DR vil gennemgå dokumentarer efter kritik
![](/media/dyn/article/generated/tmpbntduukk_686x309.png?_=1739448602)
”Ingen er mere ærgerlig end jeg,” udtaler DR’s nyhedsdirektør Sandy French om situationen, hvor DR’s egen rolle er blevet fokus i debatten om Grønlands hvide guld.
Siden premieren på Grønlands hvide guld i søndags har økonomer og politikere primært i borgerlige medier kritiseret dokumentaren. De mener, at den giver et misvisende billede af Danmarks historiske indtjening på udvinding af mineralet kryolit i Grønland.
”Ledelsen i DR har truffet beslutning om at fremlægge et dokument, der beskriver processen bag dokumentaren Grønlands hvide guld, samt igangsætte en grundig gennemgang af processen bag de eksternt producerede dokumentarer, herunder særligt dokumentarer helt eller delvist finansieret af Det Danske Filminstitut, med henblik på fremtidig læring,” står der.
”Ligeledes vil DR fortsat favne kritikere og debattens mange aspekter på tværs af DR’s platforme, hvor blandt andet Debatten i et særafsnit vil behandle dokumentaren kritisk.”
Debatten, der har Clement Kjersgaard som vært, bliver sendt i næste uge.
Ærgerlig over det
Humlen i kritikken er, at danske selskaber ifølge dokumentaren skal have omsat for cirka 400 milliarder kroner ved udvinding af mineralet kryolit i Grønland, uden at Grønland har fået noget økonomisk ud af det.
I dokumentaren udtaler den indiske økonomi- og kolonialismeprofessor Arindam Banerjee, at det tal også kan oversættes til den værdi, Danmark har tjent på kryolitten, fordi udgifterne ved udvindingen er betalt til danske ydelser. Økonomilektoren Lise Lyck bakker i dokumentaren op om den vurdering.
Dog medvirker også økonomiprofessor Torben M. Andersen også i dokumentaren. Han understreger, at der efter hans mening ikke med sikkerhed kan sættes lighedstegn mellem omsætningen og den danske indtjening på kryolit.
Efter udsendelsen har flere økonomieksperter – inklusive Torben M. Andersen selv – kritiseret dokumentaren. Andersen kalder det i B.T. for en ”dybt problematisk måde, man regner på”, eftersom dokumentaren giver indtryk af, at man kan sætte lighedstegn mellem omsætningen og indtjening.
DR’s nyhedsdirektør Sandy French udtaler i pressemeddelelsen, at Grønlands hvide guld havde ambitioner at skabe debat om forholdet mellem Danmark og Grønland.
”Det synes jeg, at vores samlede nyhedsdækning og dokumentaren er lykkedes med. Dog må jeg desværre også konstatere, at en stor del af den debat, der er opstået de seneste dage, har handlet om DR’s rolle og formidlingen af de økonomi-estimater, der fremlægges og diskuteres blandt eksperter i dokumentaren,” siger hun og fortsætter:
”Det er der ingen, der er mere ærgerlig over end jeg. Fordi når DR bliver omdrejningspunktet for debatten, og der sås tvivl om vores troværdighed, er vi ikke lykkedes med vores opgave. Jeg erkender, at vi burde have gjort endnu tydeligere opmærksom på adskillelsen af de økonomiske begreber, og haft yderligere en ekspert til at give perspektiver på forståelsen af værdiskabelse. Derfor har jeg igangsat en række initiativer på baggrund af dette.”
Dokumentaren lander midt i debatten om grønlandsk selvstændighed, og landsstyreformanden Múte B. Egede har allerede brugt den som argument for, at Grønlands forhold til Danmark er blevet udnyttet.
Bør undskylde
Den tidligere Venstre-kulturminister Bertel Haarder udtaler til Jyllands-Posten, at Grønlands hvide guld kan få alvorlige konsekvenser.
”Danmarks Radio bør undskylde på vegne af ’graverholdet’ og den ukvalificerede ledelse, der så helt åbenbart ikke magtede at give et fair billede af kryolithistorien,” skriver han og understreger, at det bør få konsekvenser for DR:
”Nu er der risiko for, at Grønland på samme måde forlader Rigsfællesskabet i en sky af løgnagtige reportager, produceret i flere omgange af Danmarks Radio, der burde være sandhedens og oplysningens vogter, men i stedet er blevet storproducent af uvederhæftige fremstillinger.”
I går kritiserede kulturminister Jakob Engel-Schmidt fra Moderaterne også Grønlands hvide guld på X.
”Tænk, hvis DR-dokumentaren havde gjort sig den ulejlighed at oplyse tydeligt om forskellen mellem omsætning og bundlinje … Man føler sig båret frem til dørtrinnet mellem information og misinformation,” udtaler kulturministeren.
Før pressemeddelelsen i dag har chefredaktør for DR Nyheder, Thomas Falbe, svaret B.T. skriftligt, at det ikke er korrekt, at dokumentaren udregner, at Danmark har tjent 400 milliarder på udvinding af kryolit i Grønland.
”Vi understreger, at der er tale om tal for den samlede salgspris af mineralet over mange år,” uddyber han og forklarer, at der – som debatten har vist – er forskellige holdninger til, hvordan udregningen kan tolkes, hvilket fremgår af dokumentaren.
DRs redaktionschef for dokumentar, Mikala Krogh, og den ene af dokumentarens instruktører, Claus Pilehave, svarer det samme til henholdsvis Berlingske og Jyllands-Posten.
Kræver fyring
Især højrefløjen lader til at have set sig sure på Grønlands hvide guld.
Til B.T. siger Dansk Folkepartis Alex Arendtsen, at dokumentaren er det seneste eksempel på dårlig journalistik fra DR’s side.
”Jeg er sgu ved at være træt af Danmarks Radio. Jeg orker næsten ikke at se deres dokumentarudsendelser, fordi de ganske enkelt er fyldt med løgn,” udtaler han og melder ud, at det bør have konsekvenser for den ansvarlige redaktør.
Det samme siger Liberal Alliances Henrik Dahl, der mener, at DR skulle nøjes med at tage udgangspunkt i, hvad ”de bedste” økonomer siger – underforstået, at Arindam Banerjee ikke hører til blandt disse.
”Det skal have konsekvenser for den redaktør, der har stået bag udsendelsen. Vedkommende bør fyres,” fortsætter han.
DR har særligt de seneste tre år markeret sig med opsigtvækkende, afslørende dokumentarer, men flere af dem er også blevet mødt med kras kritik. Ikke mindst Spies og morgenbolledamerne og Forfulgt af politiet?
I en kommentar i Weekendavisen beskylder journalisten Søren K. Villemoes DR for at have en ”byzantinsk systemfejl”. Han mener, at Mikala Krogh, redaktionschef for DR dokumentar, i sidste ende har ansvaret.
Flere af de kritiserede dokumentarer har været eksternt producerede, og det er altså blandt andet processen bag disse udsendelser, som Sandy French og DR nu vil have gennemgået grundigt.
Kommentarer