Branchefolk kritiserer Robert for dronningefadæse
”Jeg tror, de fleste har lært, at vi rejser os for gravide i bussen og selvfølgelig også for de ældre. Det mener jeg ikke er forskelsbehandling, men at tage hensyn.”
Sådan sagde produceren Marcella Lindstad Dichmann, da hun til filmbranchens prisuddeling Robert-festen den 3. februar hentede en statuette på vegne af Hendes Majestæt Dronning Margrethe II.
Dronningen havde vundet prisen for bedste kostumedesign i Bille August-filmen Ehrengard: Forførelsens kunst. Men da Danmarks Filmakademi, der står for uddelingen, ikke på forhånd ville fortælle, om Margrethe havde vundet, blev hun hjemme.
”Jeg er oprigtigt ked af, at Filmakademiet ikke har ønsket at tage de nødvendige hensyn, så Hendes Majestæt Dronning Margrethe kunne være her i dag og modtage denne flotte anerkendelse for sit arbejde,” sagde Dichmann på scenen.
Det var hun ikke ene om.
”Hvad der lignede en genistreg, kom tilbage i hoved på Danmarks Filmakademi som en boomerang,” skrev Ekkos chefredaktør Claus Christensen i sin reportage.
Efter prisuddelingen forklarede Filmakademiets forperson, Jacob Neiiendam, til Ritzau, at man ved Robert-prisen ikke gør forskel – kongelig eller ej.
”Der er ikke forskel på folk. Der er ingen, der får at vide, om de får en pris,” sagde han.
Selv om det tre måneder siden, vækker beslutningen stadig harme i filmbranchen. Og nu viser det sig, at Jacob Neiiendams forsvar ikke holder vand. Der var faktisk forskelsbehandling. Bare ikke til dronningens fordel.
Magisk chance forpasset
Direktøren for distributionsselskabet UIP, Michael Berg, vandt i år en Robert for bedste internationale film med Oppenheimer. Han er en af de branchefolk, der er fortørnet på dansk films vegne.
”Filmakademiet har mistet muligheden for så megen opmærksomhed, som Dronningens deltagelse ville have givet,” siger Michael Berg.
”Det er jo en gigantisk fejl ikke at gøre en undtagelse med Dronning Margrethe. Ingen havde følt sig tilsidesat. Det havde været magisk og ville have smittet af på hele uddelingen,” tilføjer han.
Marcella Lindstad Dichmann, der arbejder på SF Studios, kan i princippet godt acceptere argumentet om, at alle skal behandles lige.
”Men for mig handler det ikke om forskelsbehandling. Det handler om, at den over 80-årige Dronning Margrethe af gode grunde ikke skal sidde på en stol i fire timer,” siger Marcella Lindstad Dichmann.
”Men filmen knækker for alvor, når det viser sig, at det på ingen måde passer. For jeg ved fra et selskab, at Filmakademiet oplyste dem om, at de ville vinde en pris,” siger hun til Ekko.
Selskab fik et vink
Filmselskabet ønsker at være anonymt. Men over for Ekko bekræfter man, at selskabet fik et opkald fra Filmakademiet inden Robert-uddelingen.
”Vores selskab er som udgangspunkt ikke tilmeldt Robert Prisen. Vi bliver derfor kontaktet af Filmakademiet inden prisuddelingen, fordi vil sikre, at der er nogen, som kan modtage statuetten,” fortæller det anonyme selskab.
”I år blev vi ringet op mange timer før uddelingen. Vi fik at vide, at det ville være rigtigt godt, hvis vi kunne komme. Det betyder, at vi har vundet.”
Jacob Neiiendam afviser dog, at det skulle være tilfældet, da vi kontakter ham.
”Der er ikke nogen, der får noget at vide på forhånd. Det er desuden en meget vag påstand fra jer, som ikke er konkret nok til, at jeg kan tage stilling til den. For jeg ved ikke, hvad det her spørgsmål drejer sig om,” siger Jacob Neiiendam, der også er chef for Det Danske Filminstituts internationale afdeling.
Neiiendam holder fast i, at det var den rigtige beslutning at afvise at advisere Dronning Magrethe.
Kæmpe hul i systemet
Lars Bjørn Hansen, managing director i SF Studios, kan dog med et skriftligt bevis bakke Marcella Linstad Dichmann og det anonyme selskabs udsagn op.
SF Studios har nemlig fået en mail fra Filmakademiet, hvori det fremgår, at det unavngivne selskab på forhånd kendte til udfaldet af den kategori, de var nomineret i.
I mailen til SF Studios anerkender Filmakademiet, at man ringede til selskabet for at give dem et vink om, at de ville modtage en pris. Filmakademiet understreger i mailen over for SF Studios, at det var en fejl.
Marcella Linstad Dichmann kalder det absurd, at Filmakademiet først hævder, at alle behandles på samme måde. Og når det så viser sig, at det er aktiv beslutning og angivelig vanlig procedure at kontakte et bestemt selskab på forhånd, så kalder man det for en fejl.
”Det afslører jo et kæmpe hul i systemet,” siger Marcella Linstad Dichmann.
”Hvis du vil vide på forhånd, om du har vundet eller ej, kan du i princippet bare lade være med at tilmelde sig arrangementet. Og så er der jo netop direkte forskel på folk, når Filmakamediet ringer til nogle på forhånd og ikke til andre.”
Regler kan laves om
Ekko kontakter igen Filmakademiets forperson, Jacob Neiiendam, og henviser til Filmakademiets mail til SF Studios, hvor Filmakademiet på skrift indrømmer forskelsbehandling.
”Det er korrekt, så jeg har ikke noget at tilføje til det svar, SF Studios har modtaget,” skriver han i en mail og tilføjer:
”Men måske det er værd at uddybe, at det var på dagen for prisuddelingen, og at selskabet var nomineret til flere priser. Men det var en fejl ikke desto mindre.”
Dronning Margrethe var nu også nomineret til flere priser, både for bedste kostumedesign og bedste scenografi.
Jacob Neiiendam understreger i øvrigt, at Filmakademiet er en forening, og at procedurerne kan laves om, hvis medlemmerne ønsker det.
”Men det kræver jo, at dem, som synes, at reglerne bør være anderledes, engagerer sig og kommer med et oplæg. Hvis man synes, at vindere skal have noget at vide på forhånd, kan de kontakte Filmakademiet og tale deres sag,” siger forpersonen.
Danmarks Filmakademi
Stiftet i 1982 som dansk pendant til det amerikanske Oscar-akademi.
Har siden 1984 årligt uddelt Robert-prisen, som dermed har 40-års jubilæum i år.
Akademiet består af cirka 2900 medlemmer med tilknytning til film- og tv-branchen.
Robert adskiller sig dermed fra Bodil-prisen, der uddeles af omkring 50 filmjournalister.
Jacob Neiiendam er forperson for bestyrelsen.
Kommentarer