Anbefaling: Forårets fedeste dokumentarer
Den 21. april løber en af verdens største dokumentarfilmfestivaler igen af stablen herhjemme.
I 2021 lægger festivalen hus til hele 180 internationale dokumentarfilm, 40 live-samtaler med flere end 80 instruktører, en mediekonference samt interaktive kunstprogrammer.
Med så spækket et program kan det være svært at vælge. Derfor giver Ekko nogle filmanbefalinger, der kan tjene som din guide på opdagelsesrejsen gennem forårets dokumentarfilm.
70/30
Efter Greta Thunberg i 2019 kickstartede en verdensomspændende klimabevægelse, gik danskerne til stemmeurnerne med klimaet in mente.
70/30 tager navn efter den deraf følgende klimalov, som går ud på, at Danmarks CO2-udledning skal reduceres med 70 procent før 2030.
Det er en kamp mod tiden.
Instruktør Phie Ambo har enestående fået adgang til politiske forhandlinger bag kulisserne, mens hun samtidig følger unge demonstranters opråb gennem gaderne.
Resultatet er en dokumentar, der undersøger, om menneskeheden overhovedet kan nå at redde klimaet, eller om fremtiden rinder ud mellem politikernes fingre.
70/30 lyder som den perfekte åbningsfilm til en samfundsbevidst festival.
The Green Land
Den grønlandske kunstner Inuk Silis Høeghs The Green Land behandler klimakrisen på en helt anderledes måde.
Her mediterer instruktøren over det grønlandske vildnis.
Dokumentaren forener mange forskellige udtryk for at skildre de voldsomme forandringer, som forfrosne gletsjere og fjorde gennemgår.
Film, kunstinstallationer og lydkunst blandes og skaber et portræt af de arktiske elementer, der sætter spørgsmålstegn ved menneskets magt over naturen.
Min bror, mit hjem
21-årige Popal flygtede fra Taliban i en alder af tolv. Han fik asyl i Danmark, og her har han boet lige siden.
Nu kommer hans bror Darmal også til Danmark. Popal troede, at broren var død. Det er ni år siden, de sidst har set hinanden.
I danske Kathrine Ravn Kruses Min bror, mit hjem bliver det glædelige gensyn til en kamp mod traumer og myndigheder.
Darmals asylansøgning bliver afvist, og så skal Popal finde en menneskerettighedsadvokat, der kan tale brorens sag. Darmal er stadig påvirket af livet som flygtning, og nu har han endnu sværere ved at se en lys fremtid forude.
Men Popal nægter at miste sin bror endnu engang.
Gabi, mellan åren 8 till 13
I en alder af otte år begynder Gabi at nære tanken om, at de binære køn simpelthen ikke kan beskrive hendes identitet. ”Dreng” og ”pige” giver ikke mening for hende.
Svenske Engeli Brobergs Gabi, mellan åren 8 till 13 følger titelpersonen gennem nogle af barndommens mest formative år. Og som tiden går, opstår der nye udfordringer.
Puberteten rammer Gabi hårdt. Kroppens teenageforandringer skaber angst og kropsdysfori, så hun drømmer om at klippe sit hår kort.
Samtidig skal hun flytte fra Stockholm og starte på en ny skole. Og hele vejen spøger spørgsmålet, om verden mon nogensinde giver hende lov til bare at være sig selv.
Solutions
Hvordan løser menneskeheden verdens mest akutte problemer?
Det er den umanerligt svære opgave, nogle af tidens førende forskere skal forsøge at finde svar på i løbet af ti dage i New Mexicos ørken.
Deres ambitiøse mål er at starte en slags bevægelse, som skal sikre fremtiden ved hjælp af videnskab.
Pernille Rose Grønkjær har skildret alt fra komikeren Anders Matthesen i Den anden side til kærlighedsjunkier i Love Addict. I Solutions har hun fået eksklusiv adgang til at følge arbejdet hos en tænketank, der kan blive afgørende for planetens overlevelse.
Children of the Enemy
Svensk-chilenske Patricio Galvez har oplevet det værste, en forælder nogensinde kan. At miste sit barn.
Hans eneste datter drog til Syrien med sin svenske mand for at kæmpe for Islamisk Stat. De blev begge dræbt. Nu står Galvez i den uudholdelige situation, at hans syv børnebørn er efterladt i en syrisk fangelejr.
I Gorki Glaser-Müllers Children of the Enemy er hans livsmission at få børnebørnene hentet hjem til Sverige.
Selv om Galvez rejser gennem Irak og Syrien ene og alene for at redde børnene, så nægter svenske politikere at røre ved sagen. Han må træde varsomt, for et fejltrin kan få alvorlige konsekvenser for håbet om en genforening.
Præsidenten
Zimbabwes borgere er trætte af korrupte politikere.
Præsident Robert Mugabe blev afsat ved et statskup i 2017, men efterfølgeren Emmerson Mnangagwa viderefører blot diktatorens politik.
Reel forandringskraft finder borgerne måske i oppositionskandidaten Nelson Chamisa.
Men vejen til præsidentposten kan i værste fald være dødbringende. Korruption, bedrageri og dødstrusler hjemsøger Chamisa og hans kampagne.
Den kampagne følger instruktør Camilla Nielsson hele vejen til valgurnerne i Præsidenten. Hun er med, når vælgerne gør oprør mod et ligegyldigt demokrati, og når magthaverne som resultat sender borgere på flugt gennem gaderne.
Filmenlader tilskueren komme ubehageligt tæt på virkelighedens korruption, og Ekkos anmelder kvitterede med fire stjerner, da Præsidenten tidligere i år havde verdenspremiere på Sundance-festivalen.
Raising a School Shooter
Filmskaberparret Frida og Lasse Barkfors har skabt rørende og hårdtslående dokumentarer som Death of a Child og Pervert Park, der behandler livets største tabuer.
De holder sig heller tilbage i udforskningen af det grumme med deres seneste film. Raising a School Shooter er afslutningen på instruktørernes trilogi om det amerikanske samfunds skyggesider.
Denne gang handler det – som titlen antyder – om forældre, hvis børn har begået nogle af de alt for mange skoleskyderier. Siden 1970 har der været 1300 i USA.
Der er lagt op til en film, som forsøger at sætte ord på ubeskrivelig sorg og smerte. Hvorfor skete det, og hvordan kommer man videre? lyder nogle af de spørgsmål, som tre forældre i filmen forholder sig til.
De er alle fyldt med skyld og skam over deres børns grusomme handlinger. Hvor meget af det kan tillægges forældrene?
When a City Rises
Hele verden så med i 2014, da studerende i Hongkong gjorde oprør mod det kinesiske styre. Kina ville ændre Hongkongs valgsystem på en måde, som kritikerne mente ville skade landets selvstændighed.
De unge demonstranter benyttede sig af paraplyer, gasmasker og laserpenne, da de modstod gas- og vandkanonangreb fra Kinas sikkerhedsstyrker.
Men i 2020 vedtog Kina alligevel den omstridte lovændring. Konflikten fortsætter den dag i dag, og When a City Rises følger de nye demonstranter.
En studerende, et teenagepar og en nybagt far inviterer kameraet indenfor i deres private liv. For oprøret foregår ikke bare i gader og stræder, men også mellem hjemmets fire vægge.
Konstant må de nemlig undgå at blive pågrebet af det kinesiske styre, der for alt i verden vil lukke munden på dem.
The Gig Is Up
Verdensøkonomien er i opbrud, og der er opstået en ny slags arbejderklasse.
Den består af Nemlig-chauffører, madbude på cykler og Uber-taxaer, som forbrugere bestiller online.
The Gig Is Up følger leveringsbude over hele verden og dokumenterer deres kummerlige forhold. Dem, der pakker Amazons varer i shopping-gigantens varehuse, må gå på toilettet i flasker for at nå deres daglige pakkekvote og bliver betalt i gavekort – til Amazon.
Ken Loach har i fiktionsform beskrevet samme emne i den mesterlige Sorry We Missed You fra 2019. The Gig Is Up stiller spørgsmålet om, hvor man overhovedet skal starte, hvis man vil ændre udnyttelseskulturen.
Samtidig opsøger instruktør Shannon Walsh ledende teknologieksperter for at undersøge, hvordan undertrykkende arbejdsstrukturer hænger sammen med app-algoritmer, og hvordan fremtidens ukontrollerbare, online-arbejdsmarked kunne se ud.
Cph:Dox
Årlig filmfestival, der viser dokumentarer fra hele verden.
Grundlagt og afholdt første gang i 2003. Er siden blevet en af verdens største dokumentarfestivaler.
Er i år en digital begivenhed, som man kan købe adgang til. Den sidste uge af festivalen foregår også i biografer.
Løber af stablen 26. april – 12. maj.
Kommentarer