Interview
10. jan. 2013 | 09:55

En skurk med nuancer

Foto | Cmore/HBO
I Banshee spiller Ulrich Thomsen Amish-skurken Kai Proctor, som skjuler sadistiske tendenser og en kæmpemæssig krucifiks-tatovering under jakkesættet.

Ulrich Thomsens Hollywood-karriere kører på skinner. Lige nu er han aktuel som Amish-gangster i HBO-serien Banshee, og om en måned skal han instruere sin første spillefilm.

Af Freya Bjørnlund

Dansk films underspillede alvorsmand er flyttet hjemmefra.

Der bliver længere og længere mellem Ulrich Thomsens danske roller, mens de udenlandske projekter tårner sig op på cv’et. Og med en femårig tv-kontrakt og sin egen auteurfilm undervejs i Hollywood må Danmark sandsynligvis lade sig nøje med færre besøg fra dogme-sønnen fremover.

”Jeg får tilbud hele tiden, så jeg er ikke så bange for fremtiden,” siger Thomsen med tilfredshed i stemmen.

I slutningen af måneden drager han igen til Los Angeles for at påbegynde optagelserne til sin første spillefilm, som han både skriver, instruerer, producerer og spiller med i.

Men fra lørdag 12. januar får de danskere, der kan tage kanalen C More, mulighed for at nyde den danske stjerne. Her er der nemlig hjemlig premiere på HBO’s længe ventede noir tv-serie Banshee, som er produceret af serie-guruen Alan Ball.

Ulrich Thomsen har den skingrende sadistiske skurkerolle som forretningsmanden Kai Proctor, der trækker i korruptions-trådene i den indspiste Pennsylvania-landsby Banshee.

Dysfunktionel Amish-familie
”Han er ikke bare sådan en skurk, der slår på tæven, fordi forfatteren har lyst til det. Det er jo en mand, som er blevet skuffet over, at familien har vendt ham ryggen,” fortæller Ulrich Thomsen om sin rolle i Banshee, da vi møder ham på Nimb Hotel i København. 

I tv-seriens moderne westernplot svindler hovedpersonen og eks-juveltyven Lucas Hood sig til posten som byens sherif og begynder at rode i Proctors affærer.

Provinsbyens kriminelle netværk fletter sig helt ind i områdets kristne Amish-kultur, hvis medlemmer forsager al moderne teknologi og klæder sig som farmere i 1800-tallet.

Thomsens karakter voksede op i en særlig dysfunktionel Amish-familie, men blev siden udstødt af den fundamentalistiske bevægelse under dunkle omstændigheder.

Mest nuancerede rolle
”Den her rolle udvikler sig. Det er jo det, der er sjovt ved tv: Det kan udvikle sig i alle mulige retninger,” forklarer Ulrich Thomsen.

Han har givet liv til flere grumme Hollywood-skurke, blandt andet en bundkorrupt våbensmugler i The International, en russisk præsident i Hitman og ikke mindst en uheldig Bond-slyngel i The World Is Not Enough.

Men Thomsen insisterer på, at Banshee-karakteren har langt flere facetter end den gennemsnitlige Hollywood-antagonist – og mange af hans danske filmroller.

”Det viser sig jo også, at han har følsomme sider og forelsker sig i en ung pige, og det er selvfølgelig et kæmpe problem. Så det er den mest nuancerede rolle, jeg overhovedet har spillet, fordi der er så meget tid til at komme rundt om karakteren,” siger han.

”De andre ting jeg har lavet – altså Arven, Brødre, Festen – der er jo selvfølgelig udvikling i det, men det er jo lidt den samme karakter filmen igennem. Det er selvfølgelig også filmens struktur, at der kun er halvanden time at gøre med.”

Rydder ud i klicheer
Trods den detaljerede personskildring er Banshee også en action-serie, som skal overholde visse genrekonventioner. 

”Det er underholdning – det er jo ikke naturalisme, det er jo ikke Ken Loach. Men generelt er min holdning, at man skal passe på, at det ikke bliver for meget genre. Specielt når oplægget er funderet i noget psykologi.”

Og 49-årige Ulrich Thomsen er ikke bleg for at give sin mening til kende over for seriens bagmænd.

”De lytter jo lidt til mig en gang imellem,” siger han med et glimt i øjet.

For eksempel fik han ændret en af Kai Proctors mest blodtørstige scener, hvor han kapper lillefingeren af en ulydig undersåt og serverer den for sin muskelhund – blot for derefter at slippe hunden løs og lade den fortære resten af kumpanen.

”Scenen var anderledes formuleret i manuskriptet. Det var en lang scene på næsten fire sider, hvor han torturerer den her mand. Men det har ikke rigtig nogen dramatisk konsekvens at torturere ham, fordi han jo alligevel slår ham ihjel til sidst. Så hvorfor gør han det? Det kan kun være for publikums og sin egen skyld. Det er der, man skal passe på – at det kun siger noget om genren, men ikke om karakteren.”

Så hvad synes du om den færdige scene?

”Vi kom derhen af, men jeg ville godt have lavet den mere psykologisk og knap så genre.

Den danske accent
Den største udfordring ved at medvirke i en stort anlagt HBO-produktion har været sproget. Den notorisk perfektionistiske dansker insisterede på at få en dialekt-coach, selvom seriens skabere fandt det helt unødvendigt.

”Ideen er, at det skal lyde som én, der har været i Pennsylvania i rigtig lang tid. Men fordi han er Amish, kan man sagtens slippe af sted med, at han har en lille accent.”

”Folk derovre kan jo ikke høre, hvad fanden det er. De tror, det er et eller andet europæisk. Folk i Danmark er vant til lyden af min stemme, så de forbinder det med noget dansk. Men når man taler med folk derovre, som ikke kender mig, så lyder det for dem næsten indfødt. Og det er jo kun godt.”

Bedste afsnit af Ole Christian
Man kan dårligt forestille sig en mere amerikansk rolle for en dansk skuespiller. Ulrich Thomsen fik dog udenlandsdansk selskab af instruktør Ole Christian Madsen, som instruerede to afsnit i serien. Hans første samarbejde med landsmanden var lykkeligt.

”Jeg var virkelig glad, da jeg fandt ud af, at han skulle instruere to afsnit. Jeg talte tilfældigvis med Mads Mikkelsen om Banshee, og han sagde: ’Den er Ole da med i.’ Og så sagde jeg: ’Hvem, Ole Christian? Nej, det tror jeg ikke.’ Så ringede jeg til ham og fandt ud af, at han var meget inde over det.”

”Og hans afsnit er blevet rigtig gode – nogle af de bedste. Jeg håber, han kommer tilbage igen. Jeg ved også, at han i den grad er inde i varmen for at instruere noget mere.”

Danmark er eksklusivt
Ifølge Ulrich Thomsen har konceptet ”dansk film” en overordentlig positiv klang i resten af verden.

”Når man arbejder i udlandet, er det helt klart, at Danmark er noget meget eksklusivt. De elsker det. Også på HBO. Så de har utrolig meget respekt. Vi kan jo et eller andet, som de godt kan lide af en eller anden årsag.”

Han opremser en række af dansk films seneste succespersonligheder fra Thomas Vinterberg og Lars von Trier til Susanne Bier og Nikolaj Arcel.

”Og Mads Mikkelsen fik en Guldpalme. Det går måske lige et nummer godt for ham,” kommenterer han med et grin.

Auteur debut
Når man taler om fremtiden, bliver der ikke talt meget om Danmark. Det er ikke 100 procent officielt endnu, men Thomsen er overbevist om, at Banshee forlænges til anden sæson. Og hvis alt går vel, løber HBO-kontrakten fem år frem.

”Det kan jo også være, at man bliver skrevet ud af serien, hvis de bliver trætte af at se på én. At man bliver kørt over at en stor damptromle på et tidspunkt. Det ved man sgu ikke.”

Men uanset hvad tv-fremtiden bringer, lurer den næste store karriereudfordring lige om hjørnet. Den 4. februar starter han Hollywood-optagelserne til sit auteurprojekt med arbejdstitlen In Embryo.

Han beskriver filmens historie som en psykologisk kærligheds-thriller om en mand, der griber til destruktive og voldelige midler for at redde kvinden, han elsker. Men ud over den centrale kærlighedshistorie byder filmen også på visse samfundskritiske perspektiver.

”Den skulle gerne få folk til at tænke lidt på Afghanistan og Irak, og hvordan man med raske fjed drager i krig for, at det hele skal gå bedre. Det synes jeg ikke rigtig er måden at gøre det på.”

Thomsen spiller med i en birolle, mens hovedrollerne indtages af Ross Mccall og T. V. Carpio.

Sværere at være instruktør
Hvordan føles det at stå på den anden side af kameraet?

”Indtil videre er der sindssygt meget arbejde i det, fordi jeg jo selv producerer også. Så det er jo virkelig mange hatte, man har på. Og fordi vi ikke har et så sindssygt stort budget, skal man trække på folks velvillighed og venners tjenester. Det gør det lidt mere besværligt.”

”Men skide sjovt også. Det bliver virkelig ens baby. Jeg håber det går godt. Det er en stor udfordring, det er det sgu.”

”Jeg skal hilse og sige, at det er noget nemmere at være skuespiller og bare træde ind i de sammenhænge, som har været undervejs i mange år. Man træder ind og får sine penge og går ud igen. Det er nærmest som blommen i et æg.”

Har du lagt dig fast på arbejdstitlen In Embryo?

”Den kan jeg godt lide. Det kan godt være, vi laver den om. Det er mig selv, der bestemmer. Det kan være, hvis der kommer en distributør med et rigtig godt tilbud mod, at man skifter titlen til et eller andet, han synes er mere spiseligt. Money talks!” griner Ulrich Thomsen med et lille, træt smil.

Trailer til Banshee

Kommentarer

Premiere på Banshee

Banshee får dansk premiere den 12. januar kl. 20 på C More.

Første sæson er på ti afsnit, og hvert afsnit vil være tilgængelig online på C More Play, så snart det er påbegyndt på tv-kanalen C More.

Banshee kan også ses på HBO Nordic.

Ulrich Thomsens filmografi (udvalg)

Danmark

Hævnen, 2010

Den du frygter, 2008

Sprængfarlig bombe, 2005

Adams æbler, 2005

Brødre, 2004

Arven, 2003

Blinkende lygter, 2000

Festen, 1998

Valgaften, 1998

De største helte, 1996

Nattevagten, 1994


Udland

The Thing, 2011

Season of the Witch, 2011

The International, 2009

Hitman, 2007

Kingdom of Heaven, 2005

Killing Me Softly, 2002

The Weight of Water, 2000

The World is Not Enough, 1999

© Filmmagasinet Ekko