Film om eneboer vinder Cph:Dox
Tale er sølv, tavshed er guld.
Det gamle ordsprog kom endnu engang til sin ret, da den danske dokumentarfestival Cph:Dox i aftes uddelte hovedprisen på 5.000 euro til Ben Rivers’ Two Years at Sea.
Filmen skildrer eneboeren Jake Williams, der har skabt sig et hjem dybt inde i en skotsk fyrreskov – fjernt fra den moderne civilisation. Vi følger hans daglige gøremål, som blandt andet indbefatter træfældning, fiskeri fra en hjemmelavet tømmerflåde og afslapning i campingvogn, der befinder sig på toppen af et træ.
Jake taler kun en enkelt gang, da han brysk mumler et eller andet om sin hoste. Resten af den 88 minutter lange dokumentar er uden ord. Vi får ingen forklaring på, hvem han er, eller hvorfor han bor i skoven, men blues-lp’er, som Jake afspiller på en gammel grammofon, og privatfotos, som instruktøren indklipper, giver et fingerpeg om, at han engang har levet blandt mennesker.
”En film, der overbevisende og ubesværet fremstiller den euforiske følelse af at være fordybet i elementariske omgivelser. Et gådefuldt værk, der har sit udspring i en anden tid og sted, men med sin helt egen eksistensberettigelse,” lyder juryens begrundelse.
Two Years at Sea fik det næsthøjeste gennemsnit i Ekkos stjernebarometer, hvor den kun blev overgået af Alma Ha’rels musikalske og livsbekræftende film om mennesker, der forsøger at overleve i Amerikas baggård, Bombay Beach.
Screens anmelder, Mark Adams, og undertegnede havde gerne set Bombay Beach som vinder af Dox:Award, mens Nikolaj M. Lassen (Weekendavisen), Lars Movin (Information) og Maria Fosheim Lund (Aftenposten) heppede på Ruben Östlunds Play – en film, som dog er blevet kritiseret for at være fejlplaceret på festivalen, fordi alle medvirkende er skuespillere.
Med valget af Two Years at Sea slår Cph:Dox endnu et slag for kompromisløs filmkunst. Sidste års vinderfilm, italienske Le Quattro Volte , var på samme vis et tyst og meditativt værk, der søger tilbage til naturen.
Den hjemlige Danish:Dox gik til Christian Sønderbye Jepsens arvestridsfilm Testamentet, som også begejstrede Ekkos anmelder.
Kommentarer