Nyhed
26. sep. 2024 | 19:53 - Opdateret 27. sep. 2024 | 09:58

Vandproblemer på Filmtaget

Foto | Elcon

Filmtaget har kostet Det Danske Filminstitut kassen og ført til nedlæggelsen af fem stillinger, men alligevel har det ikke kunnet klare efterårsvejret.

Der er trængt vand ind i tårnet og i en af pop-up-barerne på Filminstituttets prestigiøse Filmtaget, der åbnede i august efter tre års forsinkelse.

Af Claus Christensen

”Vi går og sammenligner med Storebæltsbroen, som var meget upopulær, indtil den åbnede, og alle kunne se, hvor fantastisk broen var. Det håber vi også sker med vores byggeri,” sagde vicedirektør Jakob Buhl Vestergaard i juni.

Nu har Filmtaget, der blandt andet byder på open-air-biografen Himmelbio, været åben i lidt over en måned.

Prestigeprojektet, der blev forsinket i tre år, steg i pris med 307 procent og har kostet fem permanente stillinger på Filminstituttet, har fået en blandet modtagelse i medierne.

Vores egen anmelder meldte om en række opstartsproblemer, men skrev også, at der er potentiale for filmformidling i verdensklasse.

Nu er der imidlertid opstået et nyt problem.

Efter et par ruskende efterårsdage står der en spand og opsamler vand i publikumsruten i tårnet på Filmtaget. Vandet siver simpelthen ned fra tårnet.

”Jeg har fået bekræftet, at der noget vandindtrængning i tårnet og i en af de to pop-up barer,” skriver kommunikationschef Eva Hein fra Det Danske Filminstitut i en e-mail efter Ekkos henvendelse.

”Vi er i gang med at identificere omfanget af utæthederne begge steder, så de kan blive udbedret. Udbedringen tager vi i en dialog med entreprenøren, for selvfølgelig skal alle elementer af taget holde tæt – også når det regner massivt som i dag,” fortsætter Eva Hein og tilføjer:

”Det har ingen konsekvenser i forhold til åbningstider eller andet.”

Voldgiftssag og mistrivsel
Det Danske Filminstitut har en konflikt med netop entreprenøren, Juul & Nielsen, om prisen for byggeriet. De giver gensidigt hinanden skylden for, at byggeprojektet er blevet meget dyrere end forventet.

Udgiften betales af mediekoncernen Egmont, som ejer bygningen på Gothersgade 55, men i sidste ende bliver det Filminstituttet, der betaler via huslejen.

I 2040 vil Filminstituttet således have betalt over 100 millioner kroner for Filmtaget.

Det har udmøntet sig i en verserende voldgiftssag, og ifølge Filminstituttet har sagen betydet, at byggeriet er blevet forsinket med tre år, fordi ”entreprenørens motivation har været stærkt svækket”.

Kaosset i forbindelse med byggeriet har ført til mistrivsel blandt medarbejderne, og for nylig kunne Kulturmonitor afsløre, at ledelsen på Filminstituttet i en trivselsundersøgelse i foråret fik hård kritik af medarbejderne.

Den blev betegnet som ”lille og indspist”, og det blev fremhævet, at den ”ikke anerkender og forstår, at en stor del af de trivselsproblemer, der er, udspringer fra dem”.

Administrerende direktør Claus Ladegaard og vicedirektør Jakob Buhl Vestergaard, som har båret visionen om Filmtaget, valgte begge at forlade deres stillinger inden åbningen af projektet den 16. august.

Ekko forsøger at få en kommentar fra Juul & Nielsen.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko