Efterårets lovende biopics
Det er efterhånden langt fra en nyhed, at biografiske film – de såkaldte biopics – er populære. Film om virkelige personer fra det virkelige liv hitter hos både publikum og anmeldere.
Tænk blot på de seneste års film som The Social Network, Kongens store tale og Jernladyen eller kig herhjemme på Dirch, Spies & Glistrup og senest Sommeren ’92, der ud over den kollektive EM-triumf også er et portræt af knudemanden Ricardo.
Der er også masser af biopics på programmet dette efterår og denne vinter, og vi har udvalgt de mest interessante:
Pawn Sacrifice – sidste træk (17. september 2015)
Det er historien om det amerikanske fænomen Bobby Fischer, der i 1972 blev verdensmester i skak. Med den kolde krig som bagtæppe tager filmen udgangspunkt i Fischers duel mod russeren Boris Spasskij.
Toby Maguire skal spille rollen som det kontroversielle geni Fischer, der fanges i et geopolitisk skakspil mellem USA og Sovjet, mens Liev Schreiber skal spille modstanderen Spasskij.
Filmen ligner på forhånd en psykologisk thriller krydret med den kolde krigs paranoia.
Instruktøren bag Pawn Sacrifice – sidste træk, Edward Zwick, har tidligere lavet Blood Diamond, Den sidste samurai og Ærens mark og er lidt af en Oscar-darling, så måske vi også får Pawn Sacrifice at se til de store prisfester.
The Walk (1. oktober 2015)
I 1974 gik franskmanden Philippe Petit den imponerende tur mellem World Trade Centers tvillingetårne – på en udspændt line!
Historien har allerede kastet en film af sig. I 2008 kunne man bevidne gåturen i dokumentaren Man on Wire, der vandt en Oscar for bedste dokumentarfilm. Nu er en fiktionaliseret udgave af historien så på vej med The Walk.
Joseph Gordon-Levitt skal gestalte franskmanden, mens Forrest Gump-instruktøren Robert Zemeckis instruerer. Også Ben Kingsley er på rollelisten.
The Walk kommer – naturligvis fristes man til sige – i en 3D-udgave, så man kan udfordre sin indre vovehals og få det maksimale ud af linedansen.
The Program (22. oktober 2015)
Det rystede cykelsporten i sin grundvold, da det i 2012 blev slået fast, at den syvdobbelte Tour de France-vinder Lance Armstrong havde benyttet sig af doping.
Selv om mange nok havde mistænkt amerikaneren for at spille urent spil længe, var det alligevel lykkedes for Armstrong at hemmeligholde sit organiserede doping-program.
Armstrongs karriere og hele oprulningen af skandalen kommer nu på film. The Program er instrueret af Stephen Frears (Philomena, The Queen) og har den relativt uprøvede Ben Foster i hovedrollen som Armstrong.
Og hvis The Program tør forholde sig kritisk til cykelverdenen og tegne et reelt portræt, kan det blive interessant. Noget tyder på, at Frears vil fokusere på manden bag de utrolige fysiske præstationer. I hvert fald har instruktøren udtalt, at det er noget meget større end epo, der gjorde Armstrong til en stor cykelrytter.
Legend (12. november 2015)
I Legend spiller fremadstormende Tom Hardy ikke bare én, men to virkelige personer. Hardy skal nemlig portrættere de to gangstertvillinger, Ronnie og Reginald Kray, der huserede i London i 1950’erne og 60’erne.
Dermed lægger briten, der brillerer i Mad Max: Fury Road og Locke, gevaldigt i ovnen til en magtdemonstration udi skuespil.
I øvrigt har Tom Hardy før vist, at han magter at portrættere forbrydere i både The Dark Knight Rises og Nicolas Winding Refns Bronson.
Hardys præstation har også fået flotte anmeldelser i udenlandske aviser, som er mindre begejstret for selve filmen.
Snowden (7. januar 2016)
Verdens mest kendte whistleblower, Edward Snowden, får nu sin egen spillefilm. Veteranen Oliver Stone, der altid har noget på hjertet om det amerikanske samfund, instruerer filmen, der har titlen Snowden.
Titelrollen skal varetages af den produktive Joseph Gordon-Levitt, og han flankeres af stærke navne som Nicolas Cage og Tom Wilkinson.
Snowden tager udgangspunkt i tiden lige omkring den tidligere NSA-agents massive lækage af fortrolige oplysninger og hans samarbejde med journalisten Glenn Greenwald og dokumentaristen Laura Poitras, der stod bag dokumentaren Citizenfour om selvsamme Snowden.
Steve Jobs (21. januar 2016)
Der findes allerede en film om Apple-grundlæggeren Steve Jobs. I 2013 portrætterede Ashton Kutcher den karismatiske direktør i Jobs, men allerede nu er et nyt portræt på vej.
Med Michael Fassbender som Jobs, Seth Rogen som hans medstifter Steve Wozniak, manuskript af Aaron Sorkin og Danny Boyle som instruktør virker det på forhånd meget lovende.
Filmen, der ganske enkelt hedder Steve Jobs, vil efter sigende fokusere på Jobs’ første tid med grundlæggelsen af Apple, og manuskriptet er baseret på Walter Isaacsons roste biografi.
Spørgsmålet er, om vi allerede er klar til endnu en Jobs-biopic. Manden revolutionerede vores opfattelse af telefonen, computeren og musikken, og Steve Jobs ligner et meget ambitiøst bud på en portrætfilm.
Den danske pige (4. februar 2016)
Som titlen antyder er der masser af dansk islæt i Tom Hoopers (Kongens store tale) næste film. For som nok kun få ved, var det faktisk en pæredansk mand, der fik verdens første kønsskifteoperation i 1930.
Eddie Redmayne spiller rollen som kvinde fanget i en mands krop. Dele af filmen er optaget i København, så det bliver ekstra interessant for det danske publikum, når filmen får premiere i februar.
Med sin præstation i Teorien om alting viste Redmayne, at han kunne håndtere den meget fysiske rolle som Stephen Hawking. Er endnu en pragtpræstation fra Redmayne i vente? Noget tyder på det.
Kommentarer