Biografformand truet med stævning
Der er røre i den danske film-andedam.
Formanden for Danske Biografer, Kim Pedersen, beskylder nemlig foreningen Danske Filminstruktører og herunder tre navngivne danske kvindelige instruktører i bestyrelsen for at skævvride støtteordningerne til egen fordel.
Det har fået Danske Filminstruktører til at få deres advokat til at sende et brev, hvori advokaten giver Kim Pedersen en frist til og med på fredag.
Inden da skal Pedersen have trukket sine udtalelser tilbage eller modereret dem. Ellers vil der kunne blive tale om retslige skridt fra Danske Filminstruktørers side.
Men Kim Pedersen har ikke tænkt at trække sine udtalelser tilbage.
”Er det her virkelig den samme forening, der har instruktører, som fremstiller Anders Fogh Rasmussen som bøsse, eller instruerer Mogens Glistrup og Simon Spies med masser af drama og digtning?” spørger Kim Pedersen.
”De har vist glemt, at vi har ytringsfrihed i dette land, og derfor må de vel også snart indse, at dette er en klar overreaktion,” siger Kim Pedersen til Ekko.
Afventer situationen
Biografformanden er overbevist om, at der er tale om teatertorden.
”Jeg afventer et sagsanlæg og har bestemt ikke tænkt mig at svare på henvendelsen inden fredag,” siger han.
På sin Ekko-blog har Kim Pedersen i dag offentliggjort den hidtil største danske undersøgelse af støttefordelingen mellem mandlige og kvindelige instruktører. Men det er tilsyneladende ikke selve bloggen, som er faldet instruktørerne for brystet, men interviewet med Pedersen i dagens Berlingske om bloggen.
Ifølge Berlingske beskylder Kim Pedersen de kvindelige medlemmer af Danske Filminstruktører, der har slået kraftigt til lyd for mere ligestilling i dansk film, for at skaffe sig ”unfair fordele i kampen om støttemidlerne”.
Det gælder Annette K. Olesen, Birgitte Stæremose og Christina Rosendahl, som alle sidder i bestyrelsen i Danske Filminstruktører.
Meler egen kage
Christina Rosendahl, der er formand for Danske Filminstruktører, står nævnt i advokatskrivelsen som en af de kvinder, der ”beskyldes for, hvad overskriften indikerer, ’at mele egen kage’, som led i ’en politisk kønskamp.’”
Rosendahl ønsker ikke at udtale sig, men sekretariatschef i Danske Filminstruktører Sandra Piras forklarer følgende om sagen:
”Vi ser med meget stor alvor på disse anklager, og derfor har vi videregivet sagen til vores advokat. Mere der er sådan set ikke at sige på nuværende tidspunkt.”
Det erklærer advokaten bag skrivelsen Erik Nyborg sig helt enig i, og han har derfor ingen kommentarer.
Berlingske: Ærgerligt
Sagen ærgrer imidlertid Berlingske, fordi man synes, at der virkelig er blevet gjort en stor indsats for at få flere perspektiver på historien.
”Vores filmredaktør arbejdede som en hest for at få Danske Filminstruktører til at udtale sig i denne historie, men det ønskede foreningen ikke. Hvis de har lyst til en opfølgning, så taler vi gerne med dem, for det er en spændende debat at tage,” siger Berlingske kulturredaktør, Jesper Beinov, der bekræfter, at alt i artiklen har været forbi Kim Pedersen.
”Kim Pedersen har haft hele artiklen til gennemsyn, og han havde kun en meget lille rettelse, men det var ikke noget substantielt,” siger Jesper Beinov.
Således er bolden altså spillet tilbage til Danske Biografers formand, men han konstaterer blot, at hele denne sag egentlig ikke generer ham, og at han bestemt ikke har i sinde at flytte sig en meter i debatten.
”Jeg står ved, hvad jeg har skrevet og udtalt i denne sag,” siger Kim Pedersen.
Sagen kort
I Berlingske argumenterer formand for Danske Biografer Kim Pedersen for, at de kvindelige bestyrelsesmedlemmer af foreningen Danske Filminstruktører drager fordel af deres position.
Kim Pedersen har i sin Ekko-blog en optælling, der viser, at de tre bestyrelsesmedlemmer alle er i Top 5 over støttede kvindelige instruktører, der ikke har fået produktionsstøtte.
I Berlingske udtaler Kim Pedersen, at der er tegn på positiv særbehandling.
Sagen har fået Danske Filminstruktører til at rette henvendelse til deres advokat med krav om en be- eller afkræftelse af udtalelserne.
Advokaten konstaterer, at udtalelserne kan være strafbare ifølge straffelovens §§ 267 og 268.
Kommentarer