Odense 2020
24. aug. 2020 | 17:14

Fest i kortfilmens verden

Foto | Malene Nelting
På grund af coronavirus er festivalen i Odense i år en noget anden størrelse, men publikum kan stadig stifte bekendtskab med det bedste fra kortfilmens univers.

Odense International Film Festival byder igen i år på masser af kortfilm og et væld af arrangementer. Vi guider til de mest spændende!

Af Claus Nygaard Petersen

Danmarks ældste filmfestival, Odense International Film Festival (OFF), omdanner fra 24. – 30. august igen i år Odense til landets centrum for kortfilm.

Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik er med, når festivalen officielt skydes i gang mandag aften klokken 20 i Magasinet.

129 film bliver vist i løbet af ugen, og der konkurreres i kategorierne animation, dokumentar, ungdom (film med særligt fokus på teenagere fra fjorten og op), danske og så hovedkonkurrencen.

Vinderen i de forskellige kategorier (med undtagelse af ungdom) er desuden sikret en plads i Oscar-kvalifikationen, så der er mere end blot prestige på spil.

Som noget nyt kan man i år se alle filmene samt tidligere års film online på offstream.dk mod betaling. Tiltaget er en følge af coronakrisen og ligger i forlængelse af årets udgave af Cph:Dox.

Vi har nærstuderet programmet og udvalgt en håndfuld arrangementer, som kan blive oplevelser ud over det sædvanlige.

Lydmandens univers
Hvert år udpeges en kunstnerisk profil, som under et tema sætter sit personlige præg på festivalen.

I år er det lyddesigner Peter Albrechtsen, der fra tirsdag til og med lørdag vil drage publikum nærmere ind i filmlydens mange facetter under emnet: ”sanselighed”.

Der skiftes mellem talks i Frølageret og filmvisninger i den nærliggende Cafe Biografen, hvor der vises The Killing of Two Lovers, Forglem mig ej, den Oscar-nominerede dokumentarfilm The Cave og den biografaktuelle Vores mand i Amerika – alle med lydarbejde af Albrechtsen.

Om fredagen taler Peter Albrechtsen med instruktør Christina Rosendahl og komponist Jonas Struck om deres kunstneriske proces inden visningen af Vores mand i Amerika.

Ud af karantænen
Der var få lyspunkter under forårets nedlukning, men Karantænefilmene var et godt projekt i en svær tid.

En række af landets fremmeste instruktørtalenter gik sammen under mantraet ”Dare to Suck!” og skabte flere små perler, som onsdag aften kan ses på det store lærred i Momentum.

Blandt dem finder man Jesper Quistgaards Robert-shortlistede Bonaparte. Instruktøren – der er kendt fra Ekko Shortlist med film som Ødeland, som sikrede Rudi Køhnke prisen for bedste mandlige skuespiller ved Ekko Shortlist Awards 2016 – skildrer de skræmmende konsekvenser, når parterne i et voldeligt forhold er nødt til at være sammen hele tiden som følge af pandemien.

En af drivkræfterne bag projektet Karantænefilmene, Andrias Høgenni, vil være til stede og præsentere de to programmer, som filmene er delt op i.

Den færøske instruktør står selv bag en af filmene. Han har ligeledes flere film på Ekko Shortlist. Senest Ikki illa meint, der vandt en pris i Cannes, Publikumsprisen på OFF og en Robert.

Byder op til dans
Der er skruet ned for de største publikumsarrangementer som sidste års fænomenale sing-a-long-visninger, der sidste år konsekvent sikrede feststemningen i Odense om aftenen.

De er der desværre ikke i år, men der er stadig gang i musikken. Torsdag aften inviterer TipToe BigBand til Dancing the Movies, hvor ikonisk dansemusik fra filmhistorien bliver fremført.

Øregangene bliver forhåbentlig forsødet til tonerne af Dancing in the Rain, og fødderne kan næppe holdes i ro, når musikken fra animationsfilmen Happy Feet fylder Musikhuset Posten.

Gode idéer grilles
Før man overhovedet kan gøre sig de mindste forhåbninger om at stå på en scene og modtage prisen for bedste kortfilm, kræver det en god idé.

Et af de mest underholdende og spændende indslag på OFF er den årligt tilbagevendende Pitch Me Baby-konkurrence.

Blandt de mange indsendte idéer udvælges nogle få, og så har folkene bag ellers fem minutter til at overbevise en fagjury om, at deres projekt er det bedste. Som om det ikke er nok, har dommerne femten minutters spørgetid til at grille deltagerne, så al tvivl kan elimineres.

Første- og andenpræmien udløser henholdsvis 35.000 og 15.000 kroner. De to modtagere bliver annonceret ved den store prisuddeling lørdag, hvor alle vinderfilmene hyldes.

Juryen i år består af manuskriptforfatter Adam August, den Oscar-vindende producer Kim Magnusson, animator Sara Koppel, skuespiller Solbjørg Højfeldt og instruktøren bag Danmarks sønner, Ulaa Salim.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko