Venedig 2023
02. sep. 2023 | 13:52

”Det vildeste jeg har oplevet i karrieren”

Foto: IPA Agency

Nikolaj Arcel har grund til at smile, når han på Venedig-festivalen poserer sammen med sine skuespillere (fra venstre): Simon Bennebjerg, Amanda Collin og Mads Mikkelsen.

Nikolaj Arcel og hans filmhold fik flere minutters stående ovationer i Venedig, og en af de førende amerikanske Oscar-eksperter spår en nominering til Bastarden.

Af Claus Christensen

I går klokken 16 var der gallapremiere på Nikolaj Arcels episke drama Bastarden under Venedig-festivalen.

Anmelderne havde set filmen tidligere til en særlig pressevisning, men med den klausul, at anmeldelserne først måtte offentliggøres, når gallaen var i gang.

På den måde sikrer festivalen sig, at filmskaberne ikke skal gå op ad den røde løber med dårlige anmeldelser i baghovedet.

Nikolaj Arcel behøvede dog ikke gøre sig nogen bekymringer i den retning. Anmelderne var overstrømmende positive, inklusive Ekkos udsendte, som kalder Bastarden ”et fremragende historisk storværk med al den schwung, branchens topfolk kan præstere”.

Og selve gallapremieren, som Nikolaj Arcel deltog i sammen med blandt andre skuespillerne Mads Mikkelsen, Simon Bennebjerg og Amanda Collin, var en ren triumf med stående ovationer i flere minutter.

Kort tid efter havde Ekko en meget glad instruktør i røret.

”Jeg har aldrig oplevet sådan en standing ovation i, ja, evigheder. Jeg stod bare og tænkte, om det nogensinde ville stoppe,” fortæller 51-årige Nikolaj Arcel.

”Det er det vildeste, jeg har oplevet i karrieren. Det er den ene gang i mit liv, at jeg i fem minutter får lov at opleve, hvordan det er at være rockstar.”

– Det amerikanske brancheblad Variety dyrker en journalistisk genre, hvor de tænder stopuret og nøje tæller længden på ovationerne for så at bringe det som en nyhed!

”Haha, jeg kan ikke sige, hvor lang tid det varede. Måske fem eller seks minutter. Men det lyder også som en lidt kedelig øvelse.”

– Hvordan var det at se filmen med publikum?

”Jeg har aldrig været til en premiere, hvor jeg ikke har siddet og krympet mig og syntes, at det hele var forfærdeligt. Jeg kan ikke se mine egne film. Det er først, når rulleteksterne starter, og folk rejser sig og klapper og måske græder, at jeg forstår, at filmen måske virker.”

Penge eller kærlighed
Bastarden er en filmatisering af Ida Jessens roman. Den handler om den fattige soldat Ludvig Kahlen (Mads Mikkelsen), som i 1755 ankommer til den jyske hede for at følge kongens kald om at opdyrke jorden.

Men han støder hurtigt på modstand fra godsejeren Frederik de Schinkel, der mener, at jorden er hans.

Det bliver starten til en indædt kamp, hvor Ludvig tvinges til at overveje, om drømmen om at opnå anerkendelse og rigdom er den opslidende kamp værd.

Det er denne fortælling, som Nikolaj Arcel i de seneste dage har haft travlt med at fortælle verdenspressen om.

”Det har været fint, men meget sammenpresset her i Venedig. Du laver 70 interviews på en dag, så du bliver ret kulret i hovedet. Til sidst ved du nærmest ikke engang, hvad du hedder,” siger han.

– Anmeldelserne har været meget positive. Det må være en lettelse?

”Jeg har kun lige nået at læse Deadline, The Hollywood Reporter, Variety, Screen og nogle enkelte andre. Og det fede er, at jeg kan mærke, at anmelderne virkelig har set filmen og forstået den. Det er det, man som instruktør allerhelst vil have: At anmelderne og publikum forstår, hvad man har forsøgt at gøre.”

– Hvad har du forsøgt at gøre?

”At lave en god film,” griner Nikolaj Arcel og fortsætter: ”Anmelderne kan se, at filmen handler om den menneskelige tilstand og valget mellem prestige/penge og kærlighed. De store spørgsmål i livet. Men jeg er selvfølgelig også glad for, at det er lykkedes at lave en stor, episk film.”

– Er der internationale kendisser, som lykønsker dig?

”Jeg har ikke nogle kendis-venner.”

– Bradley Cooper kommer ikke lige over og giver dig et klap på skulderen?

”Nej, jeg kender ikke nogle af dem overhovedet.”

– Skal du til fest i aften?

”Ja, lige nu sidder jeg sammen med min familie og børn og skuespillerne fra filmen for at fejre premieren. Og så skal vi til fest bagefter, men jeg skal allerede op klokken tre i morgen tidlig. Jeg skal flyve til Telluride-festivalen i Colorado, hvor filmen også bliver vist.”

Bedst at lave film i Danmark
Bastarden er Nikolaj Arcel første danske film siden En kongelig affære, som havde premiere i 2012. Filmen blev Oscar-nomineret, og instruktøren greb chancen.

Han flyttede til Hollywood og startede på en række store filmprojekter. Men kun et af dem blev til noget, nemlig Stephen King-filmatiseringen The Dark Tower, som tilmed fik lunkne anmeldelser.

I anmeldelsen af Bastarden fremhæver Ekkos udsendte, at det er godt, Nikolaj Arcel er kommet hjem til Danmark. Men hvad byder fremtiden på?

”Om et par uger starter Anders Thomas Jensen og jeg på at skrive min næste film. Det bliver en dansk film,” siger Nikolaj Arcel og fortsætter:

”Jeg har ingen planer om at tage tilbage til USA. Jeg har en familie og børn i Danmark, så nu står den på danske eller i hvert fald europæiske film.”

– Opholdet i USA var en blandet oplevelse for dig, men dine danske film er ofte succesfulde. Hvad er forklaringen på det?

”For det første kan du arbejde med dine gamle venner og kolleger og have det sjovt. For det andet er det danske filmsystem meget gearet til, at instruktøren får lov til at bevare sin stemme igennem hele processen. Det er instruktørens film. Sådan er det ikke i USA, og det er en virkelig god grund til at blive i Danmark og lave film.”

– En af de førende Oscar-eksperter, Anne Thompson, mener, at Bastarden har gode chancer for at komme blandt de fem nominerede i kategorien ”bedste udenlandske film”.

”Lige nu kan jeg slet ikke tænke frem til marts næste år, hvor Oscar-festen finder sted. Først skal Bastarden jo lige vælges som Danmarks Oscar-bud, og selv hvis det sker, er vi oppe imod omkring 200 film fra hele verden. Der er lang vej igen, vil jeg sige.”

– Du har tidligere været nomineret og kender gamet. Der skal lægges meget arbejde i at promovere filmen i forhold til medlemmerne af Oscar-akademiet. Har du kræfter til det igen?

”Kræfter? Jeg ved det ikke, men man kan jo gøre det på forskellige måder. Efter corona er det blevet okay at lave flere ting på Zoom og Skype. Jeg tror ikke, at jeg vil have lyst til at rejse til USA og være der i flere måneder. Men hvis det er godt for filmen, gør jeg det selvfølgelig.”

Trailer: Bastarden

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko