Ekko Shortlist Awards 2023
13. nov. 2023 | 14:07 - Opdateret 13. nov. 2023 | 16:41

Her er de nominerede til Diversitet Prisen

Foto | diverse

Årets nominerede er den satiriske manuskriptforfatter og skuespiller Anna Neye, ligestillingsorganisationen WIFT Danmark, mangfoldighedsinitiativet Et Større Billede, den færøske instruktør Andrias Høgenni og den progressive skole Nordic Film Acting Institute. 

Satirikeren Anna Neye, kampagnen Et Større Billede og organisationen WIFT er blandt de nominerede, og vinderen afsløres ved Ekko Shortlist Awards 2023 den 17. november.

Af Frederik Hoff

Indstillinger af kandidater til Diversitet Prisen ved dette års Ekko Shortlist Awards er i de sidste uger strømmet ind.

Den kompetente jury med blandt andre skuespilleren Afshin Firouzi, instruktøren Puk Grasten og direktøren Daniel Svarts har haft travlt med at vælge de fem nominerede til prisen.

Fredag 17. november bliver den uddelt under prisfesten Ekko Shortlist Awards i Bremen Teater sammen med en masse fremragende kortfilm og filmpræstationer.

Køb billet!

Det er tredje år i træk, at Ekko og FILM&TVGruppen fra Dansk Journalistforbund uddeler Diversitet Prisen. Den tildeles en arbejdsplads, producent, broadcaster, institution eller enkeltperson i film- og tv-branchen, der har gjort en særlig indsats for at inkludere alle.

Uanset køn, seksualitet, alder, etnicitet og social klasse skal der være plads til alle. De nominerede har alle været med til at gøre dansk film og tv mere mangfoldig og Danmark dermed lidt mere farverig.

Anna Neye

Som del af DR2-programmet Normalerweize beviste manuskriptforfatter og skuespiller Anna Neye allerede i midten af 00’erne, at hun er en af landets dygtigste satirikere og ekspert i at lave sjov med det, der gør mest ondt.

Siden har hun gang på gang skabt opmærksomhed omkring danskernes forhold til race. Ikke mindst med bogen Emma Gad for hvide – en terapeutisk guidebog, som med et glimt i øjet hjælper hvide mennesker med at klare sig i en multikulturel verden.

Men det er især for manuskriptet til filmen Viftensom for nylig vandt Nordisk Råds Filmpris – at Anna Neye har fortjent sin nominering. Hun spiller selv en af hovedrollerne i den sylespidse slaverikomedie, som prikker et dybt hul i den danske selvforståelse.

Der er har også på film været en romantisering af Danmarks rolle i kolonialismen. Men engang var vi verdens sjettestørste slavenation, og heldigvis nægter Anna Neye at lade os glemme det.


Andrias Høgenni

Når vi taler om diversitet i dansk sammenhæng, glemmer man nemt, at der faktisk eksisterer to folk med egen kultur og eget sprog inden for det danske rigsfællesskab.

Nemlig Færøerne og Grønland, og de er stort set aldrig repræsenteret på film.

En af dem, der har mærket det på egen krop er den færøske instruktør Andrias Høgenni, som voksede op stort set uden film på sit modersmål.

Det skrev han et lærerigt essay om i Ekko #87, og med blandt andre den Ekko Shortlist Award-vindende Ikki illa meint, har han været med til selv at gøre noget ved det.

Ikke mindst er han en af bannerførerne for en gruppe af grønlandske og færøske filmfolk, der kæmper for, at den kommende filmaftale skal gøre det nemmere for film på andre sprog end dansk at få støtte fra Det Danske Filminstitut. Vel at mærke uden at man bliver tvunget til at gøre sin hovedperson til dansk.

Et forslag, som instituttets direktør Claus Ladegaard bakker op om, og som kan være med til at løse et meget konkret diversitetsproblem i dansk film.


Et Større Billede

Et billede siger mere end tusind ord, vis billedet er perfekt sammensat og fortæller et simpelt, men vigtigt budskab.

Det er tilfældet med den originale og modige kampagne, som initiativgruppen Et Større Billede lancerede tilbage i februar.

Her blev filmplakater fra tre store danske film genskabt med et meget mere mangfoldigt cast af minoritetsskuespillere, som desværre stadig har svært ved at få roller i dansk film.

Kampagnens budskab spredte sig som en løbeild i branchen og til et bredere publikum. Den fik famøst et ”rend mig i røven” med på vejen fra Lars von Trier, som blev kritiseret i kampagnen for sit meget lidt diverse cast i Riget Exodus.

Kampagnen inspirerede også Dar Salim til for første gang at stille sig frem i Ekko #93 og tale om sin svære vej ind i filmbranchen som brun dansker.

Ingen kan benægte, at initiativtagerne Sandra Yi Sencindiver, Laura Allen Müller, Şiir Tilif, Dorcas Joanna Hansen og Malaika B. Mosendane har haft enorm indflydelse på debatten om diversitet i dansk film og tv i det forgangne år.


Nordic Film Acting Institute

Nogle af de nominerede kæmper for diversiteten ved at sprede vigtig opmærksomhed på emnet og informere danskerne, mens andre kæmper en mere konkret kamp.

Skolen Nordic Film Acting Institute, ledet af ildsjælen og instruktøren Emma Balcázar, har siden starten i 2020 haft en klar mission. Den støtter og fremmer mangfoldighed i skuespil på tværs af etnicitet, alder og køn ved at uddanne de skuespillere, der ofte sorteres fra.

En af dimittenderne fra skolens masteruddannelse er Haris Samar, der har skrevet manuskript til og spiller hovedrollen i Emma Balcázars kortfilm Søster, som er nomineret til Shortlist Prisen og Publikum Prisen ved Ekko Shortlist Awards 2023.


WIFT Danmark

Den danske fløj af den internationale organisation Women In Film & Television – forkortet WIFT Danmark – blev grundlagt i 1999. Siden har den arbejdet hårdt på at sikre kvinders rettigheder i film og tv-branchen.

Med ivrig indsamling af rapporter og statistikker om ligestilling sørger organisationen for, at arbejdet med at nedbryde sexistiske strukturer i branchen kan foregå på så oplyst et grundlag som muligt.

Blandt andet kæmper de for, at kvindelige skuespillere ikke ryger ud i kulden, så snart de fylder 50, hvilket sker alt for ofte i filmens og fjernsynets verden.

I dag har gruppen næsten 600 medlemmer, og forpersonerne Sandra Yi Sencindiver og Malene Flindt Pedersen – der som jurymedlem ikke deltog i beslutningen om at nominere WIFT – fortsætter det nødvendige arbejde med at forbedre arbejdsforholdene for kvinder både foran og bag kameraet.

Kommentarer

Jury

Afshin Firouzi
Skuespiller

Kirsten Barslund
Projektleder
Det Danske Filminstituts mangfoldighedsindsats

Daniel Svarts
Administrerende direktør
BBC Studios Nordic Productions

Malene Flindt Pedersen
Producer

May Simón Lifschitz
Skuespiller

Tina Bremer
Caster

Cloé Bolle-Picard
Programkoordinator
TV 2

Lone Krüger Bodholdt
Journalist og redaktør
DR Kultur

Puk Grasten
Instruktør

Claus Christensen
Chefredaktør
Filmmagasiner Ekko

© Filmmagasinet Ekko