Danskere vinder på digital festival
Som de fleste andre store begivenheder blev årets udgave af den amerikanske festival SXSW aflyst på grund af coronavirus.
Men ligesom Cph:Dox herhjemme har festivalen, der finder sted hvert år i marts i staten Texas, valgt at fortsætte digitalt.
Det blev en festival uden publikum, hvorfor der naturligvis ikke er uddelt nogen publikumspris. Til gengæld har juryerne stadig fundet vinderne i de andre kategorier, og der er flere danskere imellem.
I dokumentarkonkurrencen tager Katrine Philp hovedprisen for sin nye An Elephant in the Room. Det er en film om børn, som har mistet den ene eller begge forældre og sammen kæmper med at håndtere sorgen på en institution i USA.
Katrine Philp blev uddannet dokumentarist fra Den Danske Filmskole i 2009 med Book of Miri, der kan ses på Ekko Shortlist.
Hun var senest aktuel på Cph:Dox i 2018 med False Confessions, som fik fem stjerner af vores anmelder for skildringen af det problematiske, amerikanske retssystem.
Rørende kræftportræt
Der er mange forskellige konkurrencer på SXSW, der viser fiktion og dokumentar, men også deler priser ud til alt fra bedste musikvideo til plakatdesign.
Festivalen har også et serieprogram, hvor Ekko Shortlist-vinderen Kristian Håskjold deltog med sin sorthumoristiske TV 2-serie Kemohjerne.
Den unge instruktør, der går på den københavnske filmuddannelse Super16, skrev dagbog for Ekko, da hans serie var udtaget til Sundance-festivalen i januar.
Men denne gang blev det til juryens pris for den lille serie om en ung mands kræftsygdom.
”Juryen er glade for at uddele prisen til den hudløst ærlige og dybt rørende, men alligevel usentimentale Kemohjerne. Kristian Håskjold har sammen med sin medskaber Johan Wang instrueret en serie, der skildrer uværdigheden ved sygdommen og viser kampen for at bevare håbet på en underspillet måde, som kun de bedste dramaer opnår,” lyder det i juryens begrundelse.
Den store vinder i festivalens spillefilmkonkurrence blev et amerikansk komediedrama med titlen Shithouse. Den er instrueret af debutanten Cooper Raiff og kommer forhåbentlig i danske biografer, når de engang åbner.
Kommentarer