Nyhed
27. okt. 2011 | 17:05

Film på vej om Wall Street-protester

”Jeg er træt af at se billeder af demonstranter, der står og trommer,” siger Audrey Ewell, der sammen med mere end 50 filmfolk arbejder på dokumentar om Occupy Wall Street-bevægelsen.

Af Mads Suldrup

Vrede demonstranter belejrede Zucchini Park tæt på Wall Street i New York i midten af september, og de har ikke forladt den siden.

Mange amerikanere har slået lejr i parken i protest over den massive økonomiske ulighed i USA og bankernes spekulationer, som ifølge demonstranterne bærer en stor del af skylden for den globale finanskrise.

Det er ikke kun amerikanerne, der er utilfredse. Der har været demonstrationer i over 900 byer rundt omkring i verden. For nylig forsøgte Københavns Politi forgæves at fjerne demonstranter fra Rådhuspladsen.

Ifølge New York Times er der nu en kollektiv dokumentar på vej om de mange demonstrationer i USA, som går under navnet ”Occupy Wall Street”.

Mangelfuld mediedækning
To amerikanske dokumentarister, Aaron Aites og Audrey Ewell, er initiativtagere til den kollektive film. De er tilhængere af Occupy Wall Street og vil lave filmen, fordi de mener, at mediernes dækning af demonstrationerne er mangelfuld og ensformig.

”Jeg er træt af at se billeder af demonstranter, der står og trommer, og som lige så godt kunne være tilskuere til en rockkoncert,” siger Audrey Ewell til New York Times.

Dokumentaren har arbejdstitlen 99 % - The Occupy Wall Street Collaborative Film. Demonstranternes slogan er ”We are the 99%”, som henviser til, at bare én procent sidder på næsten 40 procent af USA’s samlede rigdom.

De to filmskabere begyndte at filme den 1. oktober, hvor flere end 700 demonstranter blev anholdt på Brooklyn Bridge.

Over 200 timers materiale
Dagen efter kontaktede de bekendte fra filmverdenen i håb om, at de ville være med til at dokumentere demonstrationerne rundt omkring i USA. Omkring 50 filmfolk svarede positivt, og tilsammen har de indtil videre filmet over 200 timers materiale.

Aaron Aites og Audrey Ewell vil tegne et fyldestgørende portræt af bevægelsen og vil derfor også give kritiske røster taletid. Men det er lettere sagt end gjort.

”Vi leder efter en filmskaber, der ikke støtter bevægelsen, men det er overraskende svært at finde,” forklarer Audrey Ewell.

Indsamling via crowd funding
Folkene bag den kollektive dokumentar er ikke de eneste filmfolk, der er positivt stemte over for Occupy Wall Street-bevægelsen.

Siden demonstrationerne begyndte, har Michael Moore støttet protesterne, og i dag offentliggjorde den kontroversielle dokumentarist, at han vil donere over tretten millioner kroner til demonstranterne.

De penge kunne Aaron Aites og Audrey Ewell meget vel bruge til deres dokumentar, der endnu ikke er finansieret. Indtil videre må de nøjes med de 12.748 danske kroner, de har indsamlet via såkaldt ”crowd funding”.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko