Filmselskab raser over anmeldelse
En kønt åndssvag dansk thriller. Sådan indleder Lars Bukdahl sin anmeldelse af Kasper Barfoeds thriller Kandidaten, der har premiere den 29. august.
"Jeg holder meget af genrens uforudsigelige twists and turns, men uforudsigeligheden kan også blive så automatisk og klichéfyldt, og usandsynligheden så klodset og absurd, at man bliver mere enerveret end diverteret," skriver Lars Bukdahl i det nye Ekko, der kom på gaden i sidste uge.
Anmeldelsen har fået distributøren SF Film op af stolen. Selskabet har i flere omgange kontaktet Ekkos chefredaktør, Claus Christensen, for at få en undskyldning.
Udvalgt blandt 220 film
"Jeg har intet imod dårlige anmeldelser," skriver Sune Lind Thomsen, film- & distributionschef for SF Film, i en mail til chefredaktøren.
"Vi undgår dem naturligvis helst, men sagligt dårlige anmeldelser skal man have respekt for. Nej, det jeg reagerer på, er Ekkos opfattelse af, at det er legitimt totalt at ødelægge en kommende dansk film."
"En film med hele filmbranchens opbakning, inklusive Biografklub Danmarks bestyrelse og udvælgelsesudvalg, der blandt årets cirka 220 premierefilm har valgt den som åbningsfilm og dermed er med til at sende den ud i over 70 biografer, således også mindre danske foreningsprovinsbiografer, der sjældent modtager premierefilm og nu har chancen for at tiltrække publikum til styrkelse af deres ofte beklemte økonomi," skriver Sune Lind Thomsen.
Forsvarsløs film
Distributionschefen er vred over, at Lars Bukdahl i sin anmeldelse afslører "hele, og jeg mener absolut hele plottet".
"Jeg må gøre opmærksom på, at bladet på lige fod med os andre er en del af den levende organisme, der hedder 'nye danske film i danske biografer' - en organisme, som gør det nødvendigt med grundige, seriøse anmeldelser, der med respekt for læserens egne evner til at vurdere en films eventuelle kvaliteter afleverer sin kritik, uden at filmen latterliggøres gennem afsløringer af plottet, efterladende den forsvarsløse på gulvet."
"Helt ærligt, og helt ud af posen, så ville det klæde Ekkos redaktion, og dermed også dig som ansvarshavende redaktør, at fremstamme en simpel undskyldning for med denne anmeldelse at have overskredet uskrevne regler, skik og brug samt forventelig god etik," skriver Sune Lind Thomsen til Ekkos chefredaktør.
Røb ikke slutningen, vi har ikke andre!
Claus Christensen mener ikke, at han har noget at undskylde.
"Salig Hitchcock lancerede Psycho med opfordringen: 'Røb ikke slutningen, vi har ikke andre!' Det kan jeg kun tilslutte mig. Når det i undtagelsestilfælde er nødvendigt at røbe afgørende overraskelser i filmens handling, fordi argumentationen kræver det, skal læserne tydeligt advares i forvejen."
"Det gør Lars Bukdahl, to gange og oven i købet i versaler - SPOILER ALERT - så ingen ved sine sansers fulde fem kan være i tvivl," siger Claus Christensen og understreger, at Ekko ikke ønsker at ødelægge noget for nogen.
Piskes med varme orme
"Ekko er et idealistisk projekt, som har til formål at øge interessen for film. Men et distributionsselskab og et uafhængigt filmmagasin må se tingene fra forskellige synsvinkler. Selskabet skal markedsføre filmen, så flest mulige mennesker går i biografen, og vi skal vurdere filmens kvaliteter og skabe debat," siger Claus Christensen.
Sune Lind Thomsen ser tingene fra en anden synvinkel. Distributionschefen, der selv i en kortere periode har fungeret som filmkritiker, mindes ikke at have læst en så ødelæggende anmeldelse i sin karriere.
"Selv ikke Ebbe Iversens hadske udfald i 1993 mod alle folkene bag filmen The Beverly Hillbillies, som med Ebbes ord 'skulle klynges op og piskes med varme orme' kommer i nærheden," mener Sune Lind Thomsen.
Åndsvirksomhed, filmfolkens!
Lars Bukdahl har anmeldt spillefilm for Ekko i to år. Til daglig er han forfatter og litteraturkritiker ved Weekendavisen. Virakken kommer bag på ham.
"I litteraturens verden har jeg både læst og skrevet anmeldelser, der var langt mere brutale end min, synes jeg selv, forholdsvis fredsommelige (mere overbærende end rasende) anmeldelse af Kandidaten," siger Lars Bukdahl.
Han mener, at man i filmverdenen er uvant med hård og humoristisk kritik af "store" Filminstitutstøttede, Biografklub Danmark-udvalgte danske film:
"Gyldendal bryder sig helt sikkert ikke om, at store danske romaner får dårlige, plotrøbende anmeldelser, men Johannes Riis ville da aldrig finde på at kræve en undskyldning fra Weekendavisen for en plotrøbende gennemhegling af Hanne-Vibeke Holsts seneste opus. Kritik er for helvede uafhængig åndsvirksomhed, filmfolkens!"
Kommentarer