Ekstra Bladet offentliggør lydfilen
Et år, ti måneder og nitten dage.
Så længe skulle der gå, før Danmarks mest omtalte og omstridte lydfil endelig blev tilgængelig.
Ekstra Bladet har annonceret, at netavisen i dag klokken 12, bortset fra nogle private passager, vil offentliggøre den sytten minutter lange telefonsamtale mellem TV 2-journalisten Rasmus Tantholdt og daværende DR-journalist Nils Giversen.
Under samtalen skal Tantholdt ifølge Ekstra Bladet slå fast med syvtommersøm, at det var forsvarsministerens spindoktor Jacob Winther, der i 2007 lækkede fortrolige oplysninger om udstationering af danske jægersoldater i Irak.
Dengang sagde oberstløjtnant Henrik H. Friis, at lækagen bragte soldaters liv i fare, og sagen fik en politisk drejning, da udenrigsminister Per Stig Møller beskyldte oppositionen for at stå bag lækagen.
Men nu foreligger der angivelig et bevis på, at lækagen stammede fra en af den borgerlige regerings egne spindoktorer, der efter al sandsynlighed har handlet på ordre fra forsvarsministeren.
TV 2 tav om magtmisbrug
Sagen startede, da Filmmagasinet Ekko den 25. januar kl. 12.01 udsendte en pressemeddelelse om et interview med Christoffer Guldbrandsen i #48.
I interviewet beretter filminstruktøren om, hvordan lækagen fandt sted. TV 2’s Rasmus Tantholdt havde besøgt militærlejren i Basra, og for rullende kamera måtte forsvarsminister Søren Gade (V) søge ly under et bord, da lejren blev angrebet.
Da Tantholdt landede i København, blev han kontaktet af Gades spindoktor, Jacob Winther, der afslørede, at forsvarsministeren ville udstationere jægersoldater i Irak for at stabilisere situationen. Formålet med at lække denne dybt fortrolige oplysning var tilsyneladende at få forsvarsministeren til at fremstå handlekraftig i medierne.
Tantholdt stod med en stor historie om en spindoktors magtmisbrug, der kunne involvere forsvarsministeren og dermed hele regeringen, men han og TV 2’s nyhedschef Michael Dyrby valgte alligevel at fortælle den lille historie om udstationering af jægersoldater.
Tantholdt afslørede kilden
Efter at have udsendt pressemeddelelsen forsøgte Ekko at få en kommentar fra Rasmus Tantholdt. Hen på eftermiddagen ringede han tilbage.
”Ligesom alle andre journalister beskytter jeg mine kilder, så derfor har jeg ingen kommentar til, hvordan TV 2 er kommet i besiddelse af de oplysninger, som medførte, at vi bragte historien,” sagde Rasmus Tantholdt, der kun ville bekræfte én ting, nemlig at han aldrig havde hørt om Filmmagasinet Ekko.
Forinden havde Tantholdt imidlertid ringet til sin kollega og ven, Nils Giversen, som dengang var ansat på DR. Han ville drøfte Ekkos interview med Guldbrandsen, og under samtalen, der blev båndet, bekræfter Tantholdt, at Jacob Winther er den hemmelige kilde.
”Jeg har begået en fejl. Det er, at jeg har fortalt til dig og til Matias (Seidelin, daværende journalist på Politiken, red. ),” indrømmer Rasmus Tantholdt på båndet ifølge Ekstra Bladet.
”Jeg har selvfølgelig ikke beskyttet mine kilder ordentligt. Ved at fortælle det til nogle journalister. Det er selvfølgelig dumt.”
Plummer og lydfilen
Netop kildebeskyttelsen blev ironisk det halmstrå, som Rasmus Tantholdt og Michael Dyrby fra TV 2 i de efterfølgende to år klyngede sig til, når de nægtede at svare på politiets spørgsmål.
Sagen blev for alvor politisk, da DR’s generaldirektør, Kenneth Plummer, konfiskerede lydfilen og fyrede Nils Giversen (inden Plummer selv måtte gå af som følge af en hemmeligholdt lydfil, men det er en helt anden historie).
På trods af, at DR gang på gang har forsvaret brugen af skjulte optagelser som journalistisk redskab, argumenterede Plummer og DR’s politisk udpegede bestyrelsesformand, Michael Christiansen, at optagelsen var i modstrid med DR’s etiske retningslinjer.
Men i morgen kan man så langt om længe høre, hvad det er, som Plummer, Christiansen, Tantholdt og Dyrby har kæmpet for at skjule. Og det har vi måske en såkaldt whistleblower at takke for.
Kildebeskyttelse — for hvem?
”Den her lydfil blev afleveret i porten, attention mig, fredag morgen. Det er dér, vi har den fra. Jeg ved ikke, hvem det er,” siger chefredaktør Poul Madsen til Politiken.
”For mig er det her en journalistisk historie – en whistleblower fra systemet ønsker, at en sag skal blive omtalt i medierne, fordi vedkommende mener, at der er noget, offentligheden skal vide,” fortsætter Poul Madsen.
Ekstra Bladet valgte forrige søndag selv at bryde kildebeskyttelsen for at fortælle sine læsere, at tidligere skatteminister Troels Lund Poulsens spindoktor, Peter Arnfeldt, for et år siden forsøgte at lække fortrolige oplysninger om Helle Thorning-Schmidts skattesag til Ekstra Bladet.
”Spindoktorer er en byld på systemet, som skal presses ud,” har Poul Madsen begrundet beslutningen om at bryde journalistikkens helligste princip: kildebeskyttelsen.
Det har vakt kritik – især i journalistkredse. Men der er dog også ved at brede sig en forståelse for det, som Ekko ved flere lejligheder har slået til lyd for: Kildebeskyttelsen har ikke til hensigt at beskytte magthaverne og deres håndlangere, men dem, der vil afsløre magtmisbrug.
Kommentarer