Nyhed
18. feb. 2025 | 15:13

DR lægger sig fladt ned efter en uges shitstorm

Foto | Wintertales

Dokumentaren Grønlands hvide guld har fået premiere midt i en valgkamp, der tegner til at blive et skæbnevalg for rigsfællesskabet. 

Nu tager DR officielt afstand fra den heftigt kritiserede dokumentar Grønlands hvide guld, men man ønsker ikke at fjerne den.

Af Claus Christensen

Efter en uges kamp om Grønlands hvide guld, et massivt politisk pres på DR og kulturministerens afstandtagen til dokumentaren har DR valgt at lægge sig fladt ned.

DR’s nyhedsredaktør Thomas Falbe, der ellers heroisk har forsvaret dokumentaren, sagde i går på et internt DR-stormøde, som blev lækket til Berlingske, at den ikke skulle være blevet bragt i sin nuværende form.

”Det har jo i sidste ende været min beslutning at publicere dokumentaren. Jeg må sige, at det skulle vi ikke have gjort. Det var for tidligt,” siger han på mødet, hvor han giver de tilstedeværende ”en meget klar undskyldning”.

”Der skulle have været arbejdet langt mere med balancerne, udtrykket og formidlingen i den (dokumentaren, red.) – helt gennemgribende – så vi havde stået langt tættere på det, der var intentionen, end det, der er blevet resultatet,” siger Falbe videre på optagelsen.

”Det er en klokkeklar fejl. Og ja, der har været nogle tydelige advarsler undervejs, som vi ikke har lyttet i tilstrækkeligt omfang til. Jeg er helt oprigtigt virkelig ked af det. Det har ikke været godt nok.”

For ensidigt billede
I dag tager DR så officielt afstand fra dokumentaren. På siden, hvor den kan streames, oplyser DR:

”Ambitionen var at bidrage med flere facetter og nuancer på rigsfællesskabets fælles historie, men dokumentaren har modtaget kritik for at bringe et for ensidigt billede af de økonomiske forhold og den konkrete værdiskabelse for Danmark og Grønland,” lyder det, hvorefter man konkluderer:

”Det er en kritik som DR anerkender. Det samlede resultat og indtryk i dokumentaren er skævt og repræsenterer ikke intentionen med projektet. DR burde have gjort endnu tydeligere opmærksom på adskillelsen af de økonomiske begreber og haft yderligere økonomiske fagfolk til at give perspektiver på forståelsen af værdiskabelse for at sikre de nuancer, der var meningen med dokumentaren.”

Til Ritzau oplyser Thomas Falbe, at DR ikke har planer om at fjerne dokumentaren, selv om den altså tegner et skævt billede.

Politisk varm kartoffel
Kritikken har væltet ned over Grønlands hvide guld, siden den 55 minutter lange dokumentar havde premiere på DR søndag den 9. februar.

Ifølge dokumentaren er der blevet omsat for cirka 400 milliarder kroner ved udvinding af mineralet kryolit i Grønland, uden at Grønland har fået noget økonomisk ud af det.

Den indiske økonomi- og kolonialismeprofessor Arindam Banerjee udtaler, at tallet kan oversættes til den værdi, Danmark har tjent på kryolitten, fordi udgifterne ved udvindingen er betalt til danske ydelser.

Men det er økonomiprofessor Torben M. Andersen, som også medvirker i dokumentaren, lodret uenig i. Man kan ikke sætte lighedstegn mellem omsætning og indtjening, hvilket en række eksperter har givet ham ret i.

Det er blevet en politisk varm kartoffel.

Grønland står nemlig midt i en valgkamp, der tegner til at blive et skæbnevalg for rigsfællesskabet. USA’s præsident Donald Trump har meldt ud, at USA primært af sikkerhedsmæssige årsager har brug for at eje Grønland. Det har sat ekstra skub i grønlændernes ønske om at få selvstændighed.

Efter premieren på Grønlands hvide guld skrev Múte B. Egede, formand for Grønlands regering, Naalakkersuisut, i et opslag på Facebook: ”En ny dokumentarfilm viser, at Danmark bare på én mine, kryolitminen i Ivittuut, har tjent mindst 400 milliarder kroner.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko