Store drømme og brutale bygninger
Bedst som den anerkendte festival Cph:Dox er veloverstået, kan vi glæde os over, at endnu en spændende festival skydes i gang.
Copenhagen Architecture Festival, CAFX, har ti dage frem åbnet dørene op for publikum. Det er sjette gang, at festivalen kaster lys over arkitekturen og dets møde med mennesker, æstetik og politik gennem filmvisninger, debatter, udstillinger, guidede ture og konferencer.
Dette års tema handler om skiftende idealer. Her vil der blive fokuseret på, hvordan idealerne for arkitekturen har ændret sig over de seneste 100 år – og især, hvor den er på vej hen.
Fra den modernistiske Bauhaus-skole og etableringen af almene boliger over efterkrigstidens voksende velfærdsprojekter og helt frem til det markedsbaserede boligmarked med ejendomsspekulation af internationale kapitalfonde.
CAFX kommer rundt om det hele. Se programmet.
Luppen er fundet frem, og det har udmøntet sig i et rigtigt interessant program. Vi har udvalgt en række filmvisninger, som man ikke vil gå glip af.
Festivalen forløber parallelt i København, Aarhus og Odense, og der vil under festivalen 4. – 14. april være mere end 150 offentlige arrangementer.
Swagger
I Oliver Babinets dokumentar Swagger overlades mikrofonen til de unge mennesker i de franske banlieus – eller forstæder, som vi kalder dem herhjemme. Det er en befolkningsgruppe, der ofte bliver skildret negativt gennem medierne eller af politikerne.
Men i Swagger bliver livet i ”ghettoen” skildret indefra. Fordommene og stereotyperne bliver sat gevaldigt på prøve i en levende og poetisk film, der rejser spørgsmål om hjem, tilhørsforhold, identitet og ”franskhed”. Selv i de brutalistiske betonbygninger i udkanten af Paris er der liv, drømme og håb.
Vises søndag 7. april kl. 16.30 i Cinemateket. Kan også ses i Aarhus på Galleri Andromeda fredag 5. april kl. 18.30 og i Odense onsdag 10. april i Cafébiografen kl. 21.
The Experimental City
Tankerne var store for opfinder, futurolog og byplanlægger Athelstan Spilhaus i 1960’erne. Fremtiden var ankommet.
Ønsket var at skabe den perfekte storby til det 21. århundrede. Derfor startede han et projekt om at konstruere en utopisk by i en øde skov i Minnesota. Her skulle 250.000 indbyggere flytte ind, og den nye by skulle benytte den nyeste teknologi inden for kommunikation, transport og energiforsyning. Og tilmed dækkes af en gigantisk, geometrisk kuppel.
Projektet blev dog aldrig til noget. Men i Chad Friedrich’ dokumentar The Experimental City får vi historien om det visionære og futuristiske utopia. Et spændende indblik i, hvordan Spilhaus betragtede fremtiden og livet i det 21. århundrede.
Vises i Grand Teatret fredag 5. april kl. 21.30, hvor filmen præsenteres af Deane Alan Simpson, der er professor i bygningskunst.
Earth
Forskere har døbt vores tid ”den antropocæne tidsalder”. Mennesket har nu størst betydning for, hvordan Jordens geologiske forandringer tager sig ud.
I denne visuelt stærke dokumentar af Nikolaus Geyrhalter, der præsenterer uhyggelige, menneskeskabte landskaber, følger vi dem, der hver dag forsøger at tæmme naturen – i miner, stenbrud og på byggepladser.
Earth vandt den økumeniske pris på Berlinalen i 2019 og giver et ubehageligt indblik i, hvordan mennesket er i færd med at ødelægge sit eget hjem.
Vises i Grand Teatret fredag 5. april kl. 19 og i Cinemateket søndag 14. april kl. 19.
Roma
Alfonso Cuaróns mesterlige fortælling kan streames på Netflix. Men man skylder sig selv at se Roma i en mørk, stille sal på et stort lærred. Det er muligt på CAFX – måske for sidste gang.
Det er i biografen, at filmens skønne bredformatbillederfor alvor kommer til deres ret. Ekkos anmelder kvitterede med hele seks stjerner og kaldte filmen ”et ikonmaleri til det nye årtusinde”.
Filmen er baseret på Cuaróns egen opvækst. Den følger livet i en middelklassefamilie og skildrer klasseforskelle i Mexico City i 1970’erne.
Den mexicanske arkitekt Tatiana Bilbao vil være til stede under visningen i Grand Teatret lørdag 6. april kl. 18.30, hvor hun præsenterer filmen og knytter an til sine oplevelser af Mexico City.
Berlin, Die Symphonie der Grossstadt
Hvis du var en af dem, der nød den tyske serie Babylon Berlin, mens den kørte på DR1, så åbner Cinemateket tidslommen og inviterer os indenfor til de svingende 1920’ere i Berlin.
Walter Ruttmanns Berlin, Die Symphonie der Grossstadt blev starten på en ny helt ny genre: storbysymfonien. Den tager fat i det hektiske liv i de store byer, og hovedpersonen er selve storbyen. Vi svæver rundt mellem sporvogne, menneskemasser og byens intense neonlys.
Fortællingen glider i baggrunden, og i stedet er det de atmosfæriske, montageklippede billeder, som kommer i forgrunden.
Vises i Cinemateket søndag 14. april kl. 18.45, hvor electronica-stjernen Bjørn Svin vil spille live-musik til filmen.
The Pruitt-Igoe Myth: An Urban History
En forfaldshistorie om bristede idealer. Chad Friedrich’ dokumentar om et modernistisk boligkompleks i St. Louis, Missouri, er et sørgeligt indblik i den amerikanske drøm – når den ikke virker.
I 1956 bygges et visionært socialt boligkompleks. Men på knap tyve år går det fra at være et perfekt eksempel på modernismens humanistiske byggestil til beviset på fejlslagen byplanlægning. I 1972 rives hele komplekset ned.
Dokumentaren er et spændende indblik ind i den socialt ulige og opdelte by St. Louis – især racemæssigt. I The Pruitt-Igoe Myth: An Urban History diskuteres det, hvordan man kan bygge sig ud af strukturel ulighed. En højaktuel film i forhold vores egen ”ghettopakke” herhjemme.
Vises i Cinemateket 9. april kl. 16.45 og i Cafébiografen i Odense lørdag 13. april kl. 16.30.
Melting Souls
I denne dokumentar får vi indblik i noget så fjernt og afsidesliggende som den arktiske by Norilsk. Vinteren varer ni måneder, og temperaturerne kan gå helt ned til minus 60 grader.
Industribyen opstod efter de sovjetiske Gulag-lejre. Indbyggerne levede af minedrift, hvor man producerede kobber og nikkel. Fuldstændigt afskåret fra resten af verden lykkedes det 180.000 mennesker at overleve, men i dag er byen i forfald. Den er en af verdens mest forurenede byer, og alle leder efter en vej væk. Men som det siges i filmen: ”Vejene fører ingen vegne her.”
Melting Souls er en visuelt imponerende film med sine brutale billeder af den hårde industri og den ubarmhjertige, sibiriske vinter. Et unikt og fint portræt af en usædvanlig og ekstrem hverdag for en bys beboere.
Vises i Cinemateket 6. april kl. 16.30, på Arkitektskolen Aarhus søndag 7. april kl. 17.30 og i Cafébiografen i Odense søndag 7. april kl. 10.30.
Kommentarer