Nyhed
10. dec. 2020 | 13:39

Facebook sagsøges for monopoldannelse

Foto | Facebook
Milliarder af mennesker verden over bruger hver dag en af Facebooks tjenester, der også tæller Instagram, WhatsApp og Messenger.

Mens politikere i hele verden kæmper for at kontrollere sociale mediers magt, bliver Facebook sagsøgt i USA for at ødelægge den frie konkurrence.

Af Nicki Bruun

De færreste er nok i tvivl om, at Facebook spiller en enorm rolle i danskernes hverdag og for folk i hele verden.

Men er det sociale medie ved at være for stort?

Det mener det uafhængige amerikanske regeringsagentur Federal Trade Commission, der står for at sikre fri konkurrence og beskytte forbrugerne mod unfair forretningsmetoder.

Derfor har organisationen i samarbejde med 48 amerikanske advokater fra forskellige stater i USA indledt et søgsmål mod Facebook. Mediet er under anklage for at skabe monopollignende tilstande ved at erhverve sig konkurrenter som Instagram og WhatsApp.

De blev købt for store milliardbeløb i henholdsvis 2012 og 2014. Erhvervelserne betyder, at 2,5 milliarder mennesker hver dag bruger en af Facebooks tjenester.

”I næsten et årti har Facebook brugt sin dominans og monopolkraft til at smadre mindre rivaler og lige ud i konkurrencen, og det rammer forbrugerne hver dag,” siger statsadvokat Letitia James ifølge det amerikanske medie NPR.

James er fra New York, en af staterne bag søgsmålet.

”I dag skrider vi til handling på vegne af de millioner af forbrugere og mange små virksomheder, der har taget skade af Facebooks ulovlige opførsel,” siger hun.

Astronomiske bøder
Myndigheder over hele verden kæmper i disse år med, hvordan man forholder sig til de internationale tech-giganters stigende magt.

For to måneder siden blev Google sagsøgt af det amerikanske justitsministerium, mens konkurrencekommissær i EU-kommissionen, danske Margrethe Vestager, har præsenteret Google for flere astronomiske bøder.

I Danmark har kulturminister Joy Mogensen kaldt Google ”en uigennemtrængelig organisation”, da hun efter Ekkos afsløring af, at mange danske film ligger ulovligt på YouTube – der er ejet af Google – holdt møde med virksomheden.

Her på siden har medieanalytiker Claus Bülow Christensen skrevet et blogindlæg om, hvordan giganter som Google, Amazon og Apple udfordrer dansk kulturpolitik med deres ankomst på det danske streamingmarked.

I den aktuelle sag om Facebooks angivelige monopoldannelse mener det sociale medie ikke, at der er noget at komme efter. Federal Trade Commission og andre konkurrencemyndigheder godkendte selv opkøbene af Instagram og WhatsApp.

”Mange år efter, og øjensynligt uden hensyn til loven eller konsekvenserne for innovation og investering, siger agenturet nu, at de tog fejl og vil prøve igen,” siger Facebooks talsperson Jennifer Newstead.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko