Dreyers gravsted bevares alligevel
”Jeg tror, at min medarbejder har misforstået, hvad det har handlet om. Gravstedet vil aldrig nogensinde blive ryddet.”
Sådan siger vicekontorchef i Frederiksberg Kommune, Michael Poulsen, om den verdensberømte danske instruktør Carl Th. Dreyers gravsted på Frederiksberg Kirkegaard.
Ekko kunne ellers tidligere på dagen fortælle, at Dreyers gravsted var i fare for at blive nedlagt, fordi den private betaling for pasning ikke er blevet forlænget.
På gravstedet har kirkegården (som man kan se på billedet herover) placeret et skilt, hvor der står ”Hjemfalden”, som betyder, at gravstedet står til nedlæggelsen.
Og en medarbejder ved Frederiksberg Kommunes begravelsesvæsen bekræftede over for Ekko, at Dreyers familiegrav ”i værste fald” risikerede at blive ryddet, hvorefter Dreyers mindesten ville blive ”flyttet til en anden del af kirkegården”.
Erfaren medarbejder
Men nu lyder der andre toner.
”Vi har fulgt proceduren som i alle andre sager. Gravstedet vil selvfølgelig blive bevaret i og med, at det er blevet erklæret bevaringsværdigt af Nationalmuseet,” siger vicekontorchef Michael Poulsen.
Artiklen i Ekko er skrevet af journalist Anders-Peter Mathiasen, der ud over at være dobbelt Cavling-vinder også er ekspert i Københavns kirkegårde.
”Jeg skrev historien, fordi kommunen to steder har bekræftet den – dels på gerningsstedet, det vil sige med skiltet på graven, dels da jeg ringede til Frederiksberg Kommunes begravelsesvæsen,” siger Anders-Peter Mathiasen, der i 2001 sammen med Hans Larsen udgav bogen Hvem ligger hvor på Politikens Forlag.
”Jeg henvendte mig i sidste uge til Frederiksberg kommune, hvor jeg talte med en erfaren medarbejder. Hun bekræftede, at Dreyers gravsted ikke var sikret, og at hans mindesten måske skulle flyttes til et såkaldt lapidarium. Hun fandt hurtigt alle oplysninger om sagen på sin computer, og hun sagde, at det ville være godt, hvis jeg kunne finde nogle sponsorerer, for det er dyrt at vedligeholde sådan et gravsted.”
”Men jeg er da glad for, at kommunen i dag garanterer, at stedet ikke bliver ryddet under nogen omstændigheder,” siger Anders-Peter Mathiasen.
Trier maner Dreyers ånd frem
For landets førende Dreyer-ekspert, Casper Tybjerg, lektor ved Københavns Universitet, kommer den seneste udmelding fra Frederiksberg Kommune som en god nyhed.
”Hvis der er nogen af det 20. århundredes danske kunstnere, der skal mindes, må Carl Th. Dreyer stå i første række. Det ville have været meget trist og kedeligt, hvis man ikke fandt graven bevaringsværdig,” siger Casper Tybjerg.
Casper Tybjerg påpeger, at gravstedet i sig selv fortjener en plads i historien, fordi Lars von Trier lavede et utraditionelt stunt på selve graven i forbindelse med sin film Medea, der er baseret på et manuskript af Dreyer.
”At Trier har stået på gravstedet og fremmanet hans ånd, giver graven en selvstændig plads i dansk kulturhistorie.”
Kommentarer