Politikere: Filminstituttets bestyrelse bør gå af
I tirsdags kom det frem, at Det Danske Filminstitut nedlægger tolv stillinger som led i store besparelser, der blandt andet skyldes problemerne med Filmtaget.
Tagterrassen med café, biograf og museum blev forsinket med tre år og gik betydeligt over budgettet. Problemerne med byggeriet har allerede kostet fem medarbejdere jobbet, som Ekko skrev om i april.
Nu udtaler Liberal Alliances medieordfører, Katrine Daugaard, i et interview med Kulturmoniter, at det bør få konsekvenser for Filminstituttets bestyrelse, som bør overveje, om de kan fortsætte.
Ellers må andre beslutte, at de må forlade posterne.
”Det er helt vildt typisk, at når en ledelse træffer fatale og dumme beslutninger, så skal det gå ud over medarbejderne, men det burde først og fremmest få konsekvenser for ledelsen og bestyrelsen,” siger hun til Kulturmonitor.
Byggeriet af Filmtaget blev begyndt med Claus Ladegaard som direktør for Filminstituttet, og vicedirektøren Jakob Buhl Vestergaard var tovholder på projektet. Ladegaard forlod planmæssigt posten i august, og Vestergaard forlod i stilhed stillingen kort før Filmtaget åbning. Siden 1. august har ledelsen bestået udelukkende af den nye direktør Tine Fishcer.
Katrine Daugaard har sammen med Danmarksdemokraternes Søren Espersen også trukket kulturministeren i samråd for at få svar på, hvordan byggeriet af Filmtaget kunne gå så galt. Samrådet finder sted den 6. november.
Til MediaWatch udtaler Dansk Folkepartis kulturordfører Pia Kjærsgaard også, at bestyrelsen bør træde tilbage: ”Jeg har ikke tillid til dem. Det må jeg sige.”
Tung besked
De fire tillidsrepræsentanter på Filminstituttet siger til Politiken, at de er overrasket over omfanget af besparelserne.
”Det er desværre ikke overraskende – set fra et medarbejderperspektiv – at den nye direktion er tvunget til at handle på de seneste års hårdt pressede drift og meget optimistiske tilgang til realisering af Filmtaget. Men omfanget og alvoren af de udmeldte besparelser er langt større, end vi frygtede.”
”Det er derfor en ualmindelig tung besked for personalet at modtage, at det primært er dem, der må betale prisen i form af afskedigelser.”
Bestyrelsesmedlem advarede
I en pressemeddelelse om nedskæringerne tirsdag udtalte bestyrelsesleder Trine Nielsen, at situationen er ”dybt beklagelig”. Men til Ekstra Bladet forklarer hun, at den nuværende bestyrelse ikke tog beslutningen om at bygge Filmtaget.
”Byggeriet af Filmtaget blev igangsat af Filminstituttets daværende bestyrelse. Det har været et kompliceret byggeprojekt med rigtigt mange benspænd undervejs, som vi fra den nuværende bestyrelses side har forsøgt at følge så tæt og ansvarligt, som det har været os muligt,” siger Trine Nielsen, som tidligere har forsikret, at problemer med taget ikke ville få radikale konsekvenser.
Idéen om en kulturel tagterrasse på toppen af Filmhuset Gothersgade 55 startede ifølge Politiken i 2018 som en aprilsnar på Filminstituttets Facebook. Men året efter blev der taget en seriøs beslutning om at gøre det til virkelighed.
Da projektet blev sat i gang, bestod bestyrelsen af Anders Kronborg (bestyrelsesleder), Karsten Ohrt, Peter Zinck, Eva Novrup Redvall, Søren Friis Møller og Birgit Granhøj.
Den nuværende bestyrelse blev beskikket 2021 og skal planmæssigt sidde til 2025. Det eneste tilbageværende medlem fra 2019 er filmlektoren Eva Novrup Redvall. Den nuværende vicebestyrelsesleder Poul Nesgaard kom ind i bestyrelsen i marts 2020, altså efter at Filmtaget var blevet besluttet.
Ifølge Ekstra Bladet, som refererer til et mødereferat, advarede netop Redvall allerede ved et bestyrelsesmøde i 2019 om risikoen for øgede udgifter ved Filmtaget, der kunne gå ud over den almindelige drift.
Dog var hun med til at godkende projektet.
Venstres kulturordfører Kim Valentin siger til MediaWatch, at han ikke vil blande sig i bestyrelses arbejde, og at bestyrelsen har taget ansvaret på sig i hans øjne.
Socialdemokratiets kulturordfører Mogens Jensen har en tilsvarende holdning.:
”Det er en ny bestyrelse, som overtager projektet, som vi i sandhed også må sige har været behæftet med mange uheld og også tekniske udviklingsforhold, priser på byggematerialer og så videre. Det ændrer ikke ved, at problemet er der, og at de efterfølgende økonomiske udfordringer skal løses, og det må den nuværende bestyrelse tage ansvaret for sammen med direktionen.”
Går ud over filmstøtten
I en artikel i Ekko kritiserer produceren Peter Aalbæk Jensen fra Zentropa Filmtaget i hårde vendinger og sætter spørgsmålstegn ved Filminstituttets udsagn om, at besparelserne og konsekvenserne af Filmtaget ikke kommer til at gå ud over Filmstøtten.
”Hvis det ikke betyder noget, at man fyrer sytten medarbejdere, som svarer til i hvert fald én spillefilm om året, så har Filminstituttet været overbemandet. Hvis det ikke går ud over Filmstøtten, hvorfor har man så ikke fyret de sytten ansatte noget før? Det betyder jo bare, at man indtil nu har brugt penge på ligegyldig administration, som kunne være gået til film,” siger han.
Pia Kjærsgaard er også skeptisk.
”Det er ikke godt, hvis det kommer til at gå ud over dansk film, og det tror jeg, det kommer til at gøre i sidste ende,” siger hun til Mediawatch.
Mangelfuld styring
Desuden forholder Pia Kjærsgaard sig kritisk til kulturministeren Jakob Engel-Schmidt, som september sidste år krævede en redegørelse for den massive budgetoverskridelse.
”Man har godt set, at det er begyndt at brænde, men hvad har man så gjort. Man har bedt om nogle redegørelser, og det er jo fint nok. Men så skal man også reagere på dem. Og det ser ikke ud, som om det er sket,” siger Pia Kjærsgaard til MediaWatch.
I en skriftlige kommentar til MediaWatch skriver fungerende kulturminister Christina Egelund (Engel-Schmidt er på barsel), at projektet med Filmtaget blev igangsat før deres tid. Hun mener, at Filminstituttets økonomi og styring af Filmtaget har været mangelfuld.
”Jeg kommer til at følge arbejdet tæt, for det er meget vigtigt for mig som kulturminister, at besparelserne ikke går ud over selve filmstøtten,” udtaler hun.
Ekko har kontaktet Filminstituttets bestyrelsesleder Trine Nielsen. Hun skriver i en mail, at hun ikke har yderligere kommentarer.
Kommentarer