De bedste cykelfilm
22 hold skal i år dyste om de eftertragtede førertrøjer, når Tour de France for 97. gang ruller igennem Frankrigs idylliske landsbyer, kæmper sig op ad umenneskelige stigninger for at slutte på den sagnomspundne Champs-Élysées i hjertet af Paris.
Jørgen Leth sidder igen i kommentatorstolen og er klar til at kaste poetiske tirader af sted.
Hele fem danske ryttere har fundet vej til det eksklusive felt. Matti Breschel, Jakob Fuglsang, Chris Anker Sørensen og Nicki Sørensen kører alle for Riis’ Team Saxo Bank, mens Brian Vandborg sadler op for Liquigas-Doimo.
Her på redaktionen har vi udvalgt en Top 10 af cykelfilm. Filmene hylder på hver deres måde den passionerede og prestigefyldte sportsgren, der har givet os så legendariske skikkelser som Eddy Merckx, Lance Armstrong, Marco Pantani, Jacques Anquetil og Fausto Coppi.
1. En forårsdag i helvede
Jørgen Leths banebrydende dokumentar om forårsklassikeren på brosten, Paris-Roubaix (1976). Filmen fokuserer på to af datidens største cykelnavne, belgieren Eddy Merckx og danskeren Ole Ritter. De ophøjes til helte igennem Leths poetisk-ekvilibristiske kommentarspor, men andre af tidens store navne, såsom Roger De Vlaeminck og Francesco Moser, får også masser af kameratid.
2. Breaking Away
Breaking Away fra 1979 regnes af mange for den bedste spillefilm om cykelsport. Den blev sågar nomineret til to Oscar-statuetter. Kultinstruktøren Peter Yates, der lavede Steve McQueen-klassikeren Bullitt fra 1968, stod bag den inspirerende coming-of-age -historie om en ung mand fra Indiana, der drømmer om at køre mod de store italienske ryttere.
3. Overcoming
Det danske cykelhold Team CSC, under ledelse af tidligere Tour-vinder Bjarne Riis, er i dag en af de største spillere på den internationale cykelscene. I Tómas Gislasons både dramatiske og undersøgende dokumentar fra 2005 følger vi Team CSC før og under Tour de France i 2004, hvor holdets stjerne Ivan Basso endte som nummer tre på podiet i Paris, efter han havde vundet 12. etape i Pyrenæerne. Filmen fungerer også som et portræt af den fåmælte Riis.
4. 6 Day Bike Rider
Listens absolutte kuriosum er en sjælden set, halvfjollet screwball-komedie fra 1934. En af periodens sjove mænd, Joe E. Brown, spiller hovedrollen som cykelrytter i et seksdagesløb. Filmen, der er optaget på Madison Square Gardens velodrom, bærer vidne om æraens store fascination af cykelløb og især de både festlige og folkelige seksdagesløb.
5. American Flyers
Kevin Costner, med et gevaldigt overskæg og stram cykeltrikot, spiller den ældste af to cyklende brødre i tidstypisk 1980’er-sportsdrama instrueret af John Badham (Saturday Night Fever ). Costner overtaler lillebror til at deltage i det amerikanske løb Coors Classic – dengang at regne på højde med Tour de France og Giro d’Italia – men må selv undgå på grund af en hjernesvulst. Hold øjnene åbne for et glimt af legenden Eddy Merckx!
6. The Greatest Show on Earth
Giro d’Italia fremstilles fængslende og underholdende i denne klassiske dokumentar fra 1974. Paven velsigner rytterne forud for løbet i filmens åbningssekvens, og så går det ellers løs. Merckx og Jose Manuel Fuentes legendariske kamp i bjergene er højdepunktet. Men filmen når også ind til selve løbets sjæl gennem tilskuernes passion, løbsledelsens vanskeligheder og selvfølgelig rytternes lidelser.
7. Eddy Merckx i nærheden af en kop kaffe
Eddy Merckx, med det frygtede tilnavn Kannibalen, sniger sig endnu engang ind på listen – her i Jørgen Leths eksperimentalfilm Eddy Merckx i nærheden af en kop kaffe fra 1973. Formen er stram: Leth i et tv-studie, der læser op af sine sportsdigte, mens undertekster beskriver forløbet. I filmens anden del krydres oplæsningen med stemningsbilleder fra Tour de France, blandt andet de brostensbelagte pavéer og det legendariske Tour-bjerg Mont Ventoux.
8. 6-dagesløbet
Der er hygge, folkekomedie og selvfølgelig Poul Reichhardt for alle pengene i dokumentaristen Jørgen Roos’ udskældte spillefilmdebut 6-dagesløbet fra 1958. Reichhardt og Jørgen Reenberg kæmper både om søde Lily Brobergs gunst og sejren i seksdagesløbet på Vinterbanen i Forum. Nok er historien letbenet, men de autentiske billeder fra rigtige seksdagesløb og den sprøde stemme fra speakeren Erik Gutheil (om nogen synonym med de populære løb) redder filmen på målstregen.
9. Tavshedens pris I-III/ Danskerlægen I-II
DR Sportens dokumentarserie Tavshedens pris og Danskerlægen fra 1999 og 2000 var langt forud for deres tid. I de fem programmer sætter journalisterne Olav Skaaning Andersen og Niels Chistian Jung fokus på cykelsportens omfangsrige dopingmisbrug – mange år før Tour-vinderen Bjarne Riis lagde kortene på bordet. Især vakte det opsigt, at cykelrytteren Brian Dalgaard som den første danske idrætsmand nogensinde indrømmede sit dopingmisbrug.
10. The Flying Scotsman
The Flying Scotsman fra 2006 fortæller på klassisk vis den virkelige underdog -historie om den skotske banerytter Graeme Obree, der satte timerekord på bane i 1993 og 1994 og blev verdensmester i individuelt forfølgelsesløb to gange. Obree, der var arbejdsløs amatørrytter, byggede sin egen cykel ud af skrotmetal og dele fra en gammel vaskemaskine, og det var denne han cyklede sig til flere store sejre på.
Kommentarer