Film vi kan glæde os til på Sundance
En af verdens vigtigste filmfestivaler for independent-film fylder rundt.
Når Sundance Film Festival løber af stablen 16. – 26. januar i Utah, kan festivalen nemlig fejre 30-års jubilæum.
Og som vanlig byder programmet på en god blanding af veletablerede Hollywood-navne og ukendte instruktørspirer, der kan gå hen og blive the next big thing.
Tænk bare på Benh Zeitlins debut, Hushpuppy, der vandt hovedprisen på Sundance i 2012 og siden høstede stor ros verden over, også i Ekkos seksstjernede anmeldelse.
Blandt 12.000 film har Sundance udvalgt 117 til årets program. Vi har skåret ind til benet og præsenterer her ti af dem, der kan gå hen og blive højdepunkter: fem fiktionsfilm, fire dokumentarer og én kortfilm. Forhåbentligt vil det danske publikum også få glæde af dem i en nær fremtid.
A Most Wanted Man (instr. Anton Corbijn)
John le Carrés novelle danner forlæg, og Philip Seymour Hoffman, Robin Wright og Nymphomaniac-aktuelle Willem Dafoe kaster stjernestøv over A Most Wanted Man, der skildrer konfrontationen mellem en tysk spion og en formodet muslimsk terrorist. Anton Corbijn, der spillefilmdebuterede med det visuelt dekadente Joy Division-portræt Control i 2007 og siden lavede The American med George Clooney, sidder i instruktørstolen.
The Raid 2 (instr. Gareth Evans)
Den kultdyrkede The Raid: Redemption kombinerede overdrevne cirkelspark med benhård realisme. Infiltreringen af den indonesiske underverden fortsætter i The Raid 2, der atter er instrueret af walisiske Gareth Evans. Publikum kan formentlig se frem til en overdådigt koreograferet voldsballet, der samtidig sætter fokus på en overset asiatisk filmnation.
Laggies (instr. Lynn Shelton)
En lang række komedier har fundet plads i årets festivalprogram. I Laggies flygter den 28-årige, umodne Megan fra en kæreste på frierfødder og gemmer sig hjemme hos pigen Annika. Her forelsker hun sig imidlertid i Annikas far. Keira Knightley, Chloë Grace Moretz og Sam Rockwell har hovedrollerne i det, der beskrives som en komisk dannelsesrejse. På Sundance 2009 vandt Shelton Juryens Specialpris for komedien Humpday – og i 2011 høstede hun kritisk anerkendelse med Your Sister’s Sister.
Frank (instr. Leonard Abrahamson)
Vi har oplevet Michael Fassbender som sexafhængig i Shame og som dumdristig narkosmugler i The Counselor. Men vi har ikke før nu set ham iført overdimensioneret papmachéhoved! I komedien Frank optræder Fassbender som den gådefulde leder af et avantgardeband. Rollelisten prydes desuden af Maggie Gyllenhaal og Scott McNairy. Frank er instrueret af Leonard Abrahamson, hvis anderledes alvorstunge What Richard Did havde premiere i Danmark tidligere på året.
The Double (instr. Richard Ayoade)
I kølvandet på et hav af musikvideoer for bands som Arctic Monkeys og Yeah Yeah Yeahs debuterede Richard Ayoade på Sundance i 2011 med den komisk-kække coming of age-film Submarine. Efterfølgeren The Double er en dobbeltgængerkomedie i dyster indpakning, hvor Jesse Eisenberg i en dobbeltrolle flankeres af stjernespiren Mia Wasikowska. Forhåbentligt kan Ayoade transformere forlægget – Dostojevskijs lille roman – til en sorthumoristisk Sundance-succes.
20,000 Days on Earth (instr. Iain Forsyth, Jane Pollock)
2013 har været et godt år for Nick Cave med koncerter rost til skyerne og et album, der flere steder er kåret til årets bedste. 20.000 Days on Earth skildrer den australske mørkemands dag nummer 20.000 på Jorden. Grænserne mellem dokumentarisk portræt og fiktiv fortælling flyder sammen i den ultimative dissekering af Caves kunstneriske proces – fra skrivemaskine til scenekant.
Mr leox caraX (instr. Tessa Louise-Salomé)
Efter en årrække i kunstnerisk dvale stormede franske Leos Carax tilbage i rampelyset med den enigmatiske og anmelderroste Holy Motors. Instruktøren Tessa Louise-Salomé har tidligere lavet en dokumentarfilm om netop Holy Motors’ tilblivelsesproces. Med Mr leox caraX forsøger hun at male et fuldbyrdet portræt af en gal og genial filmskaber. Både Carax selv og hofskuespilleren Denis Levant medvirker i filmen.
Mitt (instr. Greg Whiteley)
I dokumentarfilmen Mitt forsøger Greg Whiteley at komme bag facaden på Mitt Romneys præsidentvalgkamp i 2012. Filmens tagline, ”Whatever side you’re on, see another side”, varsler et jordnært, menneskeligt portræt i en tid, hvor den politiske debat misfarves af personsager og selfies.
Life Itself (instr. Steve James)
2013 bød på et vemodigt farvel til filmkritikkens grand old man, amerikanske Roger Ebert. Via aviser, tv-shows og sin egen hjemmeside anmeldte og diskuterede Ebert film i tusindvis og fik – som den første filmkritiker – sin egen stjerne på Hollywood Boulevards Walk of Fame. Steve James (Hoop Dreams, The Interrupters) står bag Life Itself, der er en hyldest fra en filmmand til en anden.
2 piger, 1 kage (instr. Jens Dahl)
Vi runder selvfølgelig af med festivalens danske islæt, Jens Dahls kortfilm 2 Girls, 1 Cake. Folk med hang til internettets mørke afkroge vil formentlig forbinde titlen med en berygtet video i den latrinære afdeling. Og det er faktisk ikke tilfældigt. Da Amalie har været sammen med Julies kæreste, forbereder Julie (Sara Hjort) nemlig en fødselsdagskage med en ganske særlig ingrediens til sin veninde. Lad os håbe, at festivalens danske bidrag falder i publikums smag.
Kommentarer