fra Israel Defense Forces og soldater, der var i kamp den 7. oktober.
Vi har ikke fundet oplysninger om, hvilke danske journalister der deltog på turen, eller hvad de siden har brugt erfaringerne fra turen til i deres arbejde.
Global mediestrategi
Strategien med at invitere udenlandske journalister til Israel på denne form for presseture er EIPA ikke ene om. Flere organisationer rundt om i verden arbejder målrettet på at skabe en mere positiv mediedækning af Israel.
Eksempelvis tilbyder British Israel Communication and Research Centre (BICOM) også ture til Israel for journalister.
”Jeg besøgte Israel med BICOM og spekulerede på, om jeg ville finde en propaganda-turné i Nordkorea-stil,” udtaler journalisten Simon Childs, der var på turen for magasinet Vice, til Declassified UK og fortsætter:
”Faktisk fandt jeg noget mere subtilt, med en minimal palæstinensisk repræsentation i et forsøg på at præsentere historien om en tosidet konflikt, hvor Israel er belejret – snarere end en langvarig ulovlig besættelse og uddrivelse af det palæstinensiske folk.”
Jerusalem Press Club tilbød en all-inclusive-tur til Israel i maj 2024 for udenlandske journalister. De præsenterede turen som en ”enestående mulighed for på første hånd at se et Israel i krig”, og turens programpunkter svarer meget til det, de danske journalister oplevede i marts.
I Australien er tilsvarende ture blevet afdækket af mediet Crikey, der sidste år offentliggjorde en lang liste over australske mediefolk, politikere og andre offentlige personer, der har været på ture organiseret og ofte sponsoreret af israelske lobbygrupper som NSW Jewish Board of Deputies og Australia/Israel & Jewish Affairs Council.
I Nordamerika har American Middle East Press Association udbudt samme type rejser, siden organisationen blev grundlagt i 2023 som søsterorganisation til EIPA af blandt andet et tidligere bestyrelsesmedlem i Det Europæiske Jødiske Forbund. Organisationen var medarrangør af turen i juni.
I Sydamerika arrangerer B’nai B’rith World Center helt tilsvarende ture for sydamerikanske journalister. Organisationen afholdt eksempelvis ture i 2019 og 2022 og har siden den 7. oktober afholdt mindst fire ture, blandt andet i februar 2024.
Manglende åbenhed
Vi har i Mediekritisk Netværk tidligere sat fokus på problemerne ved danske journalisters Israel-rejser finansieret og organiseret af den israelske ambassade i København.
Et af modargumenterne har lydt, at rejserne er foregået for flere år siden. Men som vi har vist i denne kronik, har danske journalister så sent som for nogle måneder siden været på rejse arrangeret af en pro-israelske lobbygruppe, som har præsenteret Israels krig mod palæstinenserne i et ensidigt lys.
Isoleret set kan den enkelte tur synes ligegyldig, men i et større perspektiv er det vigtigt for forståelsen af den danske mediedækning, at vi har en viden om det samlede omfang af journalisters deltagelse på sådanne ture.
Det er uvist hvor mange af de flere hundrede journalister, der har været i Israel med Europe Israel Press Association, der er danskere. Ligesom vi endnu ikke ved, hvor mange danske journalister og meningsdannere der har været på ture arrangeret af den israelske ambassade.
Netop heri ligger problemet – danske journalister og mediers manglende åbenhed om sagen. Mens det er de individuelle journalister, der vælger at deltage på rejserne og skrive artiklerne, er det dog i sidste ende de enkelte medier og redaktionschefer, der må stå til ansvar og medvirke til at skabe denne åbenhed.
Det er velkendt, at journalister inviteres på rejser af firmaer, turistbureauer eller NGO’er, der betaler hele eller dele af rejse og ophold. Der er dog en afgørende forskel på at tage på pr-rejse til Kreta eller en filmoptagelse i Prag og så til en krigsførende nation, som ifølge Den Internationale Domstol i årevis har udøvet apartheid mod palæstinenserne.
Det er kun lykkedes os at finde ganske få andre eksempler på journalister fra større danske medier, der rejser på invitation fra politiske organisationer. Her er der tale om invitationer fra NATO til at rapportere om mobilisering i Finland, fra den amerikanske ambassade til at rapportere om deres opgradering af materiel på Grønland og fra den polske ambassade for at drøfte det dengang kommende danske EU-formandskab.
Præget af bias
På rejserne til Israel præsenteres journalisterne for oplæg af højtrangerende og centrale personer i landets politiske og militære system, og de stilles over for nøje udvalgte israelske borgere, som fortæller om deres lidelse og frustrationer.
Hvis en journalist dækker krigen baseret på sådan en rejse til Israel, kan der sættes spørgsmålstegn ved journalistens uafhængighed og objektivitet. Det gælder også selv om sponsoren angives i artiklen, og selv om mange journalister utvivlsomt vil hævde, at de kan håndtere propagandaen.
I den aktuelle krigssituation, hvor udenlandske journalister hindres adgang til Gaza af Israel, afhænger mediernes historier om krigen mere end nogensinde af danske journalisters evne til at beskrive virkeligheden uden bias.
Mediebilledet herhjemme bærer desværre præg af bias og udeladelser. Derfor er det på høje tid, at de danske medier tager deres ansvar alvorligt og i det mindste forholder sig åbent til spørgsmålet om danske journalisters deltagelse i betalte rejser til aktivt krigsførende nationer.
Medierne bør være journalistiske fyrtårne, og der må ikke kunne rejses den mindste mistanke om, at de fungerer som et redskab for Israels public relations.
De nævnte medier og journalister har fået mulighed for at svare på kritikken her.
Overblik over presseture til Israel arrangeret af EIPA.
År |
Måned |
Emne |
Dokumentation |
2013 |
juni |
sikkerhed, geopolitik |
|
2014 |
februar |
sikkerhed, geopolitik |
|
2014 |
juni* |
high-tech, innovation |
|
2015 |
marts |
politik |
|
2015 |
november |
politik |
|
2016 |
februar* |
miljø, teknologi |
|
2016 |
november* |
sikkerhed, geopolitik |
|
2017 |
marts |
high-tech, innovation |
|
2018 |
marts |
high-tech, innovation, geopolitik |
|
2019 |
april* |
kultur |
|
2019 |
september* |
sikkerhed, geopolitik |
|
2022 |
marts |
sikkerhed, geopolitik |
|
2022 |
oktober |
teknologi |
|
2023 |
september |
sikkerhed, geopolitik |
|
2024 |
marts* |
sikkerhed, geopolitik |
|
2024 |
juni |
sikkerhed, geopolitik |
Mediekritisk Netværk
Kronikken er skrevet af seks medlemmer af Mediekritisk Netværk.
Sammenslutningen kom til verden i 2024 og har til formål at undersøge, hvordan informationer præsenteres offentligt, og sætte fokus på skjulte dagsordener i medieverdenen.
Artiklen er skrevet af biostatistiker Lars Kiær, journalist Sara Bovin, it-ingeniør Raed El-Haj, it-konsulent Niels Brinch, cand.med. Anna Askjær Larsen og senior legal advisor Sara Heidari Hvid.
Filmmagasinet Ekko
Ekko er et magasin om film og medier, og der står i vedtægterne, at vi har til opgave at bedrive mediekritik.
Mediekritisk Netværk var ikke tilfreds med censuren af deres kronik i Information om journalisters rejser til Israel, som Ekko afslørede i denne artikel.
Kronikken blev ikke taget godt imod i pressen, men Ekko mener, at Mediekritisk Netværks kritik af danske medier er et relevant bidrag til debatten om dækningen af Palæstina-konflikten.
Ekko bringer netværkets nye kronik ucensureret, men redigeret og faktatjekket, ligesom vi har givet de omtalte danske journalister og medier mulighed for at kommentere kronikken.
Kommentarer