Nyhed
30. okt. 2008 | 17:01

Finanskrisen rammer filmindustrien

På filmmarkeder over hele verden kan finanskrisen mærkes i form af aflyste film og nedlagte festivaler.
Af Mikkel Kofod

Finanskrisen rammer alle - også filmindustrien.

Selvom det endnu er for tidligt at overskue de fulde konsekvenser af krisen, er der allerede klare tegn på problemer i filmbranchen verden over.

Ruslands største filmstudie, Mosfilm, har udskudt eller aflyst tyve ud af 89 planlagte film, men på længere sigt frygter man ifølge den britiske avis The Guardian, at antallet af aflyste film kan komme til at udgøre 70 %.

Samtidig har japanske Sony i dag offentliggjort, at deres indtjening er faldet 72 % i det sidste kvartal som følge af faldende elektroniksalg og aktiepriser.

Smalle film lider
I krisetider får den smalle film samme skæbne som kanariefuglen i minen, når gassen siver ud: Den dør først.

Denne udvikling er ved at ske i USA, skriver The Hollywood Reporter. New Line Cinema og Paramounts underselskab Vantage, der begge er kendt for blandt andet at producere små uafhængige film, har gennemført voldsomme besparelser. I Vantage har man fyret størstedelen af sine omkring 100 ansatte.

Det samme kan ske i Danmark, frygter Thomas Heinesen, producent på Nordisk Film.

"Finanskrisen kan være med til at forstærke den nuværende tendens, at alle film skal ramme plet hos publikum hver gang. Det kan få producenterne til at satse på mere kommercielle film og skære de mere smalle produktioner fra," vurderer han i Berlingske Tidende.

Især er Thomas Heinesen bekymret for dokumentarfilm: "De små dokumentarfilm kan måske komme til at lide under det, da de jo er mere afhængige af fonde."

Filmprojekter udskydes
Men ikke kun de smalle film lider.

I USA tvinger krisen Paramount Pictures til at fravige deres årlige mål på 25 spillefilm. TV 2 Finans fortæller, at fem af dem er udskudt, mest bemærkelsesværdigt The Soloist med Robert Downey Jr. i hovedrollen og Defiance, som skulle have været Daniel Craigs næste film efter James Bond.

Filmfestivalerne lider også i USA.

Filmmagasinet Variety fortæller, at det er tvivlsomt, om filmfestivalen i californiske Santa Barbara overlever krisen. Derimod er det sikkert at festivalen i Jackson Hole i Wyoming, der i år blev åbnet af FN's generalsekretær Ban Ki-moon, lukker permanent, da der hverken kan findes offentlige eller private midler til at drive festivalen videre.

Samtidig oplyser en tredjedel af amerikanerne i en forbrugerundersøgelse foretaget af Jupiter Research, at de vil gå mindre i biografen som følge af finanskrisen.

Behov for eskapisme
Men trods de dystre fremtidsudsigter er der måske slet ikke grund til pessimisme.

Efter børskrakket på Wall Street i 1929 havde folk, ifølge Los Angeles Times, nemlig brug for eskapisme, og derfor steg antallet af solgte biografbilletter eksplosivt med 58 % over et år. Og i tiden efter terrorangrebet 11. september 2001 steg billetsalget med 9 %.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko