Dobbelt Oscar-vinder er død
Det har været en hård uge for filmbranchen.
Herhjemme mistede vi Morten Grunwald, den folkekære skuespiller, der især var kendt og elsket for sin rolle som Benny i filmene om Olsen-banden.
I USA døde Marvel-universets far, Stan Lee.
Han blev især kendt for sine bidrag til westernfilmen Butch Cassidy and the Sundance Kid og paranoia-dramaet Alle præsidentens mænd.
Manuskripterne til de to film indbragte ham en Oscar i henholdsvis 1970 og 1977. Det blev Goldmans største succeser, men han stod også bag manuskriptet til den skræmmende Stephen King-filmatisering Misery fra 1990 og komediedramaet Chaplin fra 1992.
De fire film viser meget godt, hvordan han bestred ordets magt inden for snart sagt alle filmens genrer. Han havde også talent for at skildre skelsættende begivenheder og myter i USA på en universel måde.
Tyve romaner
William Goldman døde fredag på Manhattan, hvor han havde valgt at bosætte sig frem for i Hollywood, som han var meget kritisk overfor.
Dødsårsagen var tarmkræft og lungebetændelse, oplyser hans partner Susan Burden og datter Jenny Goldman ifølge amerikanske medier.
Han var en voldsomt populær og efterspurgt manuskriptforfatter, men så først og fremmest sig selv som litterær forfatter. Goldman skrev da også i omegnen af tyve romaner i sin levetid. På trods af det var det filmene, der for alvor gjorde ham til en berømthed.
Konflikt med Redford
Det store gennembrud Butch Cassidy and the Sundance Kid blev datidens mest indbringende manuskript nogensinde. William Goldman solgte det i slutningen af 60’erne til 20th Century Fox, for hvad der i dag svarer til atten millioner danske kroner.
Filmen om de to lovløse mænd i Det Vilde Vesten blev lavet med Paul Newman og Robert Redford i hovedrollerne og vandt samlet fire Oscars. Den blev også et gennembrud for Redford, der senere indtog rollen som Bob Woodward i Alle præsidentens mænd over for Dustin Hoffman som Carl Bernstein.
Historien om Watergate-skandalen vandt også fire Oscars. Det var dog ikke en god oplevelse for Goldman, der havde konflikter med Robert Redford, som også var producer på filmen.
I løbet af sin lange karriere skrev William Goldman også en lang række bøger om det at skrive, og den britiske avis The Guardian kaldte ham i 2009 ”den største og mest berømte manuskriptforfatter i dag”.
Kommentarer