Filmskoleelever støtter Palæstina
I USA er manuskriptforfatterforeningen WGA under hårdt pres fra filmbranchen, fordi de endnu ikke har fordømt Hamas’ angreb på Israel 7. oktober. Generelt lader det til, at Hollywoods sympati primært ligger hos de israelske ofre.
Stemningen er en anden i den danske filmbranche, hvor over 1.400 filmfolk, kunstnere og personer i andre kulturelle erhverv har skrevet under på, at Hamas’ angreb skal ses i kontekst af Israelsk undertrykkelse af Palæstina.
En gruppe elever, lærere og ansatte på Den Danske Filmskole bakker nu op om en støtteerklæring til Palæstina, som studerende på Det Kongelige Danske Kunstakademi står bag.
Det Fynske Kunstakademi og Det Jyske Kunstakademi støtter også erklæringen.
”Israels systematiske udryddelse af Palæstina og den etniske udrensning af det palæstinensiske folk er en alvorlig forbrydelse mod menneskeheden,” skriver de studerende.
De ”nægter at se passivt til, mens Danmark muliggør og understøtter kolonial besættelse, folkemord og krigsforbrydelser”.
Det sidste er en henvisning til den danske stats opbakning af Israel, og Mette Frederiksens udtalelse 8. oktober om, at landet ”har ret til at forsvare sig selv”.
Kritik af medierne
Støtteerklæringen beder den danske stat om at opfordre til våbenhvile og oprettelse af humanitære korridorer, så beboerne i Gaza – der i øjeblikket bombes af Israel – kan få livsvigtige forsyninger.
”Vi kræver, at de danske medier bringer retfærdig mediedækning, og at de anerkender, at konsekvensen af ikke at gøre det, er, at der skabes grobund for hadforbrydelser,” skriver de og fortsætter:
”Vi tager afstand fra al form for islamofobi og antisemitisme. Antizionisme er ikke antisemitisme.”
Filmskolen har offentliggjort deres egen argumentation for at støtte op om erklæringen, og den går særligt på kritik af mediernes dækning af situationen.
”Som filmskabere har vi et særligt ansvar for kritisk at behandle de fortællinger, som er med til at skabe et blik på og forståelse for en fragmenteret og kompleks verden. Dette står i skarp kontrast til de danske mediers hidtil ensidige og selektive dækning af Israels besættelse af Palæstina,” skriver de og fortsætter:
”Vi er forpligtet til at stå op for et mangfoldigt og antikolonialt verdensbillede samt at tage afstand fra alle former for islamofobi, antisemitisme og racisme.”
Der er både studerende, lærere og ansatte blandt underskriverne.
Ingen fra ledelsen er medunderskrivere, og de specifikke lærere, der skriver under, er tonemesteren Rune Palving, instruktøren Carina Randløv og fotografen Cat Pattinama Colemann.
Kommentarer