”Ekstrem form for magtmisbrug”
Der er talrige eksempler på sexistisk kultur og krænkende overgreb i mediebranchen.
Det stod klart i denne uge, da 701 kvinder i branchen skrev under på et åbent brev om fortsat sexchikane. Det kom i forlængelse af tv-værten Sofie Lindes afsløring af et verbalt overgreb, hun oplevede som ung på Danmarks Radio.
Men også i filmbranchen har der for ganske nylig været et særligt groft eksempel på overgreb.
Som Filmmagasinet Ekko i går kunne afsløre, er en dansk filmmand blevet dømt skyldig for en voldtægt. Forbrydelsen fandt sted i juli 2019, mens han og en af hans yngre, kvindelige ansatte forberedte optagelserne af den amerikanske storfilm Tenet i Rødbyhavn på Lolland.
”Det er helt uacceptabelt, at dette kan foregå i den danske filmbranche. Dette er en ekstrem form for magtmisbrug, sexisme sat på spidsen. Derfor er det godt, at det er kommet for retten, og forhåbentlig kan sagen få en form for afslutning for ofrene,” skriver Klaus Kjeldsen, som er næstformand i Danske Filminstruktører, i en mail.
”Det er det desværre ikke alle tilfælde, der gør, og vi skal gøre alt, hvad vi kan for at komme det til livs. Filmbranchen skal være et trygt miljø at arbejde i,” tilføjer han.
Dybt ulykkeligt
Heller ikke Producentforeningens direktør, Jørgen Ramskov, ser sagen som en enlig svale.
”Jeg kender ikke sagen, og gerningsmanden er med 99 procent sikkerhed ikke medlem af Producentforeningen. Men sagen er dybt ulykkelig. Jeg tror bestemt, vi må se i øjnene, at der også er problemer med seksuel chikane inden for filmbranchen. Ellers skulle vi jo være den eneste branche,” siger Jørgen Ramskov.
”Der har været en stor undersøgelse i gang på Aarhus Universitet, som vi får resultaterne af til november. Jeg er da sikker på, at den kommer til at vise, at vi også har problemer.”
Særligt problem for freelancere
Jørgen Ramskov vil ikke gøre sig klog på, hvorfor hverken Tenet-producenten Warner Bros. i USA eller SF Studios – der distribuerer Tenet i Danmark – er vendt tilbage på Ekkos henvendelser omkring voldtægtssagen. Og Danske Filminstitut har ikke ønsket at kommentere sagen.
Men direktøren for Producentforeningen ser det som essentielt, at filmbranchen står samlet om at gøre op med den sexistiske kultur.
Her er medarbejdere nemlig særligt udsat på grund af de specielle arbejdsforhold.
– Det slående i domspapirerne er, at kvinden får at vide af venner, at hun skal gå til politiet. Men det har hun ikke lyst til, fordi hun kan lide sit arbejde. Viser det ikke, at der er et problem?
”Det viser et kæmpe problem! De her forhold afspejler selvfølgelig også, at folk er bange for at miste deres arbejde og ikke vil sige noget. Jeg er sikker på, at problemet er langt større, jo flere løst ansatte, der er i en branche, og vi kommer ikke uden om, at vores branche er projektbaseret med kortere ansættelser,” siger Jørgen Ramskov.
Et ryk for debatten
”Det kan man også læse i de 701 kvinder, som efter Sofie Lindes afsløring nu fortæller om de sager, de har oplevet, men af forskellige grunde og ulykkeligvis ikke er stået frem med før.”
”De har været unge, i praktik eller bare tænkt, at man nok måtte bide det i sig. Den kultur skal vi have lavet om, så folk, der bliver udsat for noget, rejser sig og siger: ’Det vil jeg fandeme ikke finde mig i!’ Så kan vi tage fat i det og rydde op i de brodne kar, der er.”
– Hvad kan Producentforeningen mere konkret gøre?
”Vi kan jo styrke bevidstheden. Der er to former for overgreb. Dem i det offentlige rum, hvor andre mennesker er til stede, og der bliver sagt nedsættende eller krænkende ting. Det skal vi alle blive bedre til at sige fra.”
”De rigtigt svære tilfælde er dem, der foregår én til én. Vi har allerede en eksisterende hotline, som beskæftiger branchen, men den bliver desværre ikke brugt. Det kigger vi også på i den undersøgelse, vi offentliggør til november.”
”Men vi har alle et ansvar for at sige stop over for den klamme fyr på settet, og så skal folk have mod til at sige fra, hvis de bliver udsat for noget i et lukket rum, så vi får det frem. Jeg håber, at debatten nu i mediebranchen giver et ryk mere i #MeToo-debatten.”
Voldtægtssagen
5. – 6. juli 2019: Under forberedelsen af Tenet-optagelse i Danmark overnatter en filmmand og hans assistent i feriecentret Lalandia i Rødby. Ifølge eget udsagn vågner assistenten ved, at han tiltvinger sig vaginalt samleje.
25. juni 2020: Filmmanden kendes skyldig i voldtægt og idømmes fjorten måneders ubetinget fængsel.
9. september 2020: Landsretten stadfæster dommen.
10. september 2020: Den dømtes advokat Hanne Rahbæk meddeler Ekko, at man vil søge om tilladelse til at indbringe sagen for Højesteret.
Kommentarer