Nyhed
17. feb. 2025 | 13:12

Filmikonet Jack the Ripper kan være afsløret

Foto | Gainsborough Pictures

En ung Alfred Hitchcock lod sig inspirere af Jack the Ripper til stumfilmen The Lodger (1927), som regnes for den første rigtige Hitchcock-film. 

En britisk amatørdetektiv påstår med DNA-bevis at have løst gåden om den berømte seriemorder, der har efterladt fingeraftryk overalt i filmhistorien.

Af Frederik Hoff

I over 140 år har man forsøgt at finde frem til identiteten på Jack the Ripper, der i 1888 voldtog og dræbte fem kvindelige sexarbejdere – muligvis flere – i London-området Whitechapel.

Nu er han muligvis blevet afsløret. Ikke i en spændingsfyldt politiaktion, men i australsk morgenfjernsyn.

I programmet Today påstår den britiske forfatter og amatørdetektiv Russell Edwards, at han og et hold af eksperter ved hjælp af DNA har afsløret morderen. Og det skulle være den jødisk-polske immigrant og barber Aaron Kosminski, der længe har været en af de hovedmistænkte.

Han var 23 år gammel, da mordene fandt sted, og 53 år gammel døde han i 1919 på en sindssygeanstalt, hvor han blev indlagt for at true sin søster med en kniv.

Edwards købte i 2007 et sjal, der skal være fundet på et af gerningsstederne, og fik det DNA-testet. Han mener nu med stor sikkerhed at have fundet blod fra et af ofrene og sæd fra Kosminski.

Ifølge Today har Edwards og slægtninge af de fem kendte ofre lagt pres på politiet for officielt at udpege Kosminski som gerningsmanden.

Dog er der også stemmer, særligt på det sociale medie Reddit, der stiller spørgsmålstegn ved Russell Edwards’ troværdighed.

Allerede i 2014 mente han at kunne bruge DNA på sjalet som bevis på Aaron Kosminskis skyld. Men prominente DNA-forskere som Professor Sir Alec Jeffreys mente ikke, at resultaterne var tilstrækkelige til at sige noget definitivt.

Det mindsker også troværdigheden af undersøgelsen, at den ikke er blevet peer reviewed (altså evalueret af andre eksperter), hvilket er normal praksis for seriøs forskning.

I 2022 mente Russell Edwards at have fundet kraniet på Keith Bennet – et forsvundet mordoffer i en anden sag – men politiet kunne ikke bekræfte fundet.

Kulørte teorier
Selv hvis DNA-beviserne mod Kosminski denne gang bliver bekræftet, er det ikke nødvendigvis nok til at udpege Kosminski som den officielle Jack the Ripper.

For det første er alle beviserne over 100 år gamle, og det er ikke sikkert, at sjalet overhovedet har været på gerningsstedet.

DNA-beviser er ikke altid nok til en dom selv i almindelige retssager. Mange vil huske O.J. Simpson, der blev frikendt for dobbeltmord i 1995, selv om hans DNA blev fundet på gerningsstedet.

Udpegningen af Aaron Kosminski er blot den seneste af mange bud på, hvem der i virkeligheden var historiens mest sagnomspundne seriemorder.

Siden 1888 har der været massevis af kulørte teorier. Ikke mindst fordi man i starten mente, at Jack the Ripper nok var fra overklassen og måske læge, fordi flere af ligene havde fået fjernet de indre organer.

Blandt de mistænkte har man i tidernes løb kunne finde Winston Churchills far, Alice i eventyrland-forfatteren Lewis Carroll og en syfilis-gal Prins Albert.

Rumvæsen og ond tvilling
Whitechapel-mordene og den mytologiske figur Jack the Ripper har selvfølgelig også inspireret talløse film.

En ung Alfred Hitchcock lod sig inspirere til stumfilmen The Lodger (1927) ,og Jack the Ripper dukker også op i tyske G.W. Pabsts stumfilm Die Büchse der Pandora (1929).

Senere er der lavet massevis af krimier og exploitation-film, der dyrker grufuldheden i mordene. Alle har deres bud på, hvem morderen var.

I den britiske Jack the Ripper fra 1959 er han en hævngerrig doktor. I et afsnit af westernserien Cimaron Strip (1967-68) er han på flugt på prærien, i filmene A Study in Terror (1964) og Murder by Decree (1979) er han Sherlock Holmes’ nemesis.

I 60’er-serien Star Trek viser han sig at være et rumvæsen, og i 80’er-thrilleren Jack’s Back er han James Spaders onde tvilling.

Vild tysker
Den vilde tysker Klaus Kinski har spillet ham som respektabel doktor i kultgyseren Jack the Ripper fra 1976. Og i spændingsfilmen From Hell fra 2001 spilles han af Sir William Gull, der piner stakkels Johnny Depp.

Lars von Triers seriemorderfilm The House That Jack Built fra 2018 er helt ud i navngivningen af hovedpersonen inspireret af London-morderen, som fik navnet, fordi breve sendt til politiet og pressen om mordene var underskrevet ”Jack the Ripper”.

Ofrenes familiemedlemmer vil forståeligt nok gerne have afmytologiseret og identificeret morderen, der med sine gerninger har lagt en mørk skygge over deres familiehistorie.

Men selv hvis han blot var en polsk barber med mentale problemer, vil hans fingeraftryk for evigt kunne findes overalt i filmhistorien.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko