Konflikt på Filmskolen
08. dec. 2019 | 11:13 - Opdateret 08. dec. 2019 | 20:20

Det trækker op til nyt uvejr på Filmskolen

Foto | uoplyst
Jan Weincke, formand for Dansk Filmfotograf Forbund, skriver i en pressemeddelelse, at få lærere har præget film- og tv-branchen så meget som Arne Bro.

Dansk Filmfotograf Forbund opfordrer rektor Bo Damgaard til at bringe Arne Bro tilbage på Filmskolen, mens frustrationen over uløst personalesag stiger på de sociale medier.

Af Claus Christensen

I fjorten dage har 71-årige Bo Damgaard på sin diplomatiske facon arbejdet på at skabe ro på Den Danske Filmskole efter et sandt drama med elevernes blokade af skolen og rektors ufrivillige afgang.

Men nu trækker det op til et nyt uvejr.

Det var den afgåede rektors hjemsendelse af dokumentaruddannelsens leder, Arne Bro, der fik konflikten om skolens fremtidige struktur til at eksplodere. For mange personificerer Bro kampen for filmkunsten, og som vi i går kunne berette, er personalesagen stadig ikke blevet afsluttet.

Bo Damgaard ville ikke svare på, om Arne Bro kan vende tilbage til skolen, hvis bortvisningen af ham – som han selv hævder – er sket på et uretmæssigt grundlag. Bro blev angiveligt bortvist, fordi den tidligere rektor opfattede ham som illoyal over for hendes lederskab.

Beskæmmende
Få timer efter Ekkos artikel udsendte Dansk Fotograf Forbund en pressemeddelelse, hvor man i kraftige vendinger opfordrer den midlertidige rektor til at bringe Arne Bro tilbage til skolen.

”Den kunstneriske integritet, som er nødvendig for at kunne skabe film og tv, har Arne haft en unik evne til at opdyrke og gøde. Han har set og støttet hver enkel elev i at finde deres eget særlige potentiale,” skriver Jan Weincke, der er formand for 135 fotografer, hvoraf mere end halvdelen af de aktive selv har gået på Filmskolen.

”Derfor er det beskæmmende, at den uenighed om linjen på Filmskolen mellem skolens nu afgåede rektor Vinca Wiedemann og Arne Bro skal føre til en fortsat udelukkelse af Arne Bro,” lyder det fra formanden.

”Vi er bekymrede for den manglende undervisning og fortsættelse af dokumentarøvelser, som skolen og eleverne er – og var – i fuld gang med inden Arnes hjemsendelse. Det gælder for eksempel midtvejsdokumentarfilmen, som har været under udvikling i snart et år.”

En komplet gåde
I onsdags udsendte 92 procent af eleverne på Filmskolen en pressemeddelelse om, at det var afgørende for dem at få Arne Bro tilbage på skolen.

Dagen efter kom der en pressemeddelelse fra Foreningen FAF, der består af film- og tv-arbejdere. Her opfordrer man til ”en hurtig håndtering af eventuelle sager vedrørende lærere, som opstod under den tidligere ledelse”.

Og i den såkaldte Oplysningsgruppe, der fra starten af har været kritisk over for planerne om at ændre Filmskolen til en mere strømlinet, akademisk uddannelse med mere fællesundervisning og mindre filmproduktion, ulmer vreden.

Det er ”en komplet gåde for mig, at personalesagen trækkes i langdrag, og at det ikke for alle (inklusive den konstituerede rektor) er indlysende, hvor vigtigt det er for Filmskolen og dansk film på sigt at få Arne tilbage i en fart,” skriver klipper og instruktør Mads Hedegaard på gruppens Facebook-side.

”Hvem vil fyre Arne, og hvorfor kan vi ikke se, hvem det er? Kom med et ansigt! Er det vores kulturminister, hvem fanden er det?” lyder det fra den anerkendte instruktør Anne Wivel, som selv har undervist på skolens dokumentaruddannelse.

Behandlet som en kriminel
Dokumentarproducenten Sigrid Dyekjær forstår heller ikke, hvad der foregår.

”Man tror fandeme, det er løgn. Manden har jo hverken stjålet af kassen, nogen #Metoo sag på nakken, løjet eller i øvrigt begået ulovligheder. Alligevel er han blevet behandlet som en kriminel og fulgt til døren af vagter,” skriver Sigrid Dyekjær indigneret og tilføjer:

”Hvad er det for en måde at behandle en tjenestemand på – en mand, som har leveret sin energi til Den Danske Filmskole siden 1992?? Bo Damgaard, hr. Kulturminister, det er simpelthen ikke ok?”

Jella Bethman, der selv er tidligere elev, kommer med en direkte opfordring til skolens elever: ”Det kan være, at eleverne skal vente med at lægge protestbannerne op på loftet.”

Afventer ny rektor
Flere på Oplysningsgruppens Facebook-side efterlyser, at foreningen Danske Filminstruktører går ind i sagen om Arne Bro.

Ekko har forgæves forsøgt at få en kommentar til det fra foreningens forkvinde Christina Rosendahl. Men forleden skrev Rosendahl mere generelt om situationen på Filmskolen i en mail til Ekko:

”Danske Filminstruktører afventer nu Bo Damgaards arbejde med at skabe ro på Filmskolen. Når en ny rektor tiltræder, vil vi tage et møde med vedkommende, hvor vi vil sikre os, at vi som brancheorganisation kan bakke op om, hvad en kommende instruktøruddannelse skal indeholde.”

I Producentforeningen ønsker man ikke at tage stilling i personalespørgsmål.

”Vi har et brændende ønske om, at der kommer ro på Filmskolen, så eleverne kan få undervisning. Producentforeningen bakker op om det arbejde, Bo Damgaard er i gang med og opfordrer til, at han får ro til at skabe et stærkt udgangspunkt for en kommende rektor,” skriver direktør Jørgen Ramskov.

Ekko har også henvendt sig til Danske Dramatikere men har ikke fået svar.

Kommentarer

Den Danske Filmskole

Filmskolen er i gang med at overgå til en femårig bachelor- og kandidatuddannelse som led i at blive akkrediteret.

31. januar 2019 udsendte 87 ud af 96 elever en mistillidserklæring til rektor Vinca Wiedemann i protest mod planerne for skolen.

14. november hjemsendte rektor lederen af dokumentarlinjen, Arne Bro, der har været modstander af hendes visioner.

15. november barrikaderede elever skolen med krav om rektors afgang.

22. november fratrådte Vinca Wiedemann sin stilling.

Bo Damgaard skal som midlertidig rektor skabe ro på skolen.

© Filmmagasinet Ekko