Passioneret jury hylder diversitet
Når Nina Rask Sparker Ekko Shortlist Awards i gang den 19. december klokken 19 i Bremen Teater, er det ikke kun årets bedste kortfilm, der bliver hædret.
Siden 2021 er der ved awardshowet også blevet uddelt Diversitet Prisen, som honorerer den arbejdsplads, producent, broadcaster, institution eller enkeltperson, der har gjort allermest for diversiteten i den danske film- og tv-branche.
En kvalificeret filmjury med Trine Dyrholm i spidsen har udpeget de nominerede til filmpriserne, og på samme vis er en diversitetsjury i gang med at vælge de nominerede til Diversitet Prisen.
Spændingen bliver udløst i morgen fredag kl. 13 her på siden, hvor fem nominerede vil blive offentliggjort. De er valgt ud fra de indstillinger, som 47 læsere og branchefolk har sendt til Ekko. Nogle har foreslået flere kandidater, så juryen har haft rigeligt at vælge imellem.
Det er også juryen, der vælger vinderen, som først bliver offentliggjort på scenen i Bremen den 19. december.
Det er fjerde gang, at prisen, der er sponsoreret af FILM&TVGruppen fra Dansk Journalistforbund, bliver uddelt. Årets jury består af en smuk blanding af gamle og nye medlemmer, der tæller instruktører, producenter, en filmkonsulent og en chefredaktør.
Alle seks har det tilfælles, at diversitet er en mærkesag.
Sandra Yi Sencindiver
Sidste års vinder af Diversitet Prisen var kampagnen Et Større Billede, der med falske filmplakater genialt gjorde det synligt for enhver, at castingen i dansk film trænger til at udvide sine horisonter på alle fronter.
En af initiativtagerne var Sandra Yi Sencindiver, der de seneste år har fået godt gang i filmkarrieren.
Hun medvirker i internationale serier som Nørd på catwalk, Foundation, The Wheel of Time og den kommende Alien: Earth.
Som instruktør har hun skabt Ekko Shortlist-filmen Våge samt kortfilmen Søger Hwa Sun, der er nomineret til en Robert og tager udgangspunkt i Sencindivers egen opvækst som adopteret.
Ikke mindst er hun forperson for bestyrelsen i organisationen WIFT (Women in Film and Television) sammen med Malene Flindt Pedersen.
Daniel Svarts
Som direktør for BBC Studios Nordic Productions har Daniel Svarts et unikt overblik over tidens tendenser i den danske film- og tv-branche.
Derfor har han også været med i Diversitetsjuryen alle fire år, prisen er blevet uddelt.
Efter en tid som journalist hos DR og TV 2 hoppede han over til produktionsselskabet STV, som siden blev opkøbt af BBC, og her steg han til tops.
Herigennem har han været med til at producere velkendte titler som Fede forhold og Aftenshowet samtden uhyre populære DR-børneserie Klassen, som i år rundede over tusind afsnit.
Malene Flindt Pedersen
I en årrække har produceren Malene Flindt Pedersen lagt vægt på at fortælle historier med kvinder foran og bag kameraet.
Hun har personligt produceret tyk-aktivisme-dokumentaren Fat Front og var selv nomineret til Diversitet Prisen i 2021 for sit arbejde på produktionsselskabet Hansen & Pedersen.
Ikke mindst er hun en af folkene bag organisationen WIFT – Women in Film and Television, der arbejder for lige rettigheder i dansk film og sidste år blev nomineret til Diversitet Prisen.
Hun er forperson for bestyrelsen sammen med Sandra Yi Sencindiver.
Puk Grasten
Siden den roste spillefilmdebut 37 i 2016 har Puk Grasten været et respekteret navn i dansk film.
Instruktøren overgik sig selv med filmatiseringen af Leonora Christina Skovs personlige bestseller Den der lever stille i 2023, der handler om at bryde sociale normer i sin familie og springe ud som lesbisk.
For Grastens film handler altid på en eller anden måde om de, der stiller sig uden for samfundets normer.
Instruktøren har gået på Den Europæiske Filmhøjskole i Ebeltoft og er siden uddannet fra filmskolen EICAR i Paris og New York University Tisch School of the Arts. Så hun trækker på international erfaring i sin jagt på danske diversitetshelte.
Heidi Kim Andersen
Det Danske Filminstituts dokumentarkonsulent Heidi Kim Andersen er vant til at vurdere danske filmprojekter med øje for diversiteten i de historier, der bliver fortalt.
Selv har hun arbejdet med film og tv i over tyve år som producer bag hyldede dokumentarprojekter som Vollsmose-filmen Q’s Barbershop og serien Girls United.
Heidi Kim Andersen har også været programchef, tilrettelægger og redaktør på TV 2 og medejer af produktionsselskabet Made in Copenhagen 2.
Claus Christensen
I 2021 offentliggjorde Ekkos chefredaktør på Ekkos hjemmeside det såkaldte protestbrev, hvor 645 filmfolk kritiserede en grim kultur i filmbranchen, hvor ikke alle blev behandlet med respekt.
Det førte til, at Claus Christensen samme år stiftede Diversitet Prisen i samarbejde med stylisten Pari Khadem og FILM&TVGruppen fra Dansk Journalistforbund.
Siden er prisen blev uddelt hvert år til Ekko Shortlist Awards, som Claus Christensen stiftede i 2013.
Det er nemlig helt passende, at de der har gjort mest for mangfoldigheden i dansk film, også bliver hyldet sammen med de mange filmtalenter, der nyder godt af deres arbejde.
Ekko Shortlist Awards
Prisuddeling for danske filmskabere og deres kortfilm på Ekko Shortlist.
Startede i 2014 og finder i år sted for ellevte gang.
Ekko Shortlist Awards 2024 er støttet af Det Danske Filminstitut, Biografklub Danmark Fonden og Producent Rettigheder Danmark.
Ekko Shortlist og Ekko Shortlist Awards er sponsoreret af Producentforeningen, FAF, FILM&TVGruppen, Dansk Skuespillerforbund, Danske Filminstruktører, Danske Dramatikere, ANIS, Dansk Komponistforening og Danske Scenografer.
Royal giver velkomstøl til festen.
Kommentarer