Interview
09. feb. 2022 | 12:55

Filmoptagelse med politiet i hælene

Foto | Maximum Risk
Ryan Romal og Mike Meng Wonsild spiller to af hovedrollerne i Gadens melodi, der handler om livet i Københavns kriminelle underverden.

Omid Romals fortid gjorde det svært for ham at overbevise politiet om, at han med luftpistoler optog en actionfilm om bandekrigen i København.

Af Anders Højberg Kamp

Vi mødes en formiddag på Halmtorvet.

Det var her, den 29-årige, autodidakte instruktør Omid Romal blev tilbageholdt af politiet, da han var i gang med optagelserne til sin debutfilm, Gadens melodi.

Det skete i 2020 på en café, der i dag er lukket. Vi slår os derfor ned på Café Apropos overfor. En moderne bistro med vinkasser af træ som vægbeklædning, espalier med kravleplanter og tapas på menuen, som hører sig til på det byfornyede Halmtorvet.

Her på torvet er politistationen og dens mange patruljevogne det sidste synlige levn fra det gamle Vesterbro, hvor gadeludere, alfonser, gangstere, junkier og værtshusrotter dominerede, indtil 00’ernes beboer-udskiftning gjorde byhave-kål på det meste af smudset.

Nu hældes der kaffe og te op i hvide Pascucci-kopper.

”Hej min ven,” lyder det fra Omid Romal til tjeneren. Omid Romal har tidligere ejet restauranter rundt om i byen og kender branchens folk.

Han henvender sig til Ekkos udsendte og gør det klart, at ordensmagten stadig er på vagt.

”Vi skulle lave en slagsmålsscene om aftenen og havde fået tilladelse af politiet. Der var corona-restriktioner, alt skulle lukke klokken 22, så lidt i 23 banker nogle betjente på døren. De er i civiltøj,” fortæller Omid Romal.

Den ene af dem kendte instruktøren og spurgte, hvad de lavede der. Han satte betjenten ind i sagen foran kameraer og scenelys. Betjenten bemærkede, at der var spiritus og fyldte drinks.

”’Ja, vi er i gang med filmoptagelser,’ svarede jeg. ’Der skal da ikke stå tomme glas?’”

Betjentene går ud på gaden og tilbage, tjekker mails og afhører. Der går hen ved 40 minutter.

”Jeg føler mig provokeret og begynder at optage politiet med min egen telefon. Betjenten trækker mig ud og peger på mig, mens han siger ting som ’jeg fanger dig’ og ’du får den sygeste røvfuld’. Så vidste jeg, jeg skulle holde min kæft, og sagde undskyld.”

Ar i ryggen
Omid Romals forældre kommer fra Afghanistan, men han blev født i 1992 i Indien, boede kortvarigt i Iran og rejste til Danmark i 1999.

Med moren og tre brødre boede han i Højby ved Nykøbing Sjælland. Han fik ikke særligt gode karakterer i skolen og blev mobbet. Han reagerede voldsomt og blev smidt ud af flere skoler.

Familien flyttede til Køge og endte på Amager i Holmbladsgade-kvarteret. Her blev de opgraderet til en treværelses lejlighed, så moren kunne få sit eget soveværelse.

De sov fire brødre på et lille værelse i køjesenge og brugte en del tid i københavner-ghettoens gader. Men han fik også et arbejde i restaurationsbranchen og kom til at eje flere restauranter.

Han lærte folk at kende, der var uvenner med de forkerte. For at gøre en lang historie kort var nogle fyre pludselig efter Omid Romal. En dag i 2014 blev der skudt mod ham på Toftegårds Plads i Valby.

Han trækker trøjen ned på caféen og viser to store ar på ryggen, som stammer fra kuglerne.

”Jeg vidste først, jeg var ramt, da ambulancefolkene kom. Adrenalinen pumpede for meget, tror jeg. Kuglen ved rygsøjlen er en millimeter fra, at jeg kunne være blevet lam,” siger Omid Romal.

To dage forinden var hans stue blevet beskudt med maskingeværer.

Efter drabsforsøgene trak han sig ud af miljøet. Han fik arbejde i et håndværkerfirma med totalentrepriser og knap 100 fuldtidsansatte.

Men da coronavirus ramte landet, kunne han ikke arbejde. Han havde tidligere skabt musikvideoer for sin bror Arian Romal, der laver musik i Danmark, men har mest succes i Indiens Bollywood.

Så han kontaktede kammeraterne for at lave en spillefilm uden nogen støtte fra det etablerede filmsystem.

Evig bandekrig
Hovedrollen spilles af Omid Romals lillebror, og de andre skuespillere er venner.

En ven skaffede luftpistoler, en anden politiuniformer. De fandt en ambulancevogn og fik adgang til en tandlægeklinik.

Sådan blev alt lavet fra bunden.

I efteråret 2021 vandt Gadens melodi en pris for bedste indie-film ved den såkaldte Cannes World Film Festival, der hylder perler lavet af unge talenter. Samtidig blev den af samme festival nomineret til bedste europæiske film.

Herhjemme har biograferne fået tilbudt den, men der er endnu ingen aftaler. Premieren forventes i foråret.

Gadens melodi handler om ung mand, der bliver lokket af de gamle bandeledere med en pose penge, så han har råd til en operation til sin syge mor. Snart bliver den unge mand skudt på, og så begynder en ond spiral.

”Jeg behandler ikke, hvordan bandekrigen begynder og slutter. For den slutter aldrig. Der er altid et nyt offer,” siger instruktøren, der ønskede en rå og realistisk film med fokus på detaljerne i en verden, han kender indefra.

Fra kunsten at stjæle en knallert over mordmetoder til afbrænding af beviserne.

Skyd først!
Det meste af filmen blev indspillet i Tårnby for at undgå sammenblanding med det københavnske bandemiljø og politiet.

Alligevel opstod der en hændelse ude ved Tårnby Torv.

Efter en hårdkogt actionscene var Omid Romal og filmholdet i gang med at pakke luftpistolerne sammen. Da han skal til at køre med sin højgravide kone, opdager han to betjente. Med trukket pistol.

De beordrer Omid Romal ud. Han genkender den ene betjent fra sin fortid, og han er ikke det, man kalder en ”good cop”.

”Jeg var virkelig bange. Min højgravide kone begyndte at græde, og jeg sagde til betjenten: ’Jeg render ikke rundt med pistoler. Jeg optager en film. Ring til Vagtcentralen og undersøg det!’”

Vagtcentralen har gennem hele forløbet været imødekommende. Men ifølge Omid Romal konstaterer gadebetjenten bare tørt: ”Med din baggrund havde jeg skudt dig på stedet, hvis jeg havde set dig holde en pistol!”

Til slut får parret dog lov til at køre. Uden bøde.

Trailer: Gadens melodi

Kommentarer

Omid Romal

Født 1992 i Indien.

Kom til Danmark i 1999 med sin mor og tre brødre.

Voksede op i Holmbladsgade-kvarteret på Amager.

Trak sig ud af et miljø med tilknytning til bander, da han blev udsat for drabsforsøg i 2014.

Har været restauratør og arbejder i dag som håndværker.

Spillefilmdebuterer med Gadens melodi.

© Filmmagasinet Ekko