Nyhed
29. juni 2018 | 12:43

”Dokumentarskaberne ligger på intensiv”

Foto | Moving Documentary
Christian Sønderby Jepsen og Mira Jargil tv-dokumentar Til døden os skiller følger en gruppe ældre mennesker i den sidste del af deres liv. Producentforeningens direktør frygter, at dokumentargenren er i fare.

Film- og tv-producenter er usikre på fremtiden efter nyt medieforlig med færre støttekroner, siger direktøren for Producentforeningen.

Af Claus Christensen og Nicki Bruun

I nat blev en femårig medieaftale indgået mellem regeringen og Dansk Folkeparti.

Den betyder massive nedskæringer på visse områder i mediebranchen, så den samlede ramme for statslig støtte til medieområdet bliver næsten 400 millioner kroner mindre.

Det har givet danske producenter en temmelig hektisk morgen.

”Reaktionen fra dokumentargruppen her til morgen er, at de ligger på intensivafdelingen nu,” siger Klaus Hansen, direktør for Producentforeningen, der er brancheorganisationen for producenter af film, tv og computerspil.

”Det er en meget radikal omlægning af hele mediebranchen, og i dag har min telefon ringet med opkald fra alle grupper: tv, dokumentar, fiktion. Der er mange spørgsmål og stor usikkerhed.”

– Hvori ligger problemet med aftalen?

”Det grundlæggende er, at der bliver fjernet omkring 800 millioner kroner fra det audiovisuelle område. Dels bliver rammen omkring 400 millioner mindre, men man flytter også 400 millioner over på digitale nyhedsmedier.”

Hånden på kogepladen
I det nye medieforlig er DR og TV 2’s filmforpligtelse på samlet 130 millioner kroner om året blevet droppet til fordel for en øget Public Service Pulje.

Sidste weekend sagde medieordfører for DF, Morten Marinus, ellers, at det ikke gav mening at fjerne filmforpligtelsen efter det afblæste salg af TV 2. Men regeringen har alligevel fået forhandlet fjernelsen af tv-støtten til filmområdet igennem, hvilket ærgrer direktøren for Producentforeningen.

”En ting er, at det bliver sværere at finde investorer i udlandet, når en dansk producent ikke længere har DR eller TV 2 i ryggen. Noget andet er, at DR og TV 2 har en interesse i, at der bliver lavet noget af kvalitet på deres kanal. Det er dem, der har hånden på kogepladen, men nu er de ikke længere forpligtet,” siger Klaus Hansen.

”Jeg tror ikke, at vi i den nye ordning får den blåstempling af produktioner, som vi har haft under filmforpligtelsen, og som har været afgørende for det internationale samarbejde på spillefilm og især dokumentarer.”

Signalpolitik
På plussiden i den nye medieaftale peger Klaus Hansen på flere penge til regionale fonde, som producenterne har et godt samarbejde med. Direktøren for Producentforeningen havde dog ønsket, at pengene var kommet et andet sted fra.

Også forpligtelsen af streamingtjenesterne til at investere i dansk indhold er et skridt i den rigtige retning, som dog ligeledes har et aber dabei.

”Det er et positivt signal at forpligte streamingtjenesterne på dansk indhold. Som formuleret nu er det mere signalpolitik, men det er en god start,” siger Klaus Hansen.

Tredje halvleg
Netop formuleringerne og de djævelsk vigtige detaljer er det, der står på programmet nu, hvor flere ting stadig er uafklarede. For eksempel hvem, der skal administrere den øgede Public Service Pulje, som Det Danske Filminstitut lige nu står for.

Det bliver et arbejde for embedsmænd, men Producentforeningen håber på større åbenhed i den proces.

”I dag laver vi listen over, hvad det er for elementer i medieforliget, som vi kan arbejde videre med i de kommende måneder,” fortæller Klaus Hansen.

”Jeg plejer at sige, at tredje halvleg i hele implementeringsfasen er dér, hvor man kan rykke mange ting. Vi skal have nogle ord på eksempelvis Public Service Puljen, så den bliver mere præcis end nu.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko