Nyhed
18. sep. 2018 | 12:08 - Opdateret 18. sep. 2018 | 12:24

DR gennemfører massive besparelser

Foto | Uffe Weng
Der vil i fremtiden være færre hænder på DR til at levere nyheder, underholdning og samfundsdebat til danskere i alle aldre.

Der nedlægges 400 stillinger på Danmarks Radio, hvor der i fremtiden kun vil være tre tv-kanaler og fem radiokanaler, når de mange millioner skal spares.

Af Nicki Bruun

Der var lagt op til lidt af et blodbad, da Danmarks Radio i sommerens medieaftale mellem regeringen og Dansk Folkeparti blev pålagt at spare tyve procent af milliardbudgettet over de kommende fem år.

Beløbet svarer til omtrent 773 millioner kroner, og nu har DR i en pressemeddelelse udsendt en spareplan over, hvordan de mange millioner skal spares.

”DR går fra seks til tre flow-tv-kanaler og fra otte til fem radiokanaler. Samtidig slankes organisationen og direktionen, og der nedlægges cirka 375-400 stillinger. I alt gennemføres der besparelser for 420 millioner kroner årligt,” står der i pressemeddelelsen.

De tre tilbageværende tv-kanaler bliver DR1, børnekanalen Ramasjang og et nyt DR2, der lægges sammen med DRK og får et øget fokus på samfund og kultur. DR3 og DR Ultra vil fra 2020 være rene digitale universer.

P1, P2, P3, P4 og P5 får lov til at blive på radiobølgerne, mens P6 Beat, P7 Mix og P8 Jazz nedlægges i besparelsen.

Ud med kulturdirektøren
Allerede i går kom det frem i TV 2 og Politiken, at en fyringsrunde var begyndt i chefleddet på DR.

I pressemeddelelsen oplyser Danmarks Radio, at der skal nedlægges 25 chefstillinger, og at kulturdirektør Tine Smedegaard-Andersen stopper, mens ”der er en igangværende dialog med direktør for DR Danmark, Anne-Marie Dohm”.

Tine Smedegaard-Andersen var ifølge Ekkos oplysninger blandt kandidaterne, da Det Danske Filminstitut sidste år skulle finde en ny direktør. Det afviste hun dog. Som kulturdirektør afviste hun også at fjerne et afsnit af dokumentarserien Historien om Danmark, som mødte kritik fra en række historikere og ikke mindst Dansk Folkeparti.

”Selv om det her er den rette plan for det nye DR, skaber det helt naturligt usikkerhed hos DR’s ansatte. Vi skal sige farvel til rigtigt mange dygtige medarbejdere,” siger generaldirektør Maria Rørbye Rønn, der her til morgen har informeret de ansatte om de kommende ændringer i organisationen.

Til gavn for Facebook og Google
Samtidig med spareplanen har Kulturministeriet offentliggjort den såkaldte public service-kontrakt for DR, hvor medieorganisationens opgaver for de næste fem år er fastlagt.

Her hedder det, at ”DR skal prioritere og styrke DR’s kvalitetsindhold inden for nyheder og aktualitet, kultur, børn og unge, folkeoplysning, uddannelse og læring samt den regionale dækning”.

Indhold til børn og unge skal støttes med hjælp fra den forøgede Public Service-Pulje, mens det i kontrakten står skrevet, at DR skal udlægge produktion og produktionsfaciliteter til det eksterne marked på i alt 2364 millioner kroner i aftaleperioden.

”DR skal adressere den øgede digitalisering og danskernes forandrede medievaner ved distributionen af DR’s indhold – og samtidig vil samarbejdsrelationerne med både private aktører og kulturlivet blive styrket,” udtaler kulturminister Mette Bock fra Liberal Alliance.

I sidste uge sagde DR-profilen Clement Kjersgaard, der er freelance-ansat på programmerne Vi ses hos Clement og Debatten, til B.T., at det er internationale aktører som Facebook, Google og Netflix, der får gavn af et svækket DR.

”Det er usandsynligt svært at stille selskaber som Facebook og Google til ansvar. På den måde handler det også om ansvarlighed og tydelighed, og at vi har et kolossalt behov for gennemsigtighed og demokrati.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko