Nekrolog
18. juni 2024 | 15:07

En frontkæmper for dansk film er død

Foto | Robert Prisen

I 2015 fik Christel Hammer overrakt en Æres-Robert af Regner Grasten og Lars von Trier for sit mangeårige arbejde med at synliggøre dansk film. 

Den respekterede pr-chef Christel Hammer fik verdens øjne op for Lars von Trier, hun var usnobbet og god til at håndtere store kunstneregoer.

Af Frederik Hoff

Den 1. juni gik Christel Hammer bort 80 år gammel efter længere tids sygdom og over fem årtier som en af dansk films mest respekterede pr-personer.

Hun har arbejdet sammen med prominente danske filmskabere som Regner Grasten, Susanne Bier, Lars von Trier, Nils Malmros, Bille August og Gabriel Axel.

”Danskerne er ikke klar over, hvor meget hun har betydet for alt det, vi ser,” siger Regner Grasten til Ekko.

”Havde det ikke været for Christel, kunne vi have risikeret, at folk som Lars von Trier og Bille August var forsvundet ned i et sort hul.”

Han sammenligner Christel Hammer med en soldat i jægerkorpset. Den forreste frontkæmper, der sørger for, at filmene overhovedet bliver set.

Christel Hammer turnerede land og rige rundt for at promovere Anja og Viktor-filmene og troede på at sprede god omtale gennem word of mouth, selv efter internettets dominans blev en realitet.

”Hun havde en evne til at tale til publikum på en troværdig måde. Og så gjorde hun meget ud af at beskytte de kunstnere, hun arbejdede med – om det var Sofie Lassen-Kahlke eller Lars von Trier,” siger Regner Grasten.

”Hun var aldrig snobbet og altid helt nede på jorden, når det kom til at håndtere de store kunstneregoer.”

Tog tid på nøgne journalister
Karrieren startede i 1960’erne på en dansk underafdeling af amerikanske Columbia Pictures, inden Christel Hammer i 70’erne begav sig videre til United International Pictures.

I 1980 havnede hun hos Kærne Film, som distribuerede Lars von Triers spillefilmdebut Forbrydelsens element i 1984.

I 1987 stiftede hun sit eget selskab Hammer PR & Kommunikation, som hun siden 1996 drev sammen med sin datter Helle Hammer.

Til hendes 80-års fødselsdagsreception i Gentofte Kino den 17. januar i år dukkede blandt andre Peter Aalbæk Jensen og den ellers sygdomsplagede von Trier op for at hylde kvinden, der ifølge har reddet dem mange gange.

”Christel har taget en stor portion lort for mig og Lars – og har smurt det tyndt ud, så vi er sluppet igennem mangt og meget,” sagde Peter Aalbæk Jensen ifølge Ekstra Bladet.

”Når telefonen ringer, og man kan se, det er Christel, så er det ikke sådan, at man ligefrem springer hen for at besvare opkaldet, for man ved, at der sikkert venter et ordentligt møgfald i den anden ende,” supplerede Lars von Trier.

Christel Hammer fulgte næsten altid med Trier til Cannes. I 2000 var det hendes opgave at tage tid på de nøgne journalisters svømmeture til Peter Aalbæk Jensens berygtede pool-party, kort før Dancer in the Dark vandt Guldpalmen.

Måske meget sigende var hun ikke med i Frankrig, da Trier fik sig selv smidt ud af festivalen efter det katastrofale ”jeg forstår Hitler”-pressemøde, og datteren Helle Hammer var blevet forment adgang til salen.

Uden en Hammer tilstede gik det galt for Trier.

Engageret og loyal
Regner Grasten arbejdede første gang sammen med Christel Hammer på Walter og Carlo – op på fars hat (1985), som Grastens selskab distribuerede, og det blev til et mangeårigt samarbejde.

”Om det er Vildbassen, Krummerne eller Anja og Viktor, så tror han, at vi sidder med en film cirka på højde med Borte med blæsten. Han er en meget højtråbende producent, men det er skønt at arbejde sammen med én, der virkelig tror på det,” sagde Christel Hammer om Grasten til Det Danske Filminstitut i 2015.

Samme år vandt hun en Æres-Robert for sit arbejde med at synliggøre dansk film, og her gik Regner Grasten og Lars von Trier på scenen for at overrække prisen.

De sidste film, Christel Hammers er krediteret for på Imdb, er Sofie Stougaards Kærlighed og andre katastrofer og Regner Grasten-filmen En-to-tre-nu! fra 2016.

Men ifølge Grasten har hun arbejdet videre på sidelinjen næsten til det sidste.

”Hun var enormt loyal og en god ven. Vi ringede til hinanden hver nytårsaften, og det var et chok, da hun gik bort, selv om vi vidste, at hun var syg,” siger producenten.

I et mindeord, som Regner Grasten har skrevet, kommer han med et bud på Christel Hammers næste mission:

”At lancere himlen som det hotteste sted at bo, og der er ingen tvivl om, at det vil lykkes. Jeg misunder den kære Gud at få så engageret og så gennemført et godt menneske inden for døren. Her på jorden vil Christel Hammer blive husket og aldrig glemt. Tak for alt!”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko