Trine Dyrholm spiller historisk dansk seriemorder
I 1998 vandt Thomas Vinterberg juryprisen på Cannes-festivalen med Festen.
Siden har kun to dansksprogede film kvalificeret sig til den prestigiøse hovedkonkurrence.
Vinterberg gjorde det selv igen med Jagten i 2012, hvor Mads Mikkelsen vandt en pris for sin hovedrolle. I år har svenske Magnus von Horn sensationelt kvalificeret sig med det historiske danske drama Pigen med nålen, der skal konkurrere med mesterinstruktører som Coppola, Cronenberg, Lanthimos og Sorrentino.
Pigen med nålen blev præsenteret under sidste års Cannes-festival og fortæller den mørke historie om en af Danmarks mest uhyggelige kriminalsager. Nemlig om Dagmar Johanne Amalie Overby, også kendt som ”Englemagersken” og ”Menneskedyret fra Enghavevej”.
Filmen tager udgangspunkt i den unge, gravide fabriksarbejder Karoline (Vic Carmen Sonne), som bor i København og kæmper for at overleve efter Første Verdenskrig.
Hun møder Dagmar (Trine Dyrholm), som hjælper mødre med at bortadoptere uønskede børn. De to kvinder bliver venner, men efterhånden går det op for Karoline, hvad Dagmar i virkeligheden laver.
Dagmar Overby er nemlig en af Danmarkshistorien største seriemordere.
Tilstod seksten mord
Den virkelige Dagmar Overby blev i 1920 dømt for at have myrdet ni spædbørn i perioden 1913-1920, men hun tilstod selv at have myrdet hele seksten.
Hun lod sig betale for at pleje uønskede børn med henblik på at bortadoptere dem. Men i stedet myrdede hun dem ved at kvæle eller drukne dem. Ét af børnene var hendes eget.
Det gik galt, da kvinden Caroline Aagesen fortrød sin bortadoptering og opdagede Overbys forskruede praksis.
Vic Carmen Sonnes rolle, Karoline, i Pigen med nålen kunne meget vel være baseret på Aagesen.
Efter afsløringen tilstod 33-årige Dagmar Overby sine gerninger. Hun forklarede, at hun ikke selv forstod, hvorfor hun begik mordene. Men hun sagde, at hun altid blev dybt fortvivlet efterfølgende.
I 1921 blev hun dømt til døden, men dommen blev ændret til livstid, og hun døde i fængslet i 1929, blot 42 år gammel.
Den heftige pressedækning af og store opmærksomhed på sagen, hvor Overbys forsvarsadvokat forsøgte at placere ansvaret hos de ”ligegyldige mødre” til de dræbte spædbørn, førte til indførelsen af loven om tilsyn med plejebørn i 1923.
Det er en unikt dramatisk og tragisk dansk fortælling, hvor det kunne være oplagt at lave en moderne, feministisk vinkel på historien.
Og har man set Dronningen, er det ikke svært at forestille sig, hvor meget Trine Dyrholm kan få ud af menneskesind som det, Dagmar Overby bar rundt på.
Kommentarer