Film på vej om Kurt Thorsens liv
Den karismatiske byggematador Kurt Thorsen er et stykke levende Danmarkshistorie.
Den såkaldte PFA-sag er en af Danmarkshistoriens største erhvervsskandaler. Nok ikke mindst, fordi det også er en farverig én af slagsen.
Mange husker nok optagelserne uden for Københavns Byret, hvor Thorsens medsammensvorne – PFA Byg-direktøren Rasmus Trads – sender en svada mod entreprenøren for rullende kamera: ”Hvor er du dog en led fyr – dit store røvhul!”
I årene efter har Kurt Thorsen også fået en fængselsdom for groft skattesvig, men i dag er han en fri mand. Og nu kan Ekko afsløre, at der er en film på vej, som bærer titlen Kurt og endda har i dag 65-årige Kurt Thorsen på rollelisten.
Ser døden i øjnene
I Kurt skal David Dencik – som medvirker i James Bond-filmen No Time to Die og havde stor succes som Gorbatjov i serien Chernobyl – spille rollen som Kurt Thorsen.
Men skuespilleren snakker i et slags metalag også med virkelighedens byggematador!
Det siger projektets instruktør Laurits Munch-Petersen, der foruden den Oscar-vindende Mellem Os og spillefilm som Ambulancen og Over kanten er kendt fra Ekko Shortlist med kortfilmene Delfinen og prisvinderen Welcome Home.
”Vi har haft de vildeste optagelser i Aarhus med Kurt Thorsen og David Dencik. Det har været de mest usædvanlige optagelser i mit liv, og det har hele filmholdet faktisk også sagt,” fortæller Laurits Munch-Petersen til Ekko.
Han har i tolv år forsøgt at få Kurt Thorsen til at medvirke i et filmprojekt. Ved første kontakt sad entreprenøren i fængsel, hvor han var blevet udsat for et mordforsøg og havde det meget svært.
Det står i skærende kontrast til det menneske, der altid virkede ovenpå, når han i medierne vendte tommelfingeren opad eller sang ”Her har I mig tilbage”.
”Jeg har – siden han kom i offentlighedens lys – været fascineret af Kurt Thorsen. Der har altid været noget mystisk over, hvordan han kunne være så glad og optimistisk,” siger Laurits Munch-Petersen og mindes deres møde tidligere i år.
”En dag i marts ringede han ud af det blå og sagde, at nu ville han gerne mødes. Vi mødtes på en café i København, hvor han kom gående inkognito iført kasket og solbriller. Han tog kasketten af og viste et stort ar i hovedet og sagde: ’Du taler med en mand, der ser døden i øjnene,’” fortæller den 47-årige instruktør.
”Kurt har fået en svulst i hjernen, så han ikke ved, hvor længe han har igen. Det har også fået ham til at overveje alting, og nu er han klar til at lave en film.”
Gal eller genial
Laurits Munch-Petersen skriver filmen sammen med Anders Østergaard, der er en af Danmarks førende dokumentarister.
Østergaard blev i 2010 Oscar-nomineret for Burma VJ: Reporter i et lukket land og havde inden da lavet biografhittet Gasolin’ og den internationalt berømte Tintin og mig.
Senest har han instrueret Vinterrejse, hvor Hitler-skuespilleren Bruno Ganz spiller den sidste rolle inden sin død i 2019. Anders Østergaard var også med til at skrive Laurits Munch-Petersens selvbiografiske Skyggen af en helt fra 2015.
”Jeg blev bedt om at komme og hjælpe, så jeg mødte op ligesom Mr. Wolf i Pulp Fiction: ”Det tager tredive minutter, jeg er der om ti,” siger Anders Østergaard med et grin.
”Det er spændende stof, fordi Kurt er fascinerende ud over en gemen kriminel. Jeg kan ikke slippe ham som fænomen, og når der er en blanding af fiktion og virkelighed, vil jeg gerne bidrage.”
Laurits Munch-Petersen og Anders Østergaard har opfundet et specielt filmisk greb til at dykke ned i skyldsspørgsmålet i PFA-sagen, hvor Kurt Thorsen stadig mener, at han er uretfærdigt dømt. Desuden vil filmskaberne udforske, hvor grænserne for det tilladelige i genialitetens navn går.
”Vi er optaget af, hvordan folk kan komme til den forestilling, at de har en særlig ret til at gå ud over loven for at gøre alle glade. Det har hele tiden været Kurt Thorsens argument, at det byggeri, der ikke blev til noget, ville have været godt for alle, hvis det var lykkedes,” fortæller 55-årige Anders Østergaard og tilføjer om hovedpersonen:
”Han er en matador af den gamle skole, som på spørgsmålet, om han nogensinde havde gået til psykolog, svarede: ’Nej, det er kun for pivskide!’
Den sidste original
Kurt har fået 435.000 kroner i udviklingsstøtte fra Den Vestdanske Filmpulje, og Danmarks Radio har sagt ja til at være med i projektet.
Nu arbejder folkene bag på at skaffe flere penge hos Det Danske Filminstitut. De første optagelser skal nu danne grobund for filmens videre forløb.
Filmen bliver produceret af Stefan Frost, Frost Film, der har været med til at lave film som Kasper Runes Danmark og komedien Alle for tre, sammen med den tidligere Zentropa og Lars von Trier-producer Vibeke Windeløv – som har været venner med Kurt Thorsen i en halv menneskealder.
”Det er virkelig spændende og et af de skøreste projekter, vi længe har lavet. Vi er alle sammen blevet enige om at eksperimentere, og det er en ren fornøjelse,” siger Stefan Frost.
”Vi har gjort undersøgelsen til en del af filmens præmis. Hvordan holder man et ægte menneskes historie op foran øjnene på ham selv, mens man får en ny viden om portrættet?”
Hvad Kurt ender med at blive for en film, vides derfor endnu ikke. Men tanken er at have den færdig til foråret 2021, og der er rigeligt af både kulørt og seriøst stof at holde styr på, fortæller Stefan Frost.
”Kurt er en af moderne tids mest betydningsfulde bygherrer og samtidig dømt i en opsigtsvækkende sag. Hans liv er én lang Hollywood-film, og i dag er der næsten ingen originaler som Kurt Thorsen tilbage. Han er gået forrest og har hele tiden skabt noget på et blankt kanvas, så folk har siddet måbende tilbage og sagt: ’Hold da kæft!’”
Ekko #85
Anders Østergaard skriver om sin film med Bruno Ganz i Ekkos nye nummer.
Køb magasinet i kiosker eller få det tilsendt.
Hvis du tegner årsabonnement, kan du vælge mellem få to gratis biografbilletter, halv pris på tolv kvalitetsfilm eller fem film på Blockbuster.
Abonnenter har også adgang til magasinet digitalt.
Kommentarer