Sverige set gennem et skoleskyderi
Forfærdelige historier om skoleskyderier dukker med jævne mellemrum op i nyhedsstrømmen. Som regel kommer de fra USA, og så kan resten af verden harcelere over landets frie våbenlovgivning.
Men i den nye Netflix-serie Quicksand – Størst af alt, som er baseret på en bestseller af Malin Persson Giolito, foregår den blodige katastrofe på en skole i et af verdenens førende humanistiske demokratier: Sverige.
Den attenårige gymnasieelev Maja bliver i seriens barske åbningsscene anholdt som eneste tilbageværende på skolen efter et skyderi. Men er hun en heldig overlever eller en af gerningsmændene?
Hendes historie udrulles medrivende over seks afsnit, skriver Ekkos anmelder. Vi får flashbacks til Majas stormende forelskelse i Sebastian, der har mørkere sider end hans smukke rigmands-ydre i første omgang afslører.
”Jeg blev fascineret af Giolitos roman, fordi Maja er så komplekst et menneske. Hun er en dygtig pige, men gør forkerte ting, fordi hun ikke kan lade være med at hjælpe sin kæreste,” fortæller seriens svenske skaber og hovedforfatter Camilla Ahlgren.
”I bogen hører man hendes indre monolog, og vi arbejdede også på at køre en voice-over ind i serien. Men det fungerede ikke, fordi det blev for forklarende. I stedet har vi valgt at fortælle i flashbacks set fra Majas perspektiv.”
Den rigtige tone
Camilla Ahlgren er bedst kendt som en af forfatterne bag DR-serien Broen. Hun har taget idéen om at blande spænding og samfundsbevidsthed med ind i Quicksand – Størst af alt.
”Bogen er ikke kun en ungdomshistorie, men handler også om en bestemt socialgruppe og om nutidens Sverige, hvor ikke alle er glade,” fortæller den 55-årige serieskaber.
”Derfor var det også vigtigt for os at fortælle to sider af historien: et psykologisk drama med ungdommen i front og et retssalsdrama, der siger noget om samtiden.”
Camilla Ahlgren var særligt opmærksom på at ramme den rigtige tone i den voldsomme startscene, hvor Maja bliver fundet blandt sine døde klassekammerater.
”Det handler om at finde en balance, hvor man ikke overdriver, men det selvfølgelig skal være ubehageligt. Som del af det valgte vi at bruge rigtige politi- og ambulancefolk, så det virkede så autentisk som muligt.”
Universelt og lokalt
Den verdensomspændende gigant Netflix var sidste år på banen med streamingtjenestens første dansk-producerede originalserie The Rain.
Her kæmper unge i en dystopisk verden mod en mystisk virus, mens den blodige alvor i Quicksand – Størst af alt er mere håndfast og realistisk. Fælles for de to serier er dog, at den universelle ungdomshistorie er pakket ind i et lokalt miljø.
”Netflix vil gerne have, at historien er lokalt forankret i kulturen, så man eksempelvis får en forståelse af det svenske retssystem,” siger Camilla Ahlgren og fortæller, at det var en udfordring, at streamingtjenesten arbejder så hurtigt.
”Men det giver også et kreativt kick at arbejde hurtigt. Netflix ville gerne have haft flere afsnit end de seks, men de gav frihed til at lade os gøre det i det her format, som er en afsluttet historie.”
Charme i usikkerheden
De medvirkende i Quicksand – Størst af alt tæller dansk-svenske David Dencik, som spiller advokaten Peder Sander, der bliver sat til at forsvare Maja.
Det er skuespillerens første tørn på en såkaldt Netflix Original, og han giver serieskaberen ret i, at der ikke er langt fra tanke til handling.
Selv mødtes Dencik med seriens norske instruktør Per-Olav Sørensen i København, og under to måneder senere var de i gang med optagelserne, der blev lavet i efteråret.
”Mellem ’værsgo’ og ’tak’ er serien ligesom det meste andet i Sverige og Danmark. Men der var muligvis lidt flere muskler omkring produktionen. Der blev truffet nogle hurtige beslutninger i sidste øjeblik, som man måske ikke havde taget på en public service-kanal,” fortæller 44-årige David Dencik.
”Jeg kan godt lide, at det går hurtigt. Vi havde et hurtigt møde, og seks uger senere filmede vi. Det tilpasser sig virkeligheden bedre, for det går altså hurtigt ude i verdenen. Det skaber selvfølgelig større usikkerhed, men det har også sin charme.”
Livsfarlig skuespiller
David Dencik fortæller i det nye nummer af Ekko om sin rolle som transkønnet i En soap, og han har flere temmelig anderledes roller bag sig i karrieren. Men denne gang får han lov til at spille en overordentligt normal mand, der mest er karakteriseret ud fra sin professionalisme.
”Jeg ved ikke, om han har en familie, eller hvad der er hans baggrund. Men for mig var det faktisk en del af fascinationskraften ved rollen, at han bare er en mand, der er dygtig til sit fag,” siger David Dencik.
”Jeg har også altid haft en interesse for retssager. Før rollen så jeg Eva Mulvads glimrende dokumentar Med døden til følge, hvor hun følger retssagen mod en mand, der har slået sin bedste ven ihjel med et samuraisværd.”
”Her får man også forståelsen af, at den juridiske verden er en lidt tør størrelse med en særlig form for sprog og jargon. Men det gav en intellektuel udfordring, som tiltalte mig.”
Og det var anderledes for David Dencik, der ikke er uvant med at spille seriemordere og andre aparte typer.
”Det har nok været godt for mig at være straight guy. Men jeg skulle lige vænne mig til ikke at være psykopat og spørge, om Maja ville have en kop kaffe, uden at se ud som om jeg ville tæve hende,” fortæller skuespilleren med et grin.
”Der var en scene i starten, hvor alle var glade, mens jeg spillede, som om jeg ville halshugge hende. Jeg starter åbenbart alle mine roller med at spille, som om jeg er livsfarlig.”
Trailer: Quicksand – størst af alt
Camilla Ahlgren
Født 1964 i Lund, Sverige.
Uddannet lærer, men startede i 90’erne en ny karriere som manuskriptforfatter.
Var en overgang ansat som redaktør på SVT Drama.
Har arbejdet på filmene i Millennium-trilogien og skrevet afsnit af krimiserier som Broen og Gåsmamman.
Serieskaber af den første svenske Netflix-serie Quicksand – Størst af alt.
David Dencik
Født 1974 i Stockholm, Sverige.
Uddannet skuespiller i 2003 fra Teaterhögskolan i Stockholm.
Kendt for roller i danske og svenske film og serier, men har også medvirket i flere internationale produktioner.
Fortæller i det nye nummer af Ekko om rollen som transkønnet i En soap.
Spiller advokaten Peder Sander i Quicksand – Størst af alt.
Kommentarer