Den danske nationalskjald er død
Han er den mest populære danske musiker nogensinde og en af de største kulturpersonligheder, vi har haft herhjemme. Den danske nationalskjald.
Kim Larsen er gået bort i en alder af 72 år. Han har igennem længere tid været syg af prostatakræft og sov i morges stille ind omgivet af sin kone og seks børn.
Kim Larsen blev født i København, hvor han voksede op og levede, indtil han i 1995 flyttede til Odense. Efter et ophold på Askov Højskole blev han folkeskolelærer i 1968, men året efter mødte han Franz Beckerlee og Wili Jønsson og startede gruppen Gasolin’.
Resten er historie, som man siger.
Gasolin’ ramte tidsånden i 70’erne med sin blanding af rock og ballader og socialt bevidste tekster. Rabalderstræde, Kvinde min, Hva’ gør vi nu, lille du?, This Is My Life, Masser af succes og Det var Inga, Katinka og Smukke Charlie på sin Harley er blot nogle af gruppens mange hit.
Fristaden Haveje
Allerede i 1973, mens Gasolin’ stadig eksisterede, tog Kim Larsen forskud på solokarrieren med albummet Værsgo, der indeholder hittet Joanna.
Efter opløsningen af Gasolin’ i 1978 fortsatte Kim Larsen med sin egen karriere i forskellige bands, ikke mindst Kim Larsen & Kjukken, som han dannede i 1995 og fortsatte med frem til sin død.
Han debuterede i 1970 som skuespiller med en lille rolle i Franz Ernsts klassiker Ang.: Lone. Han medvirker også i ungdomsfilmen Du er ikke alene fra 1978, men hans væsentligste bidrag til dansk film var Midt om natten fra 1984.
Efter et fejlslagent forsøg på at slå igennem som musiker i USA skrev han et manuskript om to venner (Erik Clausen og Kim Larsen), der sammen med en flok hjemløse slår sig ned i fristaden Haveje. Her må de kæmpe imod borgerlige politikere og gustne kapitalister for at bevare deres selvbestaltede paradis.
Et fyrtårn
Måske indså Kim Larsen og Erik Clausen, der selv var i gang med en instruktørkarriere, at projektet var for stor en mundfuld til, at de egenhændigt magtede opgaven. I hvert fald gik de til instruktøren Erik Balling, der med Olsen-banden, Huset på Christianshavn og Matador nærmest var indbegrebet af folkelighed.
Midt om natten endte som et mærkeligt sammensurium af hippieånd og nogle af de mest etablerede navne i dansk film, heriblandt Frits Helmuth, Ove Sprogøe og Buster Larsen.
Moralen bliver udskåret i pap, og nogen rigtigt god film er det ikke. Ikke desto mindre blev den en gigantisk publikumssucces med 922.923 solgte billetter. På et tidspunkt, hvor dansk film var på hælene, skilte Midt om natten sig ud som et fyrtårn.
”Kim Larsen optræder som sig selv, med den charme, ingen kan tage fra ham, men uden synderlig indre gnist,” skriver Gyldendals Filmguide, men tilføjer, at numre som Susan Himmelblå og Papirklip, som Kim Larsen selv synger, var filmens højdepunkter.
Albummet Midt om natten blev udgivet et år efter filmen og solgte mere end 600.000 eksemplarer.
Plebejer med følsomt sind
Kim Larsen må selv have indset, at han aldrig ville blive en stor skuespiller, for efter Midt om natten lagde han kun stemme til Børge Bøf i animationsfilmen Cykelmyggen og dansemyggen i 2007.
Han skrev musikken til vennen Erik Clausens film, hvor titelsangen til Tarzan Mama Mia (1989) er mest kendt.
Kim Larsen, der i sin ungdom var en flabet og fandenivoldsk arbejderdreng, endte med sine egne ord som ”en gammel plebejer med et følsomt sind”. Men også en velhavende og utroligt folkekær mand.
Han var et meget privat menneske, der holdt pressen på afstand. Derfor var det et sandt scoop, da Anders Østergaard i 2006 samlede de fire medlemmer af Gasolin’ i en dokumentar af samme navn. Den solgte da også 222.746 billetter.
Dét, jeg selv vil huske Kim Larsen for, er det ultrakorte Gasolin’-nummer Som et strejf af en dråbe, der søndag efter søndag afsluttede ungdomsprogrammet P4 på P1, jeg som barn i parcelhuset i Hundige lyttede til:
”Som et strejf af en dråbe / fik vi lov til at håbe / på de ting som skal komme / før end livet er omme”
Kommentarer