Interview
30. apr. 2013 | 09:39

Shortlist: Den fandenivoldske lillebror

Foto | Maria Dønvang
Jakob Rasmussens krigsfilm Hearts and Minds er lige nu nummer fire på Ekko Shortlist. Filmen er lavet på den alternative århusianske filmuddannelse Super8.

I Aarhus fostrede man for elleve år siden den alternative filmskole Super8 – stærkt inspireret af Københavns Super16 og alligevel helt sin egen.

Af Ida Rud

”I jysk beskedenhed kaldte de det Super8. Bare for at give noget respekt og vise, at det ikke var noget, de selv havde opfundet.”

Sådan fortæller Super8’s formand, Rasmus Frøkjær Justesen, om Aarhus’ pendant til den alternative filmuddannelse i København, Super16.

Ligesom den københavnske næsten-navnebror gør Super8 sig også i kortfilm, og i denne uge er deres Hearts and Minds højdespringer på Ekko Shortlist, hvor den indtager fjerdepladsen.

Det er en sort-humoristisk film om 90’ernes borgerkrig i Jugoslavien og FN-soldaterne rolle. Og der vil højst sandsynligt være andre Super8 produktioner blandt kommende boblere til Shortlist.

Stadig lidt guerilla
Det var takket været en jysk celluloid-aficionado, at Super8 så dagens lys.

Initiativkvinden til Aarhus Filmfestival, Karen Reis-Nordentoft, var i 2001 med til at afholde den tværnordiske filmfestival, Nordisk Panorama, i Aarhus. Her inviterede hun de spæde Super16’ere over og satte dem i samme rum som de unge aarhusianske filmfolk, der ustruktureret rendte rundt i fastlandets hovedstad.

Hun håbede, at de sidstnævnte kunne lære et og andet.

Det kunne de, og i kølvandet på det kreative møde opstod Super8 – som homage og med samme foreningstilgang til at drive skole. Men ellers er der ikke meget samarbejde.

”Det er forskellige skoler, og de bliver drevet på forskellige måder. Super16 bliver støttet af Nordisk film og er lidt mere etableret. Vi er stadig lidt guerilla,” siger Rasmus Frøkjær Justesen med et smørret grin.

Betragtet som bondeknold
I år var Super8 første gang præsenteret på Cph Pix. Det er formanden, der selv går på manuskriptlinjen, begejstret for. Det er nemlig ikke helt let at være græsrodsfilmskaber i Aarhus.

”Super16 har en masse tilhængere i København. De laver gode film og har et bredt netværk, så de har altid fulde huse, når de har screenings her,” forklarer Rasmus Frøkjær Justesen, der ikke er bleg for at indrømme, at han sammen med en medstuderende fra producerlinjen har sparket nogle døre ind.

Rasmus tror dog også på, at det skyldes, at Super8’s elever konstant bliver dygtigere. Hver årgang står på skuldrene af den forrige.

”Vi har en joke med, at den nye årgang skal gøre det bedre end den forrige. Så selvfølgelig er vi blevet bedre.”

Rasmus Frøkjær Justesen fremhæver, at Hearts and Minds er på Ekkos shortlist, og at han har været i Filmland for at tale om indie-produktion.

”Det er, som om vi er begyndt at blive taget lidt seriøst. Tidligere har det været hårdt, for vi synes, at vores produkter er på linje med det, der bliver lavet i hele Danmark. Men fordi man er fra Aarhus, er man bare lidt en bondekarl,” siger han.

”Det er noget, vi har slåsset med, men det har også givet os hår på brystet!”

Kløften er blevet mindre
”Stædigheden kommer nok af, at man bliver kigget på som lillebror. Jeg er selv lillebror i virkeligheden, så jeg ved godt, hvordan det er at skulle ind og markere sig. Det skal være lidt vildere, lidt federe – men man risikerer også at brække halsen på det.”

Rasmus Frøkjær Justesen fremhæver, at der så småt er ved at komme flere produktioner og co-produktioner.

Nils Malmros er Aarhus’ evige bysbarn, og han lægger naturligt sine filmproduktioner i hjembyen. Men tv-serien Dicte og komedien Alle for to er også delvist filmet i Aarhus.

”Jeg synes, der har været en ærgerlig tendens til at snakke om København og Aarhus som to separate ting i stedet for at tale om samme miljø. Men den kløft, der har været, er blevet mindre. Vi har hævet miljøet, så vi er kommet op på niveau. Vi laver gode kortfilm.”

Potentiale i Aarhus
Aarhus er gennem længere tid blevet fremhævet som en filmby i vælten. Men Super8-formanden trækker lidt på det.

”Der er mange, der siger: ’Uh, hvor går det godt i Aarhus.’ Men jeg vil mere sige, at det ulmer i Aarhus. Filmmiljøet i Aarhus har potentiale til at udvikle sig til noget fedt.”

Potentialet ligger blandt andet hos Super8.

Mange af Super8’s folk ender med at tage til København eller udlandet, men det er ikke noget, Rasmus Frøkjær Justesen bliver fortvivlet over – så længe nogle af dem vender hjem igen.

Selv overvejer han at søge ind på Filmskolens manuskriptlinje, når der igen er optagelse. Men meget kan ske inden. Uanset hvad, så ender han i Aarhus, for det er dér, han har etableret sig, og det miljø, han kender.

Starter med ingenting
Super8 er ikke SU-berettiget. Alle eleverne har arbejde eller studie ved siden af, så det kan betragtes som en fritidsinteresse.

”En fritidsting, der har taget helt overhånd,” som formand udtrykker det.

Én gang om ugen mødes gruppen, hvor der kan være undervisning i enten produktion, manus eller teknik. Derudover laver de fælles projekter, for eksempel en musikvideo, manuskriptudvikling eller en kortfilm. Og alle må påtage sig forskellige opgaver i foreningen.

”Det er et spørgsmål om at få foreningen til at køre. Én skal have det tekniske ansvar, én for økonomien, én anden for undervisning. Jeg fik så det overordnede ansvar, fordi jeg tidligere har siddet med PR, men også fordi jeg godt kan lide at have travlt, og så har jeg et godt snakketøj.”

Rasmus Frøkjær Justesen kan godt lide, at skolen er så selvkørende – også i sammenligning med Super16, der er tilknyttet Nordisk Film.

”Når vi starter, så har vi ingenting. Vi får lov at være på Filmværkstedet i Aarhus, hvor de hjælper os med lys og teknik – men for eksempel filmkameraer skal vi ud og låne. Hver gang. Men det er også en del af læringsprocessen.”

Én gang Super8 …
Det skaber en helt særlig fællesskab at have gået på en af de alternative filmskoler. Om det så er Super8, Super16 og den odenseanske fætterskole, 18 Frames.

”Hvis jeg møder andre fra Super8, eller når jeg om ti år møder én, der går på Super8, så ved jeg, at de har gennemlevet noget, jeg også har. Sådan er det også på 18 Frames eller Super16,” siger Rasmus Frøkjær Justesen.

Lige om lidt er han ikke formand for Super8 længere. Der er optaget et nyt hold, og i disse dage vælges der ny formand. Det tager han ikke tungt. Sådan er reglerne. Han glæder sig over, at der kommer nye kræfter til, som kan videreføre hans og tidligere årganges hårde arbejde. Og det bliver en blid overgang, hvor han stadig vil være med på sidelinjen.

For som han siger: ”Når man først er Super8, så er man altid Super8.”

Kommentarer

Super8
Den alternative filmskole i Aarhus, der har eksisteret siden 2002.

Dannet efter inspiration fra Københavns Super16, der fungerer som en forening for unge filmskabere.

Uddannelsesforløbet varer to et halvt år, med optagelse hvert andet år.

Der optages tre filminstruktører, tre manuskriptforfattere og tre producere på hver årgang.

© Filmmagasinet Ekko