Top 5: Duplass-brødrene
Måske kender du den ene som hip bror med identitetskrise i Amazons fremragende Transparent.
Eller måske kender du den anden som tvivlende familiefar i HBO-serien Togetherness.
Brødrene Jay og Mark Duplass er nok hverken de mest kendte ansigter eller ringer de største klokker. Men igennem de seneste par år har de to brødre både sammen og hver for sig markeret sig med en række film og serier, der er værd at stifte bekendtskab med.
Jay og Mark Duplass bliver ofte sat i bås med genrebetegnelser som indie, dramady og mumblecore. Sidstnævnte dækker over små og billige film, hvor dialogen ofte overskygger selve handlingen, improviseres eller endda mumles frem.
Den beskrivelse passer på nogle måder godt til Duplass-brødrene, men deres produktion indeholder også meget andet. Jay og Mark Duplass er nemlig både produktive, kreativt alsidige og begår sig ubesværet som både instruktører, manuskriptforfattere, producere og skuespillere.
Den 29. juli har de to brødre premiere på deres imødesete serie Room 104, der herhjemme kan ses på HBO Nordic.
I den forbindelse har vi lavet en lille guide som lynintroduktion til Duplass-brødrene med fem af deres film og serier, der er værd at stifte bekendtskab med.
Vi har valgt de fem bedste projekter, som de to brødre har været involveret i som enten instruktører, manuskriptforfattere eller skuespillere – og rangeret dem i en lille Duplass-top-fem. Og vi begynder som vanlig nedefra.
5. Blue Jay (2016)
Blue Jay er skrevet af Mark Duplass, som også spiller den mandlige hovedrolle. Filmen er produceret af Duplass-brødrenes fælles produktionsselskab, så det lille og intime drama er selvskrevet på denne liste.
Amanda (Sarah Paulson) og Jim (Duplass) er gamle gymnasiekærester, så da de mange år og livserfaringer senere igen løber ind i hinanden i deres gamle barndomsby, er stemningen først akavet. Selv om Amanda er gift og har to bonusbørn, beslutter de at tilbringe dagen og aftenen sammen, og langsomt bløder stemningen op og deres gamle, intime forhold titter frem.
Blue Jay er ekstremt stemningsmættet.
Den er holdt i melankolske sort-hvid-billeder og foregår i en vinterkold, amerikansk lilleby. Dialogen er velskrevet, men aldrig overgjort, fordi filmen tør holde pauser undervejs og lade eftertænksomheden tager styringen. Både Mark Duplass og Sarah Paulson (kendt som anklageren Marcia Clark i The People v. O.J. Simpson) spiller henholdent og med ynde i denne noget klejne, men sympatiske film.
4. The One I Love (2014)
Charlie McDowells The One I Love er et godt eksempel på, at små indiefilm sagtens kan overraske og udfolde et nærmest magisk univers. I filmen tager Mark Duplass’ Ethan sin kone Sophie (altid gode Elisabeth Moss) med på en romantisk sommerhustur for at redde deres forhold.
Hvis man tror, at The One I Love – der er produceret af Duplass-brødrene – blot er en traditionel, romantisk komedie, slår den hurtigt et markant svirp med halen, som ikke skal afsløres her. Bare forestil dig en romantisk komedie skrevet af Charlie Kaufman og med hans kringlede sans for at vende op og ned på alting.
I The One I Love viser Mark Duplass, at han er en hæderlig komedieskuespiller. Ønsker man mere af samme skuffe med Duplass, er Your Sister’s Sister, Safety Not Guarenteed og Humpday også værd at tjekke ud. Sidstnævnte handler om to venner, der i en brandert bliver enige om at lave en pornofilm – sammen.
Kan ses på Netflix.
3. Room 104 (2017-)
Duplass-brødrenes fælles projekt Room 104 er en spøjs og anderledes serie, der er et friskt pust i en tid, hvor den ene traditionelle dramaserie ligner den anden. Room 104 er nemlig en slags antologiserie, hvor det eneste gennemgående element er titlens motelværelse nr. 104.
Hvert afsnit er en ny fortælling om nye karakterer. Fælles for de par afsnit, der indtil videre er gjort tilgængelig for anmeldere, er et intelligent og pirrende manuskript, der i flere afsnit udforsker grænselandet mellem fantasi og virkelighed. I stedet for at begrænse åbner det rumlige benspænd for opfindsom fortællekunst med få midler.
Formatet betyder dog også, at kvaliteten afhænger af det enkelte afsnit og dets fortælling, så vi må vente og se, om serien kan opretholde et højt niveau igennem alle tolv afsnit.
Jay Duplass har en rolle i serien, mens begge Duplass-brødre har skrevet manuskript til enkelte afsnit. I det hele taget byder rollelisten på mange spændende skuespillere og præstationer af blandt andre Philip Baker Hall og James van der Beek samt Amy Landecker, der også spiller over for Jay Duplass i Transparent.
Kan ses på HBO Nordic fra den 29. juli.
2. Togetherness (2015-16)
Vi var mange, der ærgrede os, da HBO efter kun to sæsoner besluttede at trække stikket til Togetherness. Serien er skrevet og skabt af Duplass-brødrene i samarbejde med Steve Zissis, som sammen med Mark Duplass også spiller med i serien.
Togetherness følger Brett (Mark Duplass) og Michelle (Melanie Lynskey) Pierson, der lever et kedeligt kernefamilieliv med to børn og villa. I seriens første afsnit får Bretts bedste ven, den arbejdsløse og buttede skuespiller Alex (Steve Zissis), lov at sove på familiens sofa, da han pludselig står uden tag over hovedet. Samtidig bor Michelles søster, den tjekkede, men enlige Tina (Amanda Peet) allerede også halvt hos familien Pierson.
I løbet af sine to sæsoner udforsker Duplass-brødrene personernes umiddelbart helt almindelige og genkendelige hverdag. Togetherness er en serie om småknas i parforholdet, når børnene skal hentes og passes, den uforløste karriere og drømmen om det gode familieliv. Undervejs er det meget nemt at identificere sig med familien Pierson, Alex og Tina, fordi de alle er sårbare, elskværdige og handlekraftige.
Kan ses på HBO Nordic.
1. Transparent (2014-)
Jill Soloways Transparent er allerede blevet rost til skyerne, og det er en fornøjelse at Jay Duplass brillere i rollen som Josh, den mellemste bror i Pfefferman-familien. I flere interviews har Jay Duplass fortalt, at rollen slet ikke var tiltænkt ham, men et tilfældigt møde med seriens skaber Jill Soloway skaffede ham en audition og senere den endelige rolle.
Transparent tager udgangspunkt i familiefaren Morts (Jeffrey Tambor) ønske om at blive en kvinde i en sen alder. Men hurtigt udvikler serien sig til at handle om identitet, køn, seksualitet og familie i bredere forstand.
Soloways serie er blevet kritiseret for blot at handle om en privilegeret, navlepillende og selvoptaget familie, der kun kan tænke på sig selv. Men igennem sine indtil videre tre sæsoner udfolder Transparent virkelig nogle komplekse karakterer, mange vil kunne identificere sig med. Jay Duplass’ Josh er på overfladen en hip musikproducer, der med moderigtigt fuldskæg og blomstrede skjorter har styr på livet. Men i virkeligheden gemmer Josh på masser af tvivl og fortrængt sorg, der bliver mere og mere tydelig, som serien skrider frem.
Kan ses på Viaplay og Amazon Prime.
Kommentarer