De nominerede til Diversitet Prisen er …
Der er kun seks dage til den 19. december, hvor Ekko Shortlist Awards løber af stablen i Bremen Teater med komikeren og skuespilleren Nina Rask som vært.
De seneste uger er det væltet ind med indstillinger af kandidater til Diversitet Prisen, der på aftenen gives til en arbejdsplads, producent, broadcaster, institution eller person, som har gjort en særlig indsats for diversiteten i film- og mediebranchen.
Det er FILM&TVGruppen fra Dansk Journalistforbund, der sammen med Ekko står for prisen for fjerde år i træk.
De har vurderet alle indstillingerne fra læsere og branchefolk og har efter en grundig samtale valgt fem nominerede. Det er i sig selv en mangfoldig flok nominerede, der på hver sin måde har givet oversete grupper en stemme i dansk film og på tv.
Hyldesten vil forhåbentlig motivere vinderen til at fortsætte det gode arbejde langt ud i fremtiden. Den endelige vinder hædres på scenen i Bremen Teater, hvor salen er fyldt med fremtidens filmfolk.
Gigis
Det er uhyre sjældent, at en gruppe ukendte fyre uden skyggen af filmuddannelse lykkes med at lave en dansk spillefilm.
Satirekollektivet Gigis har lavet to.
Adrian Hosseinpour, Troels Unneland, Malthe Emil Kibsgaard, Daniel Sanjari og Sorena Sanjari begyndte med en hjemmestrikket YouTube-serie, derefter en DR-serie og senest filmene Blokhavn og Shabholm.
Med en unik rå animationsstil, veloplagt musik og unik humor har de skabt to succesfulde biograffilm, der lukker et bredt dansk publikum ind i et lige dele indbydende og internt univers af danske indvandrerdrenge, der ellers alt for sjældent finder vej til lærredet.
Nivetha Balasubramaniam
Diversitet Prisen er ikke en hyldest til dem, der når bredest ud. Den skal også hædre folk, der allerede på vejen ind i den danske filmbranche kæmper for at gøre den til et bedre sted.
Sådan én er Nivetha Balasubramaniam.
Den nyuddannede, 30-årige instruktør fra Super16 har under sin uddannelse arbejdet i kulisserne på at skabe bedre repræsentation af minoriteter på skærmen. Som nyvalgt bestyrelsesmedlem hos Danske Filminstruktører fortsætter hun missionen. Hun sidder også i et udvalg på Filmværkstedet i København, hvor hun arbejder for diversitet og har stået bag den nye mangfoldighedsstøtte.
Hendes Ekko Shortlist-film Amala tager komisk og elegant fat i den kulturelle forvirring, man oplever som tamilsk-dansk teenager. Og afgangsfilmen Etniske smerter sætter fokus på den sundhedsulighed, som minoriteter oplever i Danmark.
Etniske smerter har vundet en lægepris givet af Dansk Selskab for Indvandrersundhed, og Nivetha har vist filmen i Folketinget for at få afskaffet det gebyr, som personer, der har boet mere end tre år i Danmark, skal betale i forbindelse med lægelig behandling.
En særlig samtale
Et af årets mest gribende tv-fænomener er blomstret ud af et smukt samarbejde mellem TV Glad, der drives af mennesker med kognitive handicap, og Strong Productions.
På papiret er En særlig samtale et fransk koncept, hvor en gruppe mennesker med funktionsnedsættelse i fællesskab interviewer en kendt person.
Men i hænderne på TV Glads journalister er det noget nær det mest rørende og veludførte tv, der er lavet i år.
Indtil videre har Thomas Helmig, Mette Frederiksen, Kasper Hjulmand og Nikolaj Coster-Waldau været forbi programmet på DR, hvor interviewerne har fået mere ud af dem end resten af Danmarks journaliststand til sammen.
Der opstår en særlig samtalemellem TV Glads journalister og den interviewede. Det skyldes, at der opstår et unikt rum bestående af respekt, tillid og menneskelighed, som åbner for en kaliber af interview, man ikke ser andre steder.
Mira Skadegård og Tess Skadegård Thorsen
Det er svært at gøre noget ved den manglende diversitet i dansk film uden at have konkrete data at arbejde ud fra.
Diskriminationsforskerne Mira Skadegård og kollegaen Tess Skadegård Thorsen har begge taget kampen op for at levere den nødvendige forskning på området.
At skaffe midler til sådan et forskningsområde er lidt af en udfordring, men de to videnskabsfolk kører utrætteligt på. Og de sørger for, at deres resultater når ud til befolkningen gennem analyser og debatartikler i de danske medier.
Tess Skadegård Thorsen står blandt andet bag afhandlingen Racialized Representation in Danish Film fra 2020 og stillede i Ekko #87 op til interview, hvor hun kritiserede dansk film for at holde liv i klichéer om minoriteter.
Sarah Glerup
En af de minoritetsgrupper, hvis rettigheder og eksistens bliver angrebet og overset i det danske samfund, er mennesker med funktionsnedsættelser.
39-årige Sarah Glerup, der er handicap- og lgbtq+-aktivist og ekspert inden for handicap-repræsentation i dansk tv og film, har gjort mere end de fleste for at ændre på det.
I 2016 blev hun den første kørestolsbruger til at sidde i Folketinget. Og som deltager i X Factor gav Sarah Glerup helt bogstaveligt en stor og velklingende stemme til danskere med muskelsvind.
Desuden er hun en vedholdende og skarp debattør i medierne. I Politiken er hun velargumenteret og humoristisk kommet med markante udtalelser om Københavns handicap-uvenlige biografer og tendensen til, at karakterer med handicap næsten altid slås ihjel i danske film.
Hun er uddannet kandidat i film- og medievidenskab fra Københavns Universitet og har bidraget med uvurderlig viden om repræsentation i branchen til Filminstituttet og til bogen Dinosauren i rummet.
Ekko Shortlist Awards
Prisuddeling for danske filmskabere og deres kortfilm på Ekko Shortlist.
Startede i 2014 og finder i år sted for ellevte gang.
Ekko Shortlist Awards 2024 er støttet af Det Danske Filminstitut, Biografklub Danmark Fonden og Producent Rettigheder Danmark.
Ekko Shortlist og Ekko Shortlist Awards er sponsoreret af Producentforeningen, FAF, FILM&TVGruppen, Dansk Skuespillerforbund, Danske Filminstruktører, Danske Dramatikere, ANIS, Dansk Komponistforening og Danske Scenografer.
Royal giver velkomstøl til festen.
Kommentarer