Nyhed
16. aug. 2018 | 10:28

Dansk Folkeparti vil droppe ”von Trier-kopier”

Foto | Nordisk Film
Anders W. Berthelsen, Nicolaj Kopernikus og Troels Lyby boltrer sig i komedien Klassefesten, og der skal være flere af den slags film, hvis det står til Dansk Folkeparti.

Kommercielle film skal styrkes, og talentordninger lukkes, foreslår Dansk Folkeparti i et filmudspil, der også vil flytte Filminstituttet og Filmskolen ud af København.

Af Nicki Bruun

Lige inden sommerferien blev der indgået et smalt medieforlig for perioden 2019-23 mellem regeringen og Dansk Folkeparti, som skærer ned på DR og støtte til mediebranchen i det hele taget.

Nu er politikerne tilbage og klar til at genoptage forhandlingerne, hvor der også skal indgås et filmforlig for de kommende fire år i dansk film.

Og branchen kan se frem til noget af en overhaling, hvis det står til Dansk Folkeparti. De kommercielle film skal styrkes, mens lavbudgettiltaget og talentordningen New Danish Screen skal nedlægges.

”Dansk film skal være mere orienteret mod publikum i en højere kvalitet og mindre mod navlepillende kunstprojekter,” står der i filmudspil udsendt af DF’s kulturordfører Alex Ahrendtsen, der kommer med direkte eksempler:

”Der skal med andre ord være mere af film som Klassefesten og Jagten og mindre af film af Lars von Trier-kopier.”

Krav om udflytning
Filmudspillet ønsker at styrke de brede, danske film og har også et mål om, at markedsandelen for danske film i biograferne skal være langt højere end de i dag omtrent tyve procent.

”Dansk Folkeparti vil sætte et ambitiøst mål om en gennemsnitlig markedsandel på 35 procent for dansk film. Det skal indfries i 2035,” står der i filmudspillet, som altså rækker langt videre end forligsperiodens fire år.

Dansk Folkeparti fremhæver det faktum, at københavnerne ser danske film i biografen langt mindre end eksempelvis nordjyderne.

Han har yderligere fokus på Danmark uden for København i filmudspillet, der også vil have Det Danske Filminstitut og Den Danske Filmskole til at flytte væk fra Købehavn.

Institutionerne skal i stedet ligge i henholdsvis Svendborg og Odense, siger Alex Ahrendtsen til avisen Danmark, hvor han slår fast, at det er et decideret krav.

”Det ligger fint i tråd med regeringens politik, man har bare ikke været så god til at flytte ud på kulturområdet, fordi man er bange for at lægge sig ud med kultureliten. Det er et krav fra os, som bliver svært at afvise,” siger Alex Ahrendtsen.

Bonus til blockbusters
Mens forslaget om at flytte Filmskolen handler om at fordele landets kreative kræfter, er flytningen af Det Danske Filminstitut et økonomisk spørgsmål.

”Det Danske Filminstitut har til huse på en meget dyr adresse i København. Det kostede 31,1 millioner kroner i 2017,” skriver Dansk Folkeparti, som også vil spare på Filminstituttets lønudgifter.

De sparede midler skal i stedet bruges på at støtte kommercielle film.

Som del af filmudspillet hører også et forslag om, at der skal være et belønningssystem til de film, der sælger godt.

Den såkaldte bonusbilletpulje skal have en størrelse på 100 millioner kroner i filmforligets periode, og pengene skal gives til film ud fra antal solgte billetter.

”Målet er selvfølgelig at få flere danskere til at se danske film og dermed forbedre indtægterne for producenterne,” lyder det i filmudspillet.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko