Filmstriben overlever
Det skabte stor vrede og undring blandt Ekkos læsere og mange andre, da det kom frem, at Københavns Kommune fra 1. marts ville lukke for adgangen til streamingtjenesten Filmstriben for hovedstadens beboere.
Men efter et rodet forløb, hvor politikerne i Kultur- og fritidsudvalget, som traf beslutningen, havde fået oplyst forkerte tal, kan brugerne af Filmstriben nu ånde lettet op.
Ved et møde her til eftermiddag er det blevet besluttet, at Københavns Kommune forlænger abonnementet til streamingtjenesten, hvor brugere gennem deres bibliotek gratis kan låne tre film om måneden.
Det oplyser kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde til Filmmagasinet Ekko.
”Kultur- og fritidsudvalget har besluttet at godkende forvaltningens indstilling, så abonnementet på Filmstriben gentegnes. Det vil sige, at københavnerne kommer til at opleve det tilbud, de har kendt hele tiden,” siger Franciska Rosenkilde.
”Det kom frem, at der var nogle fejloplysninger. Og de var så grelle, at vi valgte at tage sagen op igen, da det grundlag, vi behandlede sagen på i første omgang, ikke oplyste os politikere korrekt. Argumentationen om, at Filmstriben ikke blev brugt eller var særlig populær, holdt ikke.”
Understøt filmmiljøet
En ny orientering fra Kultur- og fritidsforvaltningen viste, at det oplyste tal på lidt over 53.000 udlån faktisk var antallet af unikke brugere på Filmstriben. Det reelle tal for udlån var over fire gange større.
– Hvordan er det gået så galt?
”Det er dybt kritisabelt, at forvaltningen har givet os så forkerte oplysninger. Det er heldigvis ikke noget, som jeg har prøvet før, og jeg kan forstå, at det sker meget sjældent. Det er selvfølgelig dybt beklageligt og kritisabelt, at den fejl er opstået,” siger Franciska Rosenkilde.
Hun har tidligere fortalt Ekko, at beslutningen om at lukke for adgangen til Filmstriben var for at fokusere midlerne på e-bøger. Det er stadig ambitionen, men det kommer ikke til at ske på bekostning af Filmstriben.
”Forvaltningen skal nu komme tilbage med et tydeligere og mere detaljeret billede af behovet for e-bøger, hvor der finansielt er mulighed for at rykke rundt på nogle midler inden for rammen. Det kan jeg ikke være helt præcis omkring, men det er stadig en prioritet for os at finde de penge,” fortæller kulturborgmesteren.
Hun er personligt glad for, at Filmstriben fortsætter som tilbud i Københavns Kommune.
”Bibliotekernes hovedopgave handler naturligvis om læselyst og litteratur, og det er vigtigt, at vi efterkommer efterspørgslen på e-bøger.”
”Men samtidig er bibliotekerne for mig en bredere dannelsesinstitution, hvor der foregår mange andre arrangementer, og det er vigtigt at have et filmtilbud, som er anderledes end det, man ser på kommercielle streamingtjenester. Det er også vigtigt at understøtte det mere smalle og kunstneriske filmmiljø i Danmark og København.”
Kommentarer