Dramatisk strid om Copenhagen Bombay
2023 bød på den ene konkurs efter den anden i den danske filmbranche, og i oktober kom animationsselskabet Copenhagen Bombay Productions, der er kendt for serier som Morgenhår og spillefilmen Den kæmpestore bjørn, blandt de faldne.
I december gik resten af filmkoncernen Copenhagen Bombay konkurs med et monumentalt kreditorkrav på 58 millioner kroner.
Nu viser det sig, at det fulde krav faktisk er 65 millioner kroner, og direktøren for koncernen, Sarita Christensen, er desuden gået personligt konkurs, så de mange kreditorer skal ikke regne med at få det hele tilbage.
Men tragedien om det før så succesfulde produktionsselskab er ikke slut endnu.
Mellemfinansieringsselskabet FilmCash, der repræsenterer en række anonyme investorer, mener, at Sarita Christensen har snydt dem for penge allerede før konkursen. Derfor har de politianmeldt hende for bedrageri.
I sommeren 2022 lånte FilmCash og datterselskabet FBF Hysken seks millioner kroner til serieprojektet Høj som en såkaldt mellemfinansiering. Renten var ni procent. Copenhagen Bombay kunne så producere for midlerne, mens de ventede på de tre næste rater fra den primære investor DR, som ville vise serien i FredagsTamTam.
DR aftalte med både FilmCash og Copenhagen Bombay, at de næste rater skulle udbetales til en sikret konto hos produktionsselskabet, hvor FilmCash kunne hæve dem og i tre omgange få deres udlånte penge tilbagebetalt.
Men da Copenhagen Bombay skulle fakturere for den første rate, sendte selskabet det forkerte kontonummer til DR, så produktionsselskabet selv fik pengene.
I god tro
Først over et halvt år senere blev en ny faktura sendt, men da var pengene brugt, og med Copenhagen Bombays konkurs blev det umuligt for FilmCash at få deres penge. FilmCash er en såkaldt simpel kreditor, som ikke er sikret og står nederst på prioriteringslisten over kreditorer.
Sarita Christensen siger til Filmmagasinet Ekko, at den uheldige situation skyldes to fejl.
Den ene blev begået af Copenhagen Bombay, som på grund af den pressede tid kom til at fakturere for det forkerte kontonummer. Den anden begik DR, der ikke opdagede fejlen og sendte pengene til den forkerte konto.
Tilsammen har det kostet FilmCash 2,7 millioner kroner. Resten af de seks millioner ville alligevel være gået tabt i konkursboet, men de 2,7 kunne være reddet, hvis ikke det var for fejlene.
”Da vi opdagede fejlen, var det for sent. Det er noget rod, og det er i sidste ende mit ansvar, men jeg har været i god tro,” siger Sarita Christensen.
Ekko har været kontakt med flere Copenhagen Bombay-medarbejdere, der var tæt på producenten det sidste år. De beskriver hende som ærekær og passioneret for sine yndlingsprojekter, der ikke altid løb rundt.
De har ikke kendskab til svindel, men beretter om kaos og en stresset stemning.
”Sarita gjorde alt, hvad der stod i hendes magt, for at overleve og redde sit barn: Copenhagen Bombay. Vi var i nogle perioder bagud med betalinger,” siger en kilde, der ønsker at være anonym.
I begyndelsen af 2024 stiftede Sarita Christensens ægtemand Søren Pedersen filmselskabet OYA Copenhagen Holding ApS og datterselskabet OYA Copenhagen Driftsselskab ApS, hvor Christensen er direktør. Ifølge hende er der endnu ingen aktivitet i selskabet.
Sarita Christensen siger i dag, at Copenhagen Bombays konkurs har været en hård nedtur, men at hun ikke har forsøgt at redde sit eget skind.
”Konkursen er frygtelig for alle, der har været med på rejsen og troet på mig. Men det koster mange penge at drive virksomhed på det her niveau med 40-50 ansatte. Og risikoen er stor, især når der er krise i branchen.”
”Jeg har selv investeret i selskabet og er gået personligt konkurs med en gæld på ti millioner kroner, og jeg har aldrig solgt noget over til min ægtemand for at beskytte mig selv. Man skal passe på andres penge, som var de ens egne børn.”
Værdiløs påstand
Men direktøren for FilmCash, Frederik Nelsson, har en helt anden oplevelse af forløbet.
”Vi rykkede allerede for den første rate i december 2022, og der sagde Sarita, at pengene var forsinkede, selv om hun åbenbart allerede havde sendt en forkert faktura afsted. Det giver ikke mening,” siger han til Ekko.
Han mener også, at Sarita Christensen havde masser af tid til at rette fejlen, eftersom FilmCash med måneders mellemrum rykkede for udbetalingerne i løbet af 2023.
Men det afgørende bevis for producentens onde tro kommer ifølge Nelsson fra DR, hvis advokat fra Lassen Ricard i et brev oplyste, at Sarita selv ringede til DR for at omdirigere pengene fra en særlig konto, som var sikret FilmCash, til Copenhagen Bombays normale konto.
”Det er the smoking gun,” siger Frederik Nelsson, men det er Sarita Christensen helt uenig i.
”En mundtlig aftale uden dokumentation er værdiløs, så det giver ingen mening, at DR siger det, og det telefonopkald har aldrig fundet sted,” siger hun.
I dag trækker DR da også i land.
”DR har kontroller, der er designet til at sikre og validere de oplysninger, der fremgår af en faktura. Og det er naturligvis ikke sådan, at man kan ringe til DR og uden videre få omdirigeret til helt vilkårlige konti. Ud over det har DR ikke yderligere kommentarer, da det er en verserende sag,” skriver B&U Chef i DR, Morten Skov Hansen, til Ekko.
Udmeldingen i december 2022 om, at den første rate var forsinket på vej til FilmCash, forklarer Sarita Christensen med, at hun blev forvirret og troede, at Nelsson spurgte til den næste rate.
I Skifterettens domsbog står der, at der ikke er fundet dokumentation for strafbar eller ansvarspådragende adfærd fra Sarita Christensens side.
”Saritas tid i filmbranchen skal stoppe”
Ikke desto mindre er Frederik Nelsson stadig overbevist om, at Sarita Christensen med fuldt overlæg har bedraget FilmCash, og efter konkursen har han flere gange kontaktet hende med det budskab.
I en mail fra 6. december 2023 truede FilmCash med at politianmelde Christensen.
”Vi vurderer, at du både har begået skyldnersvig og bedrageri i sagen – og begge dele har strafferammer på mere end et år,” skrev Frederik Nelsson og medejeren af FilmCash, John Lauritsen, men understregede, at sagen kunne lukkes med ”væsentligt mindre ballade”.
”Vi er naturligvis indstillede på at samarbejde – men det kræver, at der kommer penge på bordet,” sluttede direktørerne i FilmCash.
I marts i år mødtes FilmCash og Sarita Christensen og diskuterede muligheden for et fremtidigt projekt, der kunne ende med en tilbagebetaling.
Men investorerne bag FilmCash takkede nej, lød det fra Frederik Nelsson i en mail.
”De er ikke i humør til at give Sarita mere line. De er så vrede over sagen, at de ønsker, at Saritas tid i filmbranchen skal stoppe her,” skrev Frederik Nelsson, som tilføjede, at investorerne ønskede sagen ”udbasuneret i medierne til skræk og advarsel”.
Den 22. april gjorde FilmCash en alvor af truslerne og politianmeldte Sarita Christensen.
Hun fortæller til Ekko, at hun har oplevet det sidste halve år som et groft forsøg på at afpresse hende til at betale FilmCash og gå uden om de kreditorer, som ved lov skal betales først ud af konkursboet.
”Det er ubehageligt, at jeg bliver angrebet med bøllemetoder, uden at FilmCash har noget som helst bevis for bedrageriet. Det er en usikret kreditor, som vil true sig til betaling uden om kreditorrækken, men ikke vil informere offentligheden om, hvem deres investorer er. Vil vi acceptere det i Danmark?”
Hård tone til seks millioner
Frederik Nelsson er uenig i, at hans mails kan betragtes som afpresning.
”Jeg mente bare, at hvis hun ville have et godt forhold til mig, så måtte hun finde en måde at betale mig på uden for kurators rækkevidde. Det var jo, før hun gik personligt konkurs, og det hele skal selvfølgelig foregå lovligt. Men hvis hun har en rig onkel i USA, vil vi glædeligt modtage pengene på den måde.”
– Er det ikke en hård tone, når du siger, at Saritas karriere skal stoppe, og at hun nu skal udbasuneres i medierne?
”Jo, men det er en hård tone til seks millioner kroner. Det går ikke, at hun bare starter et nyt selskab og begynder forfra. Hun skal forbi mig først, for det smadrer troværdigheden i en branche, hvor de retskafne producenter i forvejen har svært ved at få lån på grund af folk som Sarita.”
– I har opgivet at få pengene retur, så er det her i virkeligheden en slags hævn?
”Jeg ved ikke, om det er hævn, men det skal have en konsekvens. Det kræver mine investorer. Det gør også ondt på skattevæsenet. Dine og mine penge. Det provokerer min retfærdighedssans.”
”Min virksomhed er død af det her. Ingen investorer tør investere gennem mig mere overhovedet. FilmCash har mistet en halv million kroner, jeg og John Lauritsen har mistet omkring en million sammenlagt. Og så er der vores rasende investorer, der mangler meget mere end det.”
– Hvorfor vil du ikke sige, hvem dine investorer er?
”Det er en del af aftalen, at de er anonyme. Men det er mellem fem og ti investorer, som alle er hårde kapitalister, der vil gøre en god forretning.”
– Er der filmfolk imellem?
”Det vil jeg hverken be- eller afkræfte, men de er rasende. Hvis de havde været filmfolk, havde de måske været mere forstående over for Saritas situation.”
Kommentarer