Festival sætter fokus på Jordens ildebefindende
En ny dansk filmfestival har set dagens lys.
Global Health Film Days arrangeres af School of Global Health på Københavns Universitet. Festivalen er støttet af Det Danske Filminstitut og præsenteres i samarbejde med etablerede Cph:Dox. Den startede egentlig sidste år, men det var, mens coronaen rasede, så i år håber man på større interesse.
”Sundhed er forbundet i kredsløb, og det nytter ikke noget at snakke om menneskers sundhed isoleret. Hvis vores planet er syg, bliver vi også syge,” siger festivalkoordinator Morten Mechlenborg Nørulf fra School of Global Health.
Afdelingen uddanner og koordinerer projekter på tværs af universitetets mange fakulteter.
Global Health er altså en universitetsdisciplin, og Nørulf og de studerende bag festivalen beskriver studiet som et område, der fokuserer på at opnå sundhedsmæssig lighed for hele verdens befolkning.
”En filmfestival er et uhyre effektivt greb for en akademisk disciplin. Det er en form for forskningsformidling, der tillader dialog med publikum om emner, som universitetet beskæftiger sig med,” forklarer Morten Mechlenborg Nørulf.
”Vores og Jordens fremtidige velbefindende afhænger af, at vi er i stand til at træffe nogle fornuftige valg, som ikke sender os ud over afgrunden,” fortsætter han.
”Der er brug for en ny festival, som sætter spotlight på de sundhedsmæssige problemer, vi mennesker og Jorden står overfor.”
Film i tårnet
Global Health Film Days løber af stablen i København frem til den 2. maj og i Aarhus fra den 2. til 5. maj.
Festivalen viser blandt andre den argentinske Let It Be Law, der stiller skarpt på abortrettigheder og aktivisme verden over.
Dokumentaristen Michael Graversen – for nylig aktuel med Mr. Graversen – præsenterer kortfilmen Ghosts of Moria. Den skildrer de frygtelige forhold, som syriske flygtninge lever under i lejren Moria på Lesbos-øen i Grækenland.
Der er visninger i Cinemateket i København og Øst for Paradis i Aarhus. Men tre af visningerne foregår på en utraditionel lokation.
Ghosts of Moria kan således ses hos Weekend Trampolinhuset på Vesterbro i København, som tilbyder rådgivning til asylansøgere. Mens arkitekturfilmene Homo Urbanus Venetianus, Shanghaianus og Bogotanus vises i selveste Mærsk Tårnet på Nørrebro.
Følelse af håb
På femtende etage i tårnet har man en 360-graders udsigt over hele København. Det virker som et perfekt sted at opleve de tre observationsdokumentarer, der skildrer bymiljøet og hverdagen i Venedig, Shanghai og Bogota.
”Set udefra er Global Health måske ikke det mest opløftende emne,” indrømmer Morten Mechlenborg Nørulf. ”Vi beskæftiger os med tunge emner såsom sygdomme, ulighed, flygtninge, mental sundhed og klimaforandringernes negative konsekvenser.”
Men Global Health Film Days har en ambition om altid at efterlade publikum med en følelse af håb.
”Folk skal få lyst til at handle. De kan støtte en ngo-organisation, melde sig ind i et politisk projekt eller tænke mere over affaldshåndtering. Forhåbentlig inspirerer festivalen til at søge mere info om emnerne og blive klogere på kompleksiteten og løsningerne.”
Kommentarer