Nyhed
02. okt. 2008 | 08:46

Den Danske Filmskole vil lave spillefilm

Filmskolen arbejder på at ændre sin uddannelse, som har været 
Af Claus Christensen

udsat for kritik.

I over 40 år har Den Danske Filmskoles elever lavet penneprøver og afsluttet deres uddannelse med en afgangsfilm. Filmen varer typisk 30 minutter og fungerer som elevernes visitkort, når de forlader skolen og skal gøre karriere.

Men i fremtiden får skolens elever måske mulighed for at producere en spillefilm i løbet af deres uddannelse. Det er en af de planer, som skolens ledelse arbejder med i en større ændring af uddannelsen.

Skolen er pt. i gang med at undersøge, om spillefilmproduktion økonomisk og rent praktisk er en mulighed.

Filmskolen møder kritik
For et år siden bragte Ekko en artikel, hvor en række fremtrædende filmfolk - også skolens egne lærere - kritiserede Filmskolen for at være kørt fast.

"Måske er der brug for en skandalisering af hele uddannelsen, så alle kommer på mærkerne," erkendte skolens rektor, Poul Nesgaard, dengang.

Og kritikken er ikke forstummet.

Det er først og fremmest instruktørlinjen, som er i skudlinjen. Hvert andet år optages seks elever, men linjen kritiseres for ikke at udklække markante instruktører, der kan løfte arven fra den stærke 90'er-generation.

Elever får mere prominent plads
Udadtil har Filmskolen forsvaret sig, men indadtil har skolen arbejdet på ændringer af uddannelsen.

"Det, vi gerne vil gøre nu, er at komme nærmere til at give de studerende deres egen stemme," siger Mogens Rukov, mangeårig leder af Filmskolens manuskriptlinje.

"Vi vil gerne få eleverne tættere på den film, de bærer i sig, uden at vi svigter de strukturelle traditioner. Eleverne rykker ind på en mere prominent plads under uddannelsen."

"Vi har tiltro til, at regler er dannende, men vi indser også, at eleverne indeholder deres egne regelsystemer. Enhver kommer så at sige med sit filmiske sæt regler, sin opfattelse af hvad film er, og hvordan film skal laves. Det vil vi i højere grad respektere."

Livet for kort til kortfilm
Mogens Rukov bekræfter, at spillefilmproduktion er under overvejelse.

"Hensigten er styret af den simple kendsgerning, at det er en spillefilm, de studerende skal ud og lave efter skolen. Det er sådan et langt forløb, de skal overskue. Det kan de lige så godt øve sig i," siger han.

Forslaget møder opbakning fra Zentropas direktør Peter Aalbæk Jensen, der selv er uddannet på skolen som producer.

"Det er glimrende, hvis Filmskolen kommer ud af sin kortfilmkuvøse," siger han. "Livet er for kort til kortfilm. Der er kun et format, der tæller - og det er 90 minutter eller derover. Hellere én spillefilm, der udgives på dvd, end tre kortfilm, som ikke bliver set."

"Skolens elever kan lige så godt hoppe ud i det. De kommer alligevel til at konkurrere med folk, der bare er gået i gang selv og har lavet deres egen spillefilm," siger Peter Aalbæk Jensen.

Skal gøre en forskel
Nikolaj Scherfig, manuskriptforfatter og tidligere filmkonsulent, glæder sig også over Filmskolens visioner.

"Mange af skolens elever ender i dag som tv-instruktører, men det er afgørende for dansk films fremtid, at skolen tør satse højt og uddanne spillefilminstruktører, som for alvor kan gøre en forskel," siger Nikolaj Scherfig, der er uddannet og har undervist på Filmskolen.

"Hvis Filmskolen går rundt om den varme grød og kun laver små penneprøver, så får talenterne ikke prøvet kræfter med det store format. De kommer simpelt hen for sent i gang."

Nye udfordringer
På flere filmskoler i Europa laves der i dag spillefilm.

Den moderne og billige teknologi gør det muligt, også på Den Danske Filmskole, mener Nikolaj Scherfig. Til gengæld bliver det nye format en udfordring for lærerstaben og optagelsesudvalget.

"Langt fra alle talenter har en spillefilminstruktør i maven. Det kræver noget helt særligt, for eksempel skal man have blik for, hvilke typer af historier der kan bære det store format."

"Lærerne skal være klædt på til at rådgive eleverne, og optagelsesudvalget skal være i stand til at spotte de bedste talenter," understreger Nikolaj Scherfig.

Ekko har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Filmskolens rektor, Poul Nesgaard.

Denne artikel er blevet opdateret 3. oktober 2008, idet der er taget højde for, at spillefilmen efter planen ikke skal være elevernes afgangsfilm, men produceres på tredje år af studiet.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko