Nyhed
08. mar. 2021 | 14:43

En spilbranche spækket med sexisme

Foto | Rockstar Games
Grand Theft Auto er en af verdens bedst sælgende spilserier, men ifølge Ekko-skribent er kvindesynet fuldkommen hul i hovedet.

Grand Theft Auto er en spilserie, der afspejler det mest betændte i vores vestlige samfund: racisme, misogyni og vold,” skriver spilfan i nyt Ekko, der udforsker repræsentation fra mange vinkler.

Af Nicki Bruun

I dag er det kvindernes kampdag. Det giver anledning til at se tilbage på, hvad #MeToo-bevægelsen har betydet for verden.

I det aktuelle nummer af Ekko, hvor temaet er repræsentation, har vi taget et kig på en del af mediebranchen, hvor sexismen i mange år har haft frit løb.

Den passionerede spilfan og Ekko-blogger Laura Dyhrcrone tager et opgør med det indgroede kvindehad, som hun særligt har oplevet i den populære spilserie Grand Theft Auto. Her er kvinder prostituerede eller strippere, som bliver misbrugt og dræbt uden at blinke.

”At chikanere kvinder i GTA var kun sjovt, indtil jeg selv oplevede en fremmed mands forsøg på at presse sin hånd ned i mine bukser,” skriver Laura Dyhrcrone.

”Spiludviklerne opfordrer spilleren til at undersøge, hvad der er tilladt, og hvad der ikke er. Spilleren kan ikke undgå at behandle de kvindelige figurer og deres kroppe som ting, fordi de er blevet designet og placeret i spillet med netop det formål,” fortsætter den unge kvinde og slår fast:

Grand Theft Auto er en spilserie, der afspejler det mest betændte i vores vestlige samfund: racisme, misogyni og vold.”

Abonnenter kan også læse essayet digitalt. Bladet kan bestilles enkeltvis, mens nye abonnenter gratis får mulighed for at se dugfriske film i biografen eller på Blockbuster.

Galopperende racisme
Det nye magasins store tema om repræsentation kommer vidt omkring.

Det danske stjerneskud Zaki Youssef – der snart er aktuel som den nye Assad i Afdeling Q-filmatiseringen Marco Effekten – uddyber sit ønske om en dag at spille Christian 4.

Rapperen Nikoline efterlyser troværdige skildringer af lesbiske, mens den færøske instruktør Andrias Høgenni mindes den særlige følelse, da han første gang hørte sit modersmål talt på film.

Vi har også talt med engelske Steve McQueen, som i sin skelsættende antologiserie Small Axe – hvis fem film kan ses på DR – gør op med den racisme, der har præget hans liv.

Endelig beretter tre danske skuespillere, hvordan det kniber med rollerne til kvinder over 60 år i dansk film, som også får på puklen af en forsker, der efterlyser, at minoriteter optræder som andet end klichéer.

Kommentarer

Ekko #87

Tema om repræsentation i det nye nummer af Ekko.

Essay om sexisme i spilbranchen.

Få en filmgave, når du tegner abonnement.

Køb magasinet i kiosker eller få det tilsendt.

Abonnenter kan også læse magasinet digitalt.

© Filmmagasinet Ekko